Metsäteollisuuden tuotantomäärät laskivat viime vuonna

Globaalia talouskasvua heikensivät vuonna 2022 Venäjän hyökkäys Ukrainaan, energiakriisi, makrotalouden epävarmuus ja heikko kuluttajaluottamus. Nämä tekijät vaikuttivat myös metsäteollisuustuotteiden kysyntään, tuotantoon ja vientiin.
Suurin muutos tapahtui paperin tuotannossa. Vuonna 2022 Suomessa tuotettiin paperia 31 prosenttia edellisvuotta vähemmän, eli 3,1 miljoonaa tonnia. Sellua tuotettiin viime vuonna Suomessa 7 miljoonaa tonnia, laskua edellisvuoteen nähden 15 prosenttia. Suhdannetilanteen lisäksi tuotantoon vaikuttivat myös alkuvuoden laaja lakko sekä paperitehtaan sulkeminen Kemissä syyskuussa 2021.
Paperin tuotanto on ollut laskussa jo useita vuosia. Kartongin tuotantomäärä sen sijaan on ollut pitkään nousussa ohittaen ensimmäistä kertaa paperin tuotantomäärän viime vuonna.
Sahatavaran osalta tuotanto oli kuusi prosenttia ja vanerin tuotanto kaksi prosenttia pienempi vuoteen 2021 verrattuna. Sahatavaraa tuotettiin viime vuonna 11,2 miljoonaa kuutiometriä ja vaneria 1,1 miljoonaa kuutiometriä.
Vuoden 2022 viimeisen kvartaalin aikana kaikkien päätuoteryhmien tuotantomäärät laskivat edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattua. Loka-joulukuussa paperin tuotantomäärä laski 18 prosenttia, kartongin 10 prosenttia ja sahatavaran seitsemän prosenttia. Sellun tuotantomäärä laski yhden prosentin.
- Muutoksia ei voi pitää yllätyksenä. Myös muualla Euroopassa metsäteollisuuden päätuoteryhmien tuotantomäärät olivat laskusuunnassa, erityisesti vuoden jälkipuoliskolla. Kuluttajakäyttäytymisen muutokset selittävät esimerkiksi paperin tuotantomäärän laskun. Vaikka tulevaisuus pitää juuri nyt sisällään monia markkinaepävarmuuksia, näyttää metsäteollisuustuotteiden kysyntä pidemmällä aikavälillä maailmanmarkkinoilla hyvältä ja kestävältä, kertoo Metsäteollisuus ry:n pääekonomisti Maarit Lindström.
- Metsäteollisuuden tuotteiden kasvavaa kysyntää maailmalla tukevat muuan muassa kaupungistuminen, muutokset väestörakenteessa ja digitalisaatio. Päästövähennys- ja hiilineutraalisuus- sekä kiertotaloustavoitteet ohjaavat niin ikään valitsemaan kestävästi tuotettuja ja uusiutuvista raaka-aineista valmistettuja tuotteita, hän jatkaa.
Lisätietoja: Maarit Lindström, pääekonomisti, Metsäteollisuus ry, 040 531 8262, maarit.lindstrom@forestindustries.fi
Suomi on maailman suurimpia sellun, paperin ja kartongin tuottajia sekä Euroopan kärkeä sahatavaran tuottajana. Metsäteollisuuden laaja kotimainen arvoketju työllistää noin 74 000 suomalaista ja vastaa noin viidenneksestä maamme tavaraviennistä. Suomalainen metsäteollisuus tunnetaan myös metsävaroja kasvattavasta osaamisestaan sekä uutta luovista innovaatioistaan. Metsäteollisuus ry toimii 72 metsäteollisuusyrityksen elinkeino- ja työelämäpoliittisena edunvalvojana.
Internet: www.metsateollisuus.fi
Twitter: http://twitter.com/metsateollisuus
________________________________________________________________________
Internet: www.forestindustries.fi
Finland is one of the world's largest producer of pulp, paper and paperboard in addition to being one of Europe's largest producers of sawn timber. The forest industry directly and indirectly employs approximately 74,000 people. The industry's multiplier effects extend broadly into surrounding society. Finland has a unique opportunity to pioneer the bioeconomy thanks to the abundant forest resources, sustainable forestry practices and the first-rate expertise and competence of the forest cluster as a whole.
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki
09 132 61, forest@forestindustries.fihttp://www.metsateollisuus.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry
Metsäteollisuus suhtautuu EU:n ilmastotavoitteisiin toiveikkaan realistisesti2.7.2025 14:07:07 EEST | Tiedote
Euroopan komissio on tänään julkaissut vuotta 2040 koskevat EU:n ilmastotavoitteet. Suomen metsäteollisuus suhtautuu kunnianhimoisiin tavoitteisiin toiveikkaan realistisesti. Ilmastopolitiikan painopiste on pidettävä fossiilisten päästöjen vähentämisessä ja ratkaisujen, kuten metsäpohjaisen biotalouden, edistämisessä.
Uusi selvitys: Satama-automaatio vahvistaa Suomen resilienssiä ja kilpailukykyä26.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Globaalien kriisien, toimitusketjujen häiriöiden ja muuttuvan turvallisuusympäristön keskellä Suomen yhteiskunnan ja elinkeinoelämän resilienssi korostuu entistä vahvemmin. Satamilla on keskeinen rooli huoltovarmuuden ja viennin kivijalkana, ja juuri nyt on tärkeää vauhdittaa satamien automaatiokehitystä. Uuden satama-automaatioselvityksen mukaan suomalaisella osaamisella, yhteistyöllä ja kansainvälisistä ratkaisuista oppimalla voidaan rakentaa tehokkaita, turvallisia ja kestäviä satamaympäristöjä, jotka tukevat koko yhteiskunnan toimintakykyä ja kilpailuetua.
METSO-ohjelma edistää tehokkaasti luonnon monimuotoisuutta24.6.2025 11:28:31 EEST | Tiedote
Metsäteollisuus ry tukee METSO-ohjelman jatkoa ja kehittämistä osana kansallista luonnon monimuotoisuustyötä. Ohjelmalla on tärkeä rooli vapaaehtoisena, kohdennettuna ja vaikuttavana työkaluna, joka tuottaa konkreettisia tuloksia arvokkaimpien metsäluontokohteiden turvaamisessa.
Raidekuljetusten lisääminen on tehokkain tapa vähentää metsäteollisuuden logistiikan päästöjä12.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Selvitys metsäteollisuuden logistiikan päästöistä sekä niiden vähentämiseen liittyvistä mahdollisuuksista osoittaa, että suurin potentiaali lisäisiin päästövähennyksiin on puukuljetusten siirtämisessä teiltä raiteille. Merenkulun päästökauppa ja ETS2 vähentävät päästöjä vain marginaalisesti. Afryn tekemä laaja, raaka-aineen hankinnasta tavaravientiin ulottuva päästöselvitys ja päästövähennysskenaario on osa metsäteollisuuden ilmastotiekartan päivitystyötä.
Turvallisuus ja teollisuuden kilpailukyky puhuttivat Metsäteollisuuden EU-seminaarissa9.5.2025 16:54:02 EEST | Tiedote
Metsäteollisuuden kevätseminaarissa puhuttiin Suomen 30-vuotisen EU-jäsenyyden suomista mahdollisuuksista ja sen tuomista haasteista. Eniten huomio kiinnittyi turvallisuuteen ja teollisuuden kilpailukykyyn. Antti Lindtman kysyi konkreettisia toimia piippujen tulppaamisessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme