Pohjois-Karjalan Osuuskauppa

Joensuun torilla Suomen suurin julkinen lasten tekemä taideteos

Jaa
Joensuun alakoulujen yhteisöllinen Ystävyyden tori -taideteos julkistetaan ystävänpäivänä 14.2.2023. ”Kaikki hyvä alkaa lapsuudesta, niin myös ystävällisyys toisiamme kohtaan.”

Ystävyyden tori -yhteisöllinen taideteos on koottu Joensuun alakoululaisten tekemistä piirustuksista ja maalauksista. Teoksissaan lapset kuvaavat, mitä rauha, ystävyys ja ystävällisyys heille merkitsevät.

Piirustusten ja maalausten tekemiseen osallistui 25 joensuulaista alakoulua. Teos on Suomen ja koko maailmankin mittaluokassa ennätyssuuri: 1 200 piirustusta ja maalausta. Teos on kooltaan 1,80 m x 110 m. Idea Ystävyyden toriin tuli kirjailija-kuvataiteilija Esko-Pekka Tiitiseltä, joka myös organisoi teoksen toteuttamisen.

- Joensuun Kulttuurin Unelmavuosi 2023 -hankkeessa oli itsestään selvää, että lähdemme mukaan Ystävyyden tori -taideteokseen. Näemme tärkeänä, että lasten työt saavat näkyvyyttä Joensuussa ja kaikki pääsevät katsomaan lasten piirustuksia, kertoo projektipäällikkö Anne Mujunen.

Mujunen muistuttaa, että Joensuun kaupungin kulttuuripalvelut tarjoavat myös kaikille perusasteen oppilaille mahdollisuuden tutustua taiteen eri lajeihin Kulttuurin virta -kulttuuripolun kautta.

- Joensuun torilla oleva teos on Suomen suurin julkisesti tällä hetkellä esillä oleva lasten tekemä taideteos. Hankkeessa poikkeuksellisen hienoa on se, että lasten taide tuodaan julkisesti ja helposti kaikkien nähtäville. Hyvin usein lasten taide jää vähän piiloon, kun teoksia esitellään siellä missä ne on tehty eli esimerkiksi koulussa. Toivottavasti tämä joensuulaisten esimerkki rohkaisee toimijoita myös muualla Suomessa antamaan lasten tekemälle taiteelle näkyvästi tilaa, Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton toiminnanjohtaja Aleksi Valta sanoo.

Teoksen ovat kustantaneet Joensuun Kulttuurin Unelmavuosi 2023- hanke ja Pohjois-Karjalan Osuuskauppa (PKO).

- PKO:n tavoite on tehdä Pohjois-Karjalasta entistä parempi paikka elää, ja tämä taideteos edistää tavoitetta tuomalla ystävällisyyden ja ystävyyden teeman keskelle toria. Kuka tahansa meistä voi ihailla piirustuksia sekä pysähtyä tämän tärkeän sanoman äärelle. Näin teos osaltaan lisää myös Joensuun keskustan elinvoimaa, toimitusjohtaja Juha Kivelä sanoo.

Avajaiset

Kaikille avoin teoksen julkistamistilaisuus pidetään Joensuun torilla 14.2.2023 klo 11.30-12.00. Avajaisohjelmassa kuullaan koululaisten esityksiä; mm. otteita Lapsen oikeuksien sopimuksesta usealla eri kielellä luettuna. Ystävyyden tori -teos on esillä Joensuun torilla uuden liikerakennuksen rakennustyömaan suoja-aidassa helmikuun puolesta välistä kesään saakka.

- Suurin kiitos kuuluu teokseen osallistuneille koululaisille, jotka omilla maalauksillaan näyttävät kaupungistamme nousevan ystävyyden, yhteisöllisyyden ja rauhantahtoisuuden hengen ja voiman, Esko-Pekka Tiitinen sanoo.

Joensuun Normaalikoulun viidennen luokan oppilaat Nolan Henderson Montero ja Miira Saastamoinen kertovat, mitä he ajattelivat tehdessään piirroksia Ystävyyden tori -teokseen.

- Ystävyys on tunne, joka tulee kun olet kavereiden kanssa, Nolan Henderson Montero sanoo.

- Piirtäessäni ajattelin, että tekisin maalauksen jossa joku muistelee sitä, kun oli yksinäinen ja on nyt iloinen siitä, kun sai kaverin, johon voi luottaa. Ystävyys on ymmärrystä, luottoa, toivoa ja tukea. Minusta on kiva kun ihmiset saavat nähdä työmme, mutta se on myös hiukan jännittävää, Miira Saastamoinen sanoo.

Teokseen tekemiseen ovat osallistuneet seuraavat koulut:

Enon koulu, Heinävaaran koulu, Kanervalan koulu, Karsikon koulu, Louhiojan koulu, Mutalan koulu, Niittylahden koulu, Pataluodon koulu, Rekivaaran koulu, Tuupovaaran koulu, Utran koulu, Hammaslahden koulu, Iiksenvaaran koulu, Karhunmäen koulu, Kiihtelysvaaran koulu, Marjalan koulu, Nepenmäen koulu, Nepenmäen sairaalakoulu, Noljakan koulu, Reijolan koulu, Suhmuran koulu, Uimaharjun koulu, Joensuun normaalikoulu, Itä-Suomen koulu, Joensuun Steinerkoulu.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Ystävyyden torista:
Esko-Pekka Tiitinen: 050 531 6515, eptiitinen@hotmail.com
Anne Mujunen: 050 470 9891, anne.mujunen@joensuu.fi
Petri Vähä: 050 440 4332, petri.vaha@sok.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa
Pohjois-Karjalan OsuuskauppaTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan Osuuskauppa

Osuustoiminnallinen vaikuttaminen kiinnostaa: PKO:n edustajiston vaaleissa äänestettiin vilkkaammin kuin eurovaaleissa4.4.2024 12:00:00 EEST | Tiedote

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan (PKO) edustajiston vaalien äänestysprosentti nousi hieman jopa edellisiäkin edustajiston vaaleja korkeammaksi. Vaaleissa äänioikeutettuja oli 105 517, joista äänioikeuttaan käytti 40 542 jäsentä. Äänestysprosentti oli 38,4 prosenttia (v. 2020, 38,2 %). Äänestysinto oli kovempi kuin esimerkiksi vuoden 2019 eurovaaleissa Savo-Karjalassa, jossa äänestysprosentti oli 36,4.

Vuoden kesätyöntekijä on Anniina Marttila Pohjois-Karjalan Osuuskaupasta5.10.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Oikotie Työpaikat ja Vastuullinen kesäduuni palkitsee vuosittain Vuoden kesätyöntekijän. Tänä vuonna voittajan valitsi yksi Oikotien vastuullisuusyhteisön pääkumppaneista Elinkeinoelämän keskusliitto EK. Voittajan valitseminen oli tänä vuonna erityisen haastavaa, sillä erinomaisia ehdokkaita oli yhteensä 51. Vuoden kesätyöntekijä 2023 Anniina Marttila erottui kuitenkin tästä joukosta edukseen hänen kesätyöstään saaman poikkeuksellisen upean palautteen perusteella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye