Ifin tutkimus: Vanhempien huoli lasten lääkäripalvelujen saatavuudesta kasvanut – hyvinvointialueista ei odoteta helpotusta
If teetti kyselytutkimuksen lasten sairastamisesta ja vakuuttamisesta tammikuussa 2023. Vastaava tutkimus tehtiin vuoden 2017 joulukuussa.
Oli kyseessä sitten flunssa tai vakavampi sairaus, on vanhempien suurin huolenaihe lapsen sairastaessa luonnollisesti tämän vointi. Toiseksi eniten Ifin kyselytutkimuksen mukaan kuormittaa lapsen sairastamisesta aiheutuva arjen järjestäminen. Näiden lisäksi moni vanhempi huolehtii myös lääkäripalvelujen saatavuudesta. Kun vuonna 2017 tästä oli huolissaan vain 15 prosenttia vanhemmista, oli osuus nyt jo kolmannes (31 %).
- On tietysti todella valitettavaa, että vanhemmat kokevat lapsen sairastaessa huolta myös palveluiden pariin pääsemistä, kommentoi Ifin henkilövakuutusten tuotepäällikkö Piia Kononen.
Harva vastaaja uskoo tilanteen helpottuvan uusien hyvinvointialueiden myötä. Vain 8 prosenttia odottaa hoitoon pääsyn helpottuvan, vaikeutumista odottaa sen sijaan peräti 44 prosenttia. Lisäksi joka toinen vanhempi kertoo olevansa huolissaan lasten hoitoon pääsystä tai hoidon laadusta julkisessa terveydenhuollossa.
Vanhempien poissaolo töistä lisääntynyt selvästi
If kysyi suomalaisvanhemmilta, paljonko he ovat olleet pois töistä lasten sairastamisen vuoksi. Alle kolmannes (29 %) työssäkäyvistä vanhemmista kertoi, ettei ole ollut lainkaan pois töistä viimeisen vuoden aikana. Viisi vuotta sitten näin vastasi peräti 40 prosenttia.
Yli viisi päivää töistä poissa olemaan joutuneiden osuus on noussut viidessä vuodessa 11 prosentista peräti 34 prosenttiin.
– Tähän vaikuttaa tietysti monenlaiset koronan mukanaan tuomat vaikutukset. Lapsia pidetään herkemmin kotona ja lisäksi flunssakausi on ollut nyt rajumpi, selventää Kononen.
Lasten hoidosta päävastuun kantavat äidit. Peräti neljännes (24 %) äideistä sanoo olleensa töistä pois lapsen sairauden takia yli 10 päivää viimeisen vuoden aikana. Isistä yli 10 päivää kertoi olleensa pois vain 7 prosenttia.
Lapsi vakuutetaan useimmin ennen syntymää
Peräti 65 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoo, että lapsi on vakuutettu. Tärkeimpiä syitä vakuutuksen ottamiselle ovat vanhempien mukaan nopea ja helppo hoitoon pääsy, laadukkaan hoidon varmistaminen sekä vakavaan sairauteen ja onnettomuuteen varautuminen.
– Ifin lapsivakuutukseen saa lisäturvana perheen sopetutumisturvan, joka tuo taloudellista apua perheelle, jos lapsi sairastuu vakavasti, esimerkiksi 1-tyypin diabetekseen, kertoo Kononen.
Vastaajat, jotka eivät olleet ottaneet vakuutusta, kertoivat päätöksen syiksi kalliin hinnan ja etteivät uskoneet, sille olevan tarvetta.
Lapsivakuutuksen ottaneista valtaosa ottaa vakuutuksen ennen lapsen syntymää, peräti 60 prosenttia. Kolmasosa vakuutuksen hankkijoista ottaa sen lapsen ollessa alle vuoden ikäinen. Isommille lapsille vakuutuksia otetaan harvoin.
– Kouluiässä pahimmat sairastelukierteet usein helpottavat, mutta tyypillisiä sairauksia ovat edelleen flunssat, allergiat ja astma. Lisäksi tapaturmia sattuu liikkuessa ja harrastaessa, kertoo Kononen.
Kyselytutkimuksen on toteuttanut YouGov Finland Vahinkovakuutusyhtiö Ifin toimeksiannosta. Kokonaistuloksissa (N=400) virhemarginaali on keskimäärin noin ± 4,2%-yksikköä suuntaansa (95%:n luottamustasolla).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Piia Kononenhenkilövakuutusten tuotepäällikkö
Puh:050 424 2496piia.kononen@if.fiHenna Nikkariviestinnän asiantuntija
Puh:010 514 1245henna.nikkari@if.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus
Ajatko sähkö- vai bensa-autolla? Kesän tyypillisimmät vahingot ovat samat1.7.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
If kartoitti kesäkuukausien yleisimmät vahingot. Kolmen tyypillisimmän lisäksi esimerkiksi ilkivalta lisääntyy kesällä selvästi.
Vesijettien määrä kasvaa – muista turvallisuus ja toisten huomioiminen26.6.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Vesijetin kolarointii johtaa yllättävän usein kulkuvälineen lunastukseen laajojen vaurioiden takia, selviää Ifin vahinkotilastoista.
Turvallisesti löylyyn juhannuksena - saunassa sattuu valtaosa palovammoista17.6.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Saunat lämpenevät pian taas keskikesän juhlan kunniaksi ja tänä vuonna taustalla soi monella varmasti KAJ:n euroviisuhitti ”Bara bada bastu”. Saunaa ylistävä kappale muistuttaa osuvasti, että löylyistä kuuluu nauttia. Rentoutuessakin on tärkeä pitää mielessä turvallisuus, sillä sauna on keittiön ohella yksi yleisimmistä palovahinkojen syntypaikoista.
Kyselytutkimus: Suomessa jäädään herkemmin sairauslomalle kuin muissa Pohjoismaissa12.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Ifin Nordic Health Report -tutkimuksesta selviää, että suomalaisista vain joka kymmenes menee työpaikalle, jos tuntee itsensä sairaaksi. Norjassa työpaikalle menee joka kolmas ja Ruotsissakin melkein joka viides.
Kyselytutkimus: Nuoret naiset stressaavat säännöllisesti lähes kaksi kertaa useammin kuin miehet2.6.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Ifin tuoreesta Nordic Health Report -terveystutkimuksesta selviää, että säännöllinen stressi on yleistä nuorissa aikuisissa. Erityisesti nuoret naiset kokevat säännöllistä stressiä selvästi muuta väestöä useammin, ja psyykkinen kuormitus vaikuttaa vahvasti myös heidän työkykyynsä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme