Selkeät savunpoiston ohjauskeskukset turvaavat Siltasairaalan toimintoja – innovatiivinen kerroskartta toi uutta käyttöliittymään

Infrastruktuurihankkeiden teknologia-asiantuntijaa Nodeonia pyydettiin hoitamaan Siltasairaalaan savunpoiston ohjausjärjestelmän sähkö- ja automaatiosuunnittelu sekä järjestelmän ohjelmointi ja käyttöönotto. Siltasairaalan päätoteuttaja on SRV Oy ja sähköistyksen toteutti Caverion Suomi Oy.
Nodeonin osalta projekti alkoi kesällä 2020 eri osapuolten välisellä toteutus- ja toiminnallisuussuunnittelulla. Näiden perusteella toteutettiin ohjelmointi ja testaukset sekä käyttöönotto yhteistyössä Caverionin kanssa. Järjestelmä luovutettiin kesällä 2022.
Ainutlaatuinen käyttöliittymä selkeyttää ohjauskeskusta
Siltasairaalan suunnittelun yhtenä erityiskohteena olivat savunpoiston ohjauskeskukset (SPOK), joiden hyödyt tulevat näkyviin mahdollisten pelastustoimien aikana. Siltasairaalassa on kaksi erillisinä järjestelminä toteutettua SPOK-keskusta. Hätätilanteessa SPOK-keskus on paikka, josta pelastuslaitos käynnistää sairaalan savunpoiston.
Nodeonin tavoitteena oli toteuttaa ulkoasultaan selkeä ja toiminnoiltaan yksinkertainen ohjauskeskus, joka helpottaa pelastuslaitoksen työtä. Lopputuloksena Siltasairaalaan saatiin SPOK-keskukset, jotka poikkeavat perinteisestä tyylistä. Painonappimatriisin asemasta ohjaukset on esitetty karttakuvassa, jossa näkyvät rakennuksen eri kerrokset ja kerrosten toimilaitteet.
Ohjauskeskus on saanut erityistä kiitosta selkeästä ulkoasustaan ja helposti hallittavista toiminnoistaan, jotka helpottavat pelastushenkilökunnan työtä.
– Hätätilanteessa SPOK-keskuksen on oltava pelastuslaitokselle niin selkeä, että järjestelmän ensimmäistä kertaa näkeväkin pystyy hahmottamaan, mitä pitää tehdä, kertoo projektipäällikkö Petri Kauppinen Nodeonilta.
Järeää osaamista kriittisistä hankkeista
Nodeon on toteuttanut aiemminkin savunpoistoautomaatioita suuriin ja monimutkaisiin kohteisiin, kuten 2,4 kilometriä pitkään Tampereen rantatunneliin. Sairaalaympäristössä toteutetusta projektista saatua osaamista pystytään hyödyntämään myös rakennussektorilla.
– Siltasairaala on osa jatkuvassa käytössä olevaa sairaalaympäristöä, jonka toiminta ei saanut häiriintyä. Nyt asennettu järjestelmä on erittäin suuri koko Suomen mittakaavassa, ja ratkaisun piti olla sellainen, että kiinteistön saa tarvittaessa jaettua savunpoistolohkoihin, kertoo Kauppinen.
Nodeon on toteuttanut paljon infrateknologian projekteja, joihin kuuluu useiden järjestelmien integroimista yhdeksi kokonaisuudeksi. Caverion on omissa kohteissaan luottanut aiemminkin Nodeonin osaamiseen.
– Yhteisissä tunnelihankkeissa olemme tehneet sekä savunpoistoa että niihin liittyviä teknisiä tiloja ja rakennuksia. Näin kattavaa järjestelmää emme ole ennen toteuttaneet kiinteistöpuolella, mutta aiemmin tehdyissä hankkeissa olemme moneen kertaan nähneet Nodeonin pystyvän toteuttamaan monimutkaisiakin savunpoisto-ohjelmointeja, kehuu asennuspäällikkö Jari Perälä Caverionilta.
Lakisääteistä turvaa sairaalaan
Savunpoiston toteuttamisen kiinteistöissä, kuten sairaalassa, määrittävät rakennuslupa ja pelastusviranomaisen vaatimukset. Savunpoiston ja sen laitteiden tulee täyttää lakien, standardien ja ohjeistuksien tasot ja vaatimukset.
– Savunpoisto on oma järjestelmänsä, jonka toiminnollisuus on erillään kiinteistöautomaatiojärjestelmästä, mutta järjestelmiä voidaan integroida tiedonvaihdon osalta, Nodeonin Kauppinen kertoo.
Nodeon toteutti Siltasairaalan savunpoiston ohjauksen Schneider Electricin M580-sarjan ohjauslogiikalla, jota käytetään turvaamaan kriittisten laitosten toimintaa. Kauppinen kokee, että ohjauslogiikka on joustava tapa savunpoiston toteuttamiseen. Lisäksi komponentteja tarvitaan pienempi määrä ja monimutkaisetkin ohjaukset on helpompi toteuttaa.
Myös Caverionilla ollaan tyytyväisiä tehtyyn valintaan.
– Suunnitelmiin tulee muutoksia usein aivan loppuvaiheessakin, ja ohjauskeskuksien uusiminen viime metreillä kävisi kalliiksi. Näin suuressa kohteessa joustavasti toteutetun ohjauslogiikan hyödyt tulevat erityisen hyvin näkyviksi, Perälä korostaa.
M580-sarjan logiikan lisäksi Siltasairaalassa on 20 Schneider Electricin STB I/O -sarjan hajautusyksikköä. Schneider Electricin ratkaisut ovat todistaneet luotettavuutensa Caverionin ja Nodeonin aiemmissa hankkeissa, joissa rakennettiin kriittistä infraa, joten M580-sarja oli luonteva valinta myös Siltasairaalaan.
– Meillä on pitkä kokemus sarjan käytöstä, ja voimme luottaa siihen, että Schneider Electricin tuotteet ovat toimintavarmoja ja kahdennettavia. Savunpoistoautomaatio on järjestelmä, jolle ei toivoisi tulevan käyttöä mutta jonka on toimittava kaikissa poikkeustilanteissa. Mukana projektissa on ollut valtavasti toimijoita, joten suuren kokonaisuuden rakentamisessa jokaisen osatekijän toimivuus on tärkeää, korostaa Kauppinen.
Lisätiedot:
Jouni Aarnu, Nodeon Finland Oy
050 410 9884
jouni.aarnu@nodeon.com
Marko Latvasalo, Schneider Electric
050 4140 124
Nodeon on älykkään infrateknologian monialaosaaja. Asiantuntijuutemme rakentuu viiden teknologiapilarin varaan: Sähkö-, automaatio-, tietoliikenne- ja valaistussuunnittelu sekä ohjelmistosuunnittelu ja tietoliikenneratkaisut. Erityisosaamistamme ovat haasteet, joissa integroidaan ohjaus- ja turvajärjestelmiä sekä hallitaan kokonaisuuksia sekä yhdistetään nämä yläpuolen ICT-järjestelmiin. Kaikki osaamisalueet voidaan yhdistää yhdeksi saumattomaksi kokonaisratkaisuksi.
Palvelumme ulottuvat ratkaisujen alkuvaiheen suunnittelusta ja konsultoinnista, ratkaisutoimituksiin ja niiden elinkaaren hallintaan. Laaja-alainen suunnittelu, toimitus, tekninen tuki ja ylläpito samalla toimittajalla.
” Autamme luomaan ihmisille parempia elinympäristöjä kehittämällä tulevaisuuden infrasta entistä älykkäämpää.”
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sirpa IkolaVP Global Marketing, Nordic Baltic Zone
Puh:+358 40 638 6639sirpa.ikola@se.comKuvat
Tietoja julkaisijasta
Tietoa Schneider Electricistä
Schneider luo merkitystä tarjoamalla kaikille mahdollisuuden hyödyntää energiaa ja muita resursseja parhailla mahdollisilla tavoilla. Kaikessa toiminnassamme yhdistyy edistys ja kestävä kehitys. Kutsumme tätä ajatusta teemalla Life Is On.
Globaalina teollisena teknologiajohtajana tuomme sähköistämisen, automaation ja digitalisoinnin huippuasiantuntemusta älykkääseen teollisuuteen, joustavaan infrastruktuuriin, tulevaisuuden datakeskuksiin, älykkäisiin rakennuksiin ja intuitiivisiin koteihin. Syvällisen toimialatuntemuksemme ansiosta tarjoamme integroituja, koko elinkaaren kattavia ja tekoälypohjaisia teollisia IoT -ratkaisuja, joissa yhdistyvät kytketyt tuotteet, automaatio, ohjelmistot ja palvelut. Rakennamme asiakkaillemme myös digitaalisia kaksosia kannattavan kasvun mahdollistamiseksi.
Tärkein voimavaramme ovat ihmiset: 150 000 kollegaa ja yli miljoona kumppania yli 100 maassa varmistavat läheisen yhteyden asiakkaisiimme ja sidosryhmiimme. Integroimme monimuotoisuuden ja inkluusion kaikkeen toimintaamme, ja meitä ohjaavat tavoitteemme luoda kestävää tulevaisuutta kaikille.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Schneider Electric
Asiantuntija: ”Sähkösuunnittelun työkalut on tuotava tälle vuosituhannelle”29.4.2025 11:56:48 EEST | Tiedote
Sähkösuunnittelussa hyödynnetään edelleen varsin perinteisiä työkaluja, vaikka nykyaikaisista ratkaisuista hyötyisivät kaikki suunnittelijasta loppukäyttäjään. Schneider Electricin digitaaliset vaihtoehdot avaavat mahdollisuuksia suunnittelutoimistojen ja loppukäyttäjien välillä esimerkiksi prosessiteollisuudessa ja datakeskuksissa. Yhteistyö NVIDIAn kanssa varmistaa onnistumiset tulevaisuuden datakeskusprojekteissa.
Schneider Electric lanseeraa Schneider OffGridin: kannettavaa sähköä liikkuville kuluttajille25.4.2025 11:33:55 EEST | Tiedote
Täysin uusi premium-tason kannettava virta-asema on suunniteltu ulkoilmaelämään ja kaikille, jotka tarvitsevat luotettavaa varavirtaa kotiin. Kompakti ja kevyt Schneider OffGrid tarjoaa sähköä mobiililaitteille ja pienille kodinkoneille missä tahansa. OffGrid on yksi markkinoiden kevyimmistä malleista ja se tarjoaa energiaa pidempään kuin vastaavat vaihtoehdot. Energianhallinnan ja automaation digitalisaation edelläkävijä Schneider Electric tuo markkinoille uuden kannettavan virta-aseman, Schneider OffGridin. Se on kompakti, tehokas ja ympäristöystävällinen ratkaisu käyttäjille, jotka haluavat varmistaa laitteidensa toimivuuden missä ja milloin tahansa, esimerkiksi luonnossa, matkalla tai sähkökatkon sattuessa. Verkottuneessa ja liikkuvassa maailmassa ihmiset haluavat nauttia luonnosta ja pysyä yhteydessä muihin. Schneider OffGrid vastaa tähän tarpeeseen, sillä siitä saa virtaa teltassa, autossa tai missä tahansa sähköverkon ulottumattomissa. Laitteessa yhdistyvät pitkäkestoinen akku,
Asiantuntija: ”Ympäristön kannalta puhtainta energiaa on käyttämättä jätetty energia”16.4.2025 10:48:13 EEST | Tiedote
Rakennukset ja kiinteistöt ovat merkittävässä asemassa ilmastotavoitteiden saavuttamisessa. Schneider Electricin toimitusjohtaja Jani Vahvasen mukaan niissä tapahtuvaa energiahävikkiä voidaan kampittaa esimerkiksi automaatiolla ja digitalisaatiolla.
Schneider Electric esitteli teollisuuden tulevaisuutta Hannoverin messuilla10.4.2025 08:11:00 EEST | Tiedote
Schneider Electric esitteli Hannover Messe -tapahtumassa erilaisia Teollisuus 5.0:n ratkaisuja. Niiden avulla voidaan luoda avoimia, ketteriä ja joustavia teollisuusprosesseja, jotka yhdistävät automaation, energianhallinnan ja digitaaliset teknologiat. Schneider tarjoaa valmistajille mahdollisuuden parantaa kilpailukykyä myös tekoälyä sisältävillä ratkaisuilla.
Schneider Electric haastaa opiskelijat etsimään energiaa säästäviä ratkaisuja8.4.2025 08:11:00 EEST | Tiedote
Globaalin Go Green -kilpailun osallistujat kisaavat 10 000 euron palkintopotista ja saavat mentorointia alan parhailta asiantuntijoilta. Schneider Electric, energianhallinnan ja automaation digitalisaation edelläkävijä, on käynnistänyt vuoden 2025 Schneider Go Green -kilpailun. Schneider Electricin Youth Education & Entrepreneurship- ja Access to Energy -ohjelmien tukema haaste kutsuu opiskelijoita ja nuoria yrittäjiä ympäri maailmaa luomaan ratkaisuja, jotka edistävät luotettavaa energian saatavuutta, parempaa hyvinvointia ja suurempia kustannussäästöjä yhteisöille. Tämän vuoden kilpailun teema on Uusiutuva energia elämän ja toimeentulon hyväksi, joka jakautuu kahteen osa-alueeseen: ensimmäinen on aurinkoenergialla toimiva maatalous, kuten sadonkorjuuta edeltävä ja sen jälkeinen varastointi ja jalostus. Toinen on aurinkoenergialla toimivat mikroyritykset esimerkiksi vähittäiskaupan, palvelujen, jäähdytyksen, valmistuksen ja tuotannon aloilla. Ilmoittautuminen on avoinna 1.4.–31.5.2025
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme