Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Työsuojeluviranomaisen toimivalta paranee merkittävien alipalkkaustilanteiden valvonnassa

Jaa
Eduskunta on hyväksynyt työsuojeluviranomaisen toimivaltaa säätelevän lain muutoksen 6.2.2023. Muutoksen tarkoituksena on parantaa työsuojeluviranomaisen mahdollisuutta puuttua alipalkkaustilanteisiin. Muutos laajentaa myös viranomaisen ilmoitusvelvollisuutta työelämään liittyvien petos- ja kiskontarikosten kohdalla.

Työsuojeluvalvonnan tehtävänä on työturvallisuuden varmistamisen ohella ehkäistä hyväksikäyttöä työelämässä, estää ennakolta työsuhteisiin liittyviä riitoja ja torjua harmaata taloutta. Työsuojeluvalvonnassa havaitaan aika ajoin tilanteita, joissa työstä maksettava palkka on lain tai työehtosopimuksen vastainen.

”Jatkossa työsuojeluviranomainen voi velvoittaa työnantajan viime kädessä sakon uhalla maksamaan lainmukaista palkkaa. Tähän asti toimivaltaa on rajoitettu näissä kysymyksissä ohjauksen tasolle. Tällä toimivallan laajennuksella pyritään puuttumaan nimenomaisesti räikeisiin alipalkkaustilanteisiin. Aiemmin alipalkkaustilanteiden tehokas valvonta on ollut sidonnainen epäiltyyn syrjintään. Nyt lainvastaisuuksiin pystytään puuttumaan tehokkaammin”, kertoo työsuojelulakimies Aki Eriksson.

Tyypillisesti liian alhainen palkka tulee arvioitavaksi työsyrjintänä tai kiskonnantapaisena työsyrjintänä. ”Räikeimmissä tapauksissa kyse on saattanut olla työperäisestä ihmiskaupasta. Näissä asioissa työsuojeluviranomaisella on lakiin perustuva ilmoitusvelvollisuus ja puolueeton asiantuntijarooli rikosprosessissa”, Aki Eriksson toteaa.

Alipalkkauksen kriminalisointi

Lainsäädännön kehittämisen yhteydessä arvioitiin, onko tarpeen kriminalisoida alipalkkaustilanteet myös muissa kuin syrjintä- ja hyväksikäyttötilanteissa.

Selvitystyössä havaittiin, että alipalkkaustilanteisiin voi jo nykyisellään tulla sovellettavaksi rikoslain 36 luvun petos- ja kiskontarikokset. Näillä arvioitiin olevan riittävä suojaava vaikutus, kun tällaiset teot vain saadaan tehokkaasti tuotua esitutkintaviranomaisen tutkittavaksi ja sitä myötä rikosprosessiin. ”Tätä tarkoitusta varten työsuojeluviranomaisen ilmoitusvelvollisuutta laajennettiin koskemaan myös näitä rikosnimikkeitä”, tarkentaa työsuojelulakimies Aki Eriksson.

Laki toimivallan muutoksesta astuu voimaan 1.6.2023. ”Työsuojeluviranomainen on jo täsmentänyt palkkaukseen liittyvää valvontaansa vuodelle 2023, ja lain voimaan tultua toiminta tehostuu entisestään. Viranomainen pyrkii tiedottamaan valvonnan tuloksista ja seuraamaan lainmuutoksen vaikutuksia työelämään”, sanoo Aki Eriksson.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Aki Eriksson, 0295 018 175, etunimi.sukunimi@avi.fi
Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket



Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Aluehallintovirasto on tehnyt päätökset HM-Asunnot Oy:n ja KKF-Saneeraus Oy:n poistamisesta välitysliikerekisteristä10.5.2024 14:02:45 EEST | Tiedote

Välitystoimintaa saa harjoittaa vain sellainen yksityinen elinkeinonharjoittaja tai oikeushenkilö, joka on rekisteröity aluehallintoviraston välitysliikerekisteriin. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on antanut lainvoimaiset päätökset, joilla se on poistanut kiinteistönvälitysliike KKF-Saneeraus Oy:n (y-tunnus 1054932-0) ja vuokrahuoneiston välitysliike HM-Asunnot Oy:n (y-tunnus 1469547-2) välitysliikerekisteristä.

Regionförvaltningsverket fattade beslut om den första delen av huvudförpliktelsen och vitet för Helsingfors stads räddningsväsende8.5.2024 10:56:50 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har granskat utvecklingen av aktionsberedskapen hos Helsingforsregionens räddningsväsende enligt den förelagda huvudförpliktelsen. Huvudförpliktelsen är indelad i fyra delar där varje del har en egen tidsfrist. Den utsatta tiden för den första delen som var föremål för granskningen var före utgången av 2022. I 25 procent av riskrutorna som fastställdes i huvudförpliktelsen skulle aktionsberedskapen avhjälpas till en godtagbar nivå inom den utsatta tiden. Enligt den gjorda granskningen har första delen av huvudförpliktelsen fullgjorts enligt kravet och regionförvaltningsverket dömer inte ut den första delen av vitet.

Aluehallintovirasto teki päätöksen Helsingin kaupungin pelastustoimelle asetetun päävelvoitteen ja uhkasakon ensimmäisestä osasta8.5.2024 10:56:44 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tarkastellut Helsingin alueen pelastustoimen toimintavalmiuden kehittymistä asetetun päävelvoitteen mukaisesti. Päävelvoite on jaettu neljään osaan, joista kullakin on oma määräaika. Tarkastelun kohteena olevan ensimmäisen osan määräaika oli vuoden 2022 loppuun mennessä. Päävelvoitteessa määritellyistä riskiruuduista 25 %:ssa toimintavalmius oli korjattava hyväksyttävälle tasolle määräaikaan mennessä. Tehdyn tarkastelun perusteella päävelvoitteen ensimmäinen osa on toteutunut vaaditusti, eikä aluehallintovirasto tuomitse uhkasakon ensimmäistä osaa maksettavaksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye