Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon jäätilanne kohentunut, mutta edelleen ajankohtaan nähden keskimääräistä huonompi

Jaa
Etelä-Savon järvillä jääpeitteen kokonaispaksuudet vaihtelevat 30–45 cm välillä, mutta järven sisällä jäänpaksuuksissa voi olla huomattavia eroja. Mittaukset tehtiin perjantaina 10.2. noin 100 metrin etäisyydellä rannasta. Helmikuun alun jäätilanne on 1–11 cm 2000-luvun keskiarvoa heikompi lähes kaikilla Etelä-Savon järvillä.
Jäänpaksuuden mittaamista järvellä. Kuva: Juuso Pätynen.
Jäänpaksuuden mittaamista järvellä. Kuva: Juuso Pätynen.

Etelä-Savon paksuin havaittu jääpeite on tällä hetkellä Haukivedellä Oravissa (45 cm) ja Kyyvedellä (34 cm). Tammikuun lopulla tehtyyn mittaukseen verrattuna Etelä-Savon jäätilanne on kohentunut 1–6 cm alueellisilla ja valtakunnallisilla seurantapisteillä, mutta on edelleen ajankohtaan nähden keskimääräistä huonompi. Poikkeuksena Haukiveden Oravi, missä jää on 4 cm keskimääräistä paksumpaa.

Havaittu teräsjään paksuus oli kaikilla alueellisilla seurantapisteillä, paitsi Oravissa, vähintään 15 cm. Oravista teräsjään paksuudesta ei ole saatavilla tietoja. Oravia lukuun ottamatta kaikilla seurantapisteillä havaitut teräsjään paksuudet ovat siis riittävät kantamaan moottorikelkan.

Tällä hetkellä Etelä-Savon järvien jäiden päällä on 6–8 cm paksuinen kerros lunta. Alueellisilla seurantapisteillä eniten lunta oli Pertunmaan Peruvedellä eli 8 cm. Runsaampi lumentulo pikkupakkasilla voi muodostaa jään päälle eristävän kerroksen, mikä voi heikentää jääkerroksien paksunemista. Säätietojen ja talven aiempien jäämittausten perusteella lähiviikkojen mahdollinen jäiden paksuneminen jäänee 1–5 cm välille.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesistösuunnittelija Juuso Pätynen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 273, juuso.patynen@ely-keskus.fi

Kuvat

Jäänpaksuuden mittaamista järvellä. Kuva: Juuso Pätynen.
Jäänpaksuuden mittaamista järvellä. Kuva: Juuso Pätynen.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Sinileväilmoitusten määrä lisääntyi hetkellisesti Etelä-Savossa juhannuksen jälkeen4.7.2024 15:23:23 EEST | Tiedote

Juhannuksen jälkeen kansalaishavainnot sinilevistä lisääntyivät hetkellisesti Etelä-Savossa, mutta pysyvillä sinilevien havaintopaikoilla sinilevätilanne on pysynyt maltillisena. Hieman sinilevää on havaittu tällä viikolla Heiniössä Pieksämäellä, Pitkäjärven uimarannalla Mikkelissä sekä Pyhävedellä Mäntyharjussa. Heiniössä levää on havaittu kolmena peräkkäisenä viikkona ja Pitkäjärvellä kahtena peräkkäisenä viikkona.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye