Vuosi sodan alkamisesta: ukrainalaisperheiden avuntarve Suomessa kasvaa
Joulukuussa 2022 Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) ja K-ryhmä käynnistivät yhteistyössä Ukraina-rusetti -keräyksen, jolla hankitaan varoja Suomeen saapuneiden ukrainalaisten auttamiseksi. Ruseteista kertyneet varat käytetään valtakunnalliseen auttamistyöhön, jonka kautta MLL tarjoaa ukrainalaisille ruokaa, turvaa ja yhteisön, johon kiinnittyä. Tähän mennessä varoilla on kyetty tarjoamaan akuuttia apua jakamalla 1 000 kappaletta 50 € arvoisia ruokalahjakortteja.
Lisää pakolaisia Ukrainasta arvellaan tulevan vuonna 2023 Suomeen vielä noin 30 000 – 40 000. Seuraavaksi auttamistyö suunnataan siihen, että ukrainalaislapset saadaan harrastustoiminnan pariin, perheet pääsevät osaksi lähiyhteisöjä esimerkiksi perhekahvilatoiminnan kautta ja kouluikäisille annetaan tukea läksykummien avulla.
”Tarve avulle ei ole vähentynyt, päinvastoin. Nyt kyse on siitä, miten voimme akuutin avun lisäksi yhdessä auttaa traumaattisesta tilanteesta paenneita lapsiperheitä pääsemään kiinni normaaliin arkeen ja lähiyhteisöihin”, kertoo MLL:n viestintä- ja varainhankintajohtaja Leena Poutanen.
Keräyksen jatko takaa pitkäjänteisen tuen tarjoamisen
Ukraina-rusetin myyntituotto menee lyhentämättömänä perheiden auttamiseen. Rusetin myyntiaikaa päätettiin pidentää kesäkuun 2023 loppuun, jotta varoja saadaan akuutin avun lisäksi kerättyä myös pitkäaikaisen tuen tarjoamiseen.
”Toivon hartaasti, että suomalaisten auttamishalu ei ole vielä hiipunut. Ymmärrettävästi jatkuvaan uutisvirtaan turtuu helposti, mutta Suomeen sotaa paenneet ukrainalaiset tarvitsevat apua ja tukea edelleen. Nyt kun Ukraina-rusetin myyntiä jatketaan, meillä on mahdollisuus kerätä varoja erityisesti hätäapua pitkäjänteisempään tukeen”, Poutanen jatkaa.
Uusia ystäviä ja kielen opettelua
Esimerkki pitkäaikaisesta tuesta, josta on nyt jo hyviä tuloksia, on MLL:n kohtaamispaikka Onnilassa Keravalla ukrainalaisille järjestettävät tapaamiset ja yhteinen tekeminen perheille. Moni ukrainalaisperhe on löytänyt Onnilan ja saanut sitä kautta monipuolista apua ja tukea arkeen.
”Olemme saaneet täältä sekä suomalaisia että ukrainalaisia ystäviä, joista on muodostunut kuin iso, uusi perhe täällä Suomessa. On tärkeää, että lapset ovat saaneet leikkikavereita ja tutustuvat suomalaiseen kulttuuriin. Suomeen saapuessamme kielimuuri vaikeutti käytännön asioiden hoitamista, mutta saimme apua kommunikointiin eri tahojen kanssa ja suomen opettelun kanssa. Olemme saaneet myös ruokaa ja vaatteita”, kertoo Onnilassa lastensa kanssa viihtyvä ukrainalainen perheenäiti.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja ja haastattelupyynnöt
Leena Poutanen
viestintä- ja varainhankintajohtaja
Mannerheimin Lastensuojeluliitto
050 5980 601
leena.poutanen@mll.fi
Leena Poutanen voi tarvittaessa välittää haastattelupyyntöjä myös MLL:n kohtaamispaikka Onnilaan.
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin kansalaisjärjestö, joka edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia. MLL:n tavoitteena on lapsiystävällinen Suomi. MLL tarjoaa eri elämäntilanteissa vertaistukea, monipuolista toimintaa sekä osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia. Suomen suurimpaan lastensuojelujärjestöön kuuluu 75 000 jäsentä, 541 paikallisyhdistystä, 10 piirijärjestöä ja keskusjärjestö. www.mll.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Elever lyfte fram ensamhet som tema för Skolfreden22.8.2024 11:05:00 EEST | Pressmeddelande
Att uppleva ensamhet har blivit vanligare bland unga. Enligt enkäten Hälsa i skolan som gjordes år 2023 upplever ca 15 procent av elever i årskurs 8–9 ensamhet. I Mannerheims Barnskyddsförbunds enkät 2021 kring välmående bland skolelever uppgav 18 % av högstadieeleverna att de inte hade någon nära vän i skolan. För skolfredsåret 2024–2025 vill barnen och ungdomarna själva lyfta fram temat ”Et ole yksin – Du är inte ensam”.
Oppilaat nostavat yksinäisyyden Koulurauhan teemaksi22.8.2024 11:00:00 EEST | Tiedote
Yksinäisyyden kokemukset nuorten keskuudessa ovat kasvaneet. Vuoden 2023 kouluterveyskyselyn mukaan 8.− 9.-luokkalaisista noin 15 % kokee yksinäisyyttä. MLL:n vuoden 2021 hyvinvointikyselyssä 18 % yläkoululaisista vastasi, että heillä ei ole yhtään läheistä ystävää koulussa. Lapset ja nuoret haluavat nyt itse nostaa lukuvuoden 2024 - 2025 Koulurauhan teemaksi ”Et ole yksin – Du är inte ensam”.
Yli 1000 vapaaehtoista turvaa koululaisten tietä koulujen alkaessa5.8.2024 12:15:00 EEST | Tiedote
Mannerheimin Lastensuojeluliiton Koulutien turvaajat -kampanja käynnistyy tällä viikolla. Kouluteiden turvaamiseen osallistuu yli 1000 vapaaehtoista noin 200 koululla eri puolilla Suomea. Vapaaehtoiset päivystävät koulujen alkaessa huomioliivit päällä suojateillä koulujen läheisyydessä. He muistuttavat autoilijoita ja muita teillä liikkujia hiljentämään vauhtia, kun sadat tuhannet lapset ilmestyvät liikenteeseen kesäloman jälkeen.
Barn behöver vuxet sällskap- även på sommarlovet – Barn- och ungdomstelefonen har öppet över sommaren18.6.2024 07:11:00 EEST | Pressmeddelande
Barn- och ungdomstelefonen finns fortsättningsvis till för barn och unga under sommarmånaderna. Efter midsommaren har telefonen öppet med begränsade öppettider måndag-torsdag kl. 14–17.
Huolet eivät lomaile – Lasten ja nuorten puhelin 116 111 ja chat ovat auki joka päivä17.6.2024 12:51:59 EEST | Tiedote
Lapset ja nuoret löytävät kuuntelijan ja tukea Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimesta 116 111 ja chatista myös kesäkuukausina. Juhannuksesta lähtien puhelin ja chat ovat avoinna joka päivä kello 17–20.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme