Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teemana vuonna 2023 Elävä perintö – Unescon sopimus täyttää 20 vuotta

Elävä perintö on aineetonta kulttuuriperintöä, joka siirtyy sukupolvelta toiselle. Syksyllä jo 28. kertaa järjestettäviä Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä juhlitaan 4.–10.9.2023 elävän perinnön teemalla. Se kutsuu nostamaan esiin paikalliset tavat, tarinat ja perinteet.
Unescon yleissopimus aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta on vuodelta 2003, ja siinä edellytetään, että yhteisöillä on keskeinen rooli aineetonta kulttuuriperintöä tunnistettaessa ja määriteltäessä. Suomi liittyi sopimukseen 17.10.2013. Sopimusta toteutetaan Suomessa toimilla, jotka edistävät ja turvaavat aineettoman kulttuuriperinnön vaalimista yleensä, esimerkiksi koulutuksella, tutkimuksella ja tallentamalla.
“Kulttuuriperintöalan toimijat, Museovirasto mukaan lukien, tekevät työtä tukeakseen yhteisöjen edellytyksiä harjoittaa ja siirtää elävää aineetonta kulttuuriperintöä sukupolvelta toiselle”, erikoisasiantuntija Leena Marsio Museovirastosta sanoo.
Sopimuksen jäsenmaita on jo 180 ja kaikissa niissä suunnitellaan erityisiä toimia juhlavuodelle. Sopimuksen ympärille syntynyt yhteistyö ovat tuonut monenlaisia toimijoita kulttuuriperintyön pariin. Suomessa elävän perinnön ringeissä on jo yli 150 toimijaa niin käsityön, luontoon liittyvien toimijoiden, suullisen perinteen kuin esittävien taiteiden parissa. Suomessa kootun elävän perinnön wikiluetteloissa on yli 200 kohdetta, ja parhaillaan Elävän perinnön kansalliseen luetteloon haetaan uusia kohteita.
“Laajemmalla tasolla aineeton kulttuuriperintö näkyy jo monissa kuntien ja maakuntien strategioissa, myös lainsäädännössä museoiden ja kuntien kulttuuritoiminnan tasolla. Uusia aineettoman kulttuuriperinnön hankkeita niin Suomessa kuin kansainvälisellä tasollakin rahoitetaan yhä enemmän”, Marsio kertoo.
Suomessa teemavuosi käynnistyy verkossa järjestettävällä avajaiswebinaarilla keskiviikkona 8. helmikuuta. Avauspuheen pitää tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen. Lisäksi kuullaan asiantuntijoita Museovirastosta, Suomen Metsämuseo Lustosta ja Taitoliitosta. Kulttuuriympäristöpäivien koordinaattorit innostavat kaikki mukaan elävän perinnön teemavuoteen käytännön vinkein. Luvassa myös Puhti Duon performanssi.
Euroopan kulttuuriympäristöpäivät 4.–10.9.2023 (European Heritage Days)
Euroopan kulttuuriympäristöpäiviin osallistuu vuosittain noin 20 miljoonaa ihmistä 46 eri maassa. Suomessa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä koordinoi ympäristöministeriö. Elävä perintö on ensi kertaa päivien teemana. Teemavuonna elävää perintöä nostetaan esille monin eri tavoin viestinnässä, tapahtumissa ja hankehauissa. Alan toimijoita innostetaan nostamaan teemavuotta osana omia tapahtumiaan ja muuta toimintaa.
Teemavuotta vietetään läpi vuoden, mutta juhlinta tulee painottumaan syksyyn. Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään 4.–10.9.2023, mutta tapahtumia voi ilmoittaa mukaan kulttuuriympäristöpäivien tapahtumakalenteriin koko vuoden ajalta. Unescon yleissopimuksen 20-vuotissyntymäpäiviä vietetään 17.10.2023.
Lisätietoa Kulttuuriympäristöpäivistä:
https://kotiseutuliitto.fi/kulttuuriymparistopaivat/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
erikoisasiantuntija Leena Marsio, Museovirasto, leena.marsio@museovirasto.fi, p. 0295 336 017
suunnittelija Hanna Hämäläinen, ympäristöministeriö, hanna.p.hamalainen@gov.fi, p. 0295 2500 95
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Museovirasto
Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museovirasto
Museovirasto jakoi valtionavustuksia ammatillisten museoiden innovatiivisille hankkeille9.5.2025 14:19:08 EEST | Tiedote
Vuoden 2025 hakukierroksella Museovirasto myönsi avustuksia ammatillisesti hoidettujen museoiden innovatiivisille hankkeille yhteensä 430 000 euroa. Avustuksen saaneissa hankkeissa muun muassa osallistetaan nuoria mukaan museon toimintaan, vahvistetaan museon vaikusta alueella ja kehitetään verkostotoimintaa.
Pohjoismainen limisaumavenekonferenssi syyskuussa Suomeen29.4.2025 12:54:39 EEST | Tiedote
Museoviraston järjestämän konferenssin tavoitteena on varmistaa, että Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon pääsy johtaa konkreettisiin käytännön hankkeisiin, jotka turvaavat arvokkaan elävän perinteen ja tietotaidon säilymisen sekä kehittymisen Pohjoismaissa ja kansallisella tasolla. Pohjoismaita kiertävä konferenssi järjestetään Kotkassa ja Loviisassa 4.–6.9.2025.
Merellisen kulttuuriperinnön tutkimusta seitsemältä vuosikymmeneltä nyt vapaasti luettavissa verkossa24.4.2025 16:06:49 EEST | Tiedote
Museoviraston ja Suomen merihistoriallisen yhdistyksen julkaisema Nautica Fennica -vuosikirja on avattu kaikille avoimeksi verkkojulkaisuksi Journal.fi-palvelussa. Vuosikirjan artikkelit käsittelevät suomalaista merihistoriaa, -arkeologiaa ja -etnologiaa.
Museovirasto avasi avustushakuja kulttuuriympäristökentän toimijoille3.4.2025 10:47:01 EEST | Tiedote
Museoviraston maaliskuussa avautuneet vuoden 2025 avustushaut on tarkoitettu maailmanperintökohteiden hoitoon, rakennusten ja kulttuuriympäristökohteiden entistämiseen, muinaisjäännösalueiden hoitoon sekä liikenteelle. Avustuksia haetaan valtionhallinnon yhteisessä haeavustuksia.fi-palvelussa.
Museoviraston hankeavustukset Euroopan neuvoston kulttuurireittitoimintaan ovat haettavissa 17.3.2025 alkaen17.3.2025 10:24:26 EET | Tiedote
Hankeavustuksilla vahvistetaan Euroopan neuvoston kulttuurireittitoimintaa tukevia yhteistyö- ja kehittämishankkeita. Jaossa on yhteensä enintään 117 000 euroa. Avustuksen hakuaika päättyy 12.5.2025 klo 15.00. Avustusta haetaan valtionhallinnon yhteisessä haeavustuksia.fi-palvelussa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme