Tampereen ammattikorkeakoulu

Uusia osaajia palvelualojen yrityksiin restonomin monimuotokoulutuksesta

Jaa
Palveluala kärsii työvoimapulasta. Tampereen ammattikorkeakoulun restonomin monimuotokoulutus tarjoaa yrityksille edullisen keinon saada koulutuksen kautta osaavia esihenkilöitä ja asiantuntijoita. Jo yrityksissä oleville työntekijöille koulutus tuo pitovoimaa jatkaa yrityksen palveluksessa. Suomenkieliseen restonomikoulutukseen haetaan kevään toisessa yhteishaussa 15.–30.3.2023.
Lehtori Sami Salosen mukaan monimuoto-opinnot ovat mahdollisia hyvin monenlaisissa elämäntilanteissa oleville.
Lehtori Sami Salosen mukaan monimuoto-opinnot ovat mahdollisia hyvin monenlaisissa elämäntilanteissa oleville.

Pulaa on kaikenlaisista osaajista ravitsemisalalla ja muissa palveluissa. 

 – Erityisesti keittiöhenkilökunnalle on suuri tarve. Se on asettanut suuria haasteita lähiesihenkilöille, TAMKin restonomikoulutuksessa opettava lehtori Sami Salonen kertoo. 

Pahimmillaan yritykset ovat joutuneet supistamaan liiketoimintaansa henkilökuntavajeen vuoksi. Työvoimapula on kuormittanut Salosen mukaan jäljellä olevia työntekijöitä. 

Salonen näkee eräänä ratkaisuna yritysten työvoimapulaan yhteistyön TAMKin restonomikoulutuksen kanssa. Restonomin monimuotokoulutus tarjoaa yrityksille mahdollisuuden kouluttaa uusia osaavia esihenkilöitä ja asiantuntijoita sekä sitouttaa jo olemassa olevaa henkilökuntaansa yritykseen. 

Oppimistehtävät yrityksen tarpeisiin 

Restonomit sijoittuvat matkailu- ja ravitsemispalvelualan sekä puhtauspalvelualan monipuolisiin esihenkilö- ja asiantuntijatehtäviin. Opinnot antavat eväitä laajaan liiketoiminnan suunnitteluun, johtamiseen sekä kehittämiseen. Restonomiopinnoissa kehitytään paitsi lähiesihenkilötehtäviin myös työyhteisön kehittämiseen sekä työnohjaukseen. 

Monimuoto-opinnoissa on kontaktiopetusta vain kerran kuukaudessa. Opinnoista suurin osa on verkko-opetusta sekä itsenäisiä suoritettavia tai tiimitehtäviä. Yrityksiltä toivotaan joustavuutta lähipäiviin osallistumisessa. 

– Opiskelijan sitoutumista lisää ja opintojen sujumista helpottaa, kun hän saa käyttää työaikaansa lähipäiviin kerran kuussa. Opiskelija voi tehdä oppimistehtäviä suoraan yrityksen tarpeisiin kiinteässä yhteistyössä työnantajan kanssa. Sitoutuminen työantajaan syvenee, kun työntekijä saa tukea kouluttautumiseensa. Opintojen aikana kehittyvät opiskelijan esihenkilötaidot sekä organisaatiotaidot, jotka parantavat edellytyksiä työyhteisön kehittämiseen sekä työhyvinvoinnin lisäämiseen. 

TAMKin restonomikoulutuksessa on tehty myös muunlaista yhteistyötä useiden yritysten kanssa. 

– Olemme tehneet yhteistyötä muun muassa Pirkanmaan Osuuskaupan ja Palmian kanssa. Tuotekehitystyötä on tehty esimerkiksi Apetitin ja Kymppi Maukkaat -yrityksen kanssa. Opiskelijat ovat myös työllistyneet näiden yhteistyöprojektien kautta toimeksiantajayrityksiin.

Yrityksillä on mahdollisuus tarjota TAMKin opiskelijoille työ- ja harjoittelupaikkoja sekä opinnäytetyöaiheita. 

Opintoja mahdollisuus räätälöidä 

Restonomin monimuotokoulutus sopii henkilöille, joilla on jo jokin aikaisempi perustutkinto ja mielellään myös kokemusta asiakaspalvelusta sekä alan muuta työkokemusta. 

– Monimuotokoulutuksessa on paljon mahdollisuuksia opintojen henkilökohtaiseen räätälöintiin. Opintoja on mahdollista painottaa ravintolapalveluihin tai puhdistuspalveluihin. Painotuksia on mahdollista tehdä myös ”ristiin”, jolloin omaa ammattiosaamistaan voi laajentaa eri osa-alueille.  

Kontaktiopetusta on noin yhden viikonlopun ajan kuukaudessa, joten opinnot on mahdollista suorittaa kohtuullisella vaivalla, vaikka asuinpaikka olisi kauempanakin.  

– Täsmäopiskelu voi olla riittävää yrityksen tiettyä akuuttia tarvetta ajatellen. Tutkintotavoitteinen opiskelu antaa kuitenkin laaja-alaiset ja monipuoliset edellytykset liiketoiminnan kehittämiseen. Tämä on mielestäni olennaista erityisesti restonomien monipuolisissa työtehtävissä.

Salosen mukaan yritykset voivat myös hyödyntää ”restonomititteleitä” esimerkiksi myyntineuvottelutilanteissa, jolloin he viestivät asiakkaille ja yhteistyökumppaneille sitä, kuinka osaavia ja asiantuntevia esihenkilöitä tai asiantuntijoita heillä on. 

– Restonomin tutkinto voi olla myös yksi yrityksen arvoista. Esimerkiksi Tampereen Voimia kannustaa henkilökuntaansa sekä restonomin AMK-tutkintoihin että ylempiin AMK-tutkintoihin, Salonen lisää.
  

Tutustu palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelman monimuotototeutukseen 

Lisätietoa:
Sami Salonen, lehtori, Tampereen ammattikorkeakoulu
p. 050 3119 722, sami.salonen@tuni.fi

Kuva: Saara Lehtonen

Avainsanat

Kuvat

Lehtori Sami Salosen mukaan monimuoto-opinnot ovat mahdollisia hyvin monenlaisissa elämäntilanteissa oleville.
Lehtori Sami Salosen mukaan monimuoto-opinnot ovat mahdollisia hyvin monenlaisissa elämäntilanteissa oleville.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tampereen ammattikorkeakoulu
Tampereen ammattikorkeakoulu
Kuntokatu 3
33520 TAMPERE

p. 0294 5222https://www.tuni.fi/tamk

Tampereen ammattikorkeakoulu on monialainen työelämäkorkeakoulu, joka vastaa työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin osaamistarpeisiin tuottamalla parasta ammatillista korkeakoulutusta ja innovaatioita. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja työelämän kumppaneiden kanssa, kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Kärkiosaamisemme suuntautuu oppimisen edistämiseen, uusien teknologioiden hyödyntämiseen, ekologisiin innovaatioihin ja sosiokulttuurisiin haasteisiin. TAMKissa on yli 10 000 opiskelijaa ja vakituista henkilöstöä noin 700.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen ammattikorkeakoulu

Traumainformoitu työote opettaa kohtaamaan ihmisen ihmisenä8.5.2025 12:57:10 EEST | Tiedote

Traumainformoidun työotteen koulutuksessa opetellaan luomaan turvaa ja luottamusta sosiaali- ja terveysalan asiakas- ja työyhteisösuhteisiin. Sen sijaan, että keskityttäisiin trauman hoitoon, asiakkaalle annetaan tilaa tutkia, miten koettu trauma näyttäytyy senhetkisessä elämässä. ESR+-rahoitteisen Traumainformoitu työote -hankkeen tavoitteena on kehittää koulutusmalli, jonka sisältöjä on pilotoitu syksyllä 2024 ja keväällä 2025 koulutuskokonaisuuksissa neljän hyvinvointialueen työntekijöille.

Opiskelijoiden hyvinvointipalvelut tukevat kokonaisvaltaisesti jaksamista ja menestystä16.4.2025 10:52:32 EEST | Tiedote

Opiskelijoiden hyvinvointi on avain onnistuneisiin opintoihin. Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) tukee opiskelijoiden jaksamista ja opiskelukykyä kokonaisvaltaisesti tarjoamalla monipuolisia palveluita aina oppimisen tuesta mielenterveyspalveluihin ja vertaistukitoiminnasta liikuntamahdollisuuksiin. Jokainen opiskelija ansaitsee tulla kohdatuksi ja saada tarvitsemansa tuen, oli kyse sitten opinnoista, arjesta tai elämänmuutoksista.

Tampereen ammattikorkeakoulun vuoden 2024 vuosikatsaus valmistui31.3.2025 13:07:22 EEST | Tiedote

Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) vuosi 2024 oli menestyksellinen niin koulutuksen, TKI-toiminnan kuin kansainvälisen yhteistyön osalta. Opiskelijamäärät jatkoivat kasvuaan, ja opintojen läpäisyaste parani merkittävästi. Samalla TAMKin taloudellinen tulos vahvistui, mikä pienentää kestävän kehityksen mukaisen kampuskehityksen aiheuttamia vuosikuluja ja mahdollistaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) vahvistamisen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye