Ruisleipäpäivä 28.2. – Ruisleipä herättää makumuistoja

Ruisleipäperinteet istuvat tiukasti meissä suomalaisissa. Erityisesti rukiiset palaleivät ovat suomalaisten suosikkeja. Hapahko ja maukas leipä kuuluu joka ateriaan: aamukahvin kaveriksi, lounaskeiton lisukkeeksi ja iltapalaksi. Ruis maistuu tuoreleivän lisäksi myös näkkärissä ja rapsahtavan raikkaassa hapankorpussa. Vaalean leivän ystäville löytyy myös rukiisia vaihtoehtoja, joissa osa vehnäjauhoista on korvattu rukiilla.
Leipätiedotuksen tutkimuksen mukaan ruisleipä maistuu, koska se on hyvää ja terveellistä sekä kuitupitoista. Kuidun terveysvaikutukset ovat moninaiset. Kuidun runsas määrä ruokavaliossa alentaa riskiä sairastua mm. sydän- ja verisuonisairauksiin ja tyypin II diabetekseen.
Ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivosen mukaan myös kotimaisuus on kuluttajille tärkeä arvo leipäostoksilla. Leipähyllyllä kotimaisesta raaka-aineesta leivotun leivän tunnistaa sinivalkoisesta Hyvää Suomesta -merkistä.
- Kotimaisuutta arvostavan kannattaa olla tarkkana myös kaupan paistopisteillä ja tutkia raaka-aineen alkuperämaa tuoteselosteesta. Leipä saattaa olla leivottu missä tahansa, ja vain paistettu kaupassa, muistuttaa Siivonen.
Ruista viljellään Suomessa perinteisistä viljoista pienimmillä hehtaarimäärillä. Ruis on syysvilja, ja sen viljelyssä on omat haasteensa, mm. talvehtiminen. Sateisen syksyn sattuessa haastava puintikausi saattaa vaikuttaa sadon laatuun.
- Suomessa on kuitenkin paljon osaamista rukiin viljelyyn, ja ruis maistuu suomalaisille. Viime vuosina suurin osa, yli 90 % leivontaan tarvittavasta rukiista on ollut suomalaista. Myllyrukiin suhteen olemme siis lähes omavaraisia, kertoo asiantuntija Max Schulman MTK:sta.
Ruisleivonta on hyvin paikallista. Tuore, hieno jälkiuunileipä on todellinen lähituote. Ruista jalostetaan jauhoiksi ja hiutaleiksi myös paikallisilla pienmyllyillä. Kotimainen ruis on monipuolinen raaka-aine. Perinteisen leivän lisäksi siitä voidaan valmistaa myös maltaita, pääsiäiseen kuuluvaa mämmiä, puurohiutaleita, moninaisia näkkäreitä ja korppuja sekä ruisjuomaa kaurajuoman tapaan. Ruis maistuu myös karjalanpiirakan kuoritaikinassa sekä tisleissä.
Lisätietoja:
ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen, MTK, 040 568 8802
asiantuntija (vilja) Max Schulman, MTK, 040 825 2112
--------------
Vinkki! Ehtikö ruisleipä kuivahtaa?
Pussissa ruisleipä säilyy hyvänä useamman päivän, ja leipää voi myös pakastaa. Jos herkullinen ruisleipä ehti kuitenkin kuivahtaa, voi sen käyttää vielä ruispuuroon. Puuro maistuu erityisen hyvältä aromikkaan ruisleivän ansiosta ja se on herkullinen tapa vähentää ruokahävikkiä.
1 l vettä
noin 300 g kuivuneita ruisleivän palasia, tai noin 150 g leipää ja reilu dl ruisjauhoja
4 dl puolukoita
1 dl sokeria
- Revi leivänpalat pienemmiksi, mittaa vesi kattilaan ja laita leipäpalat likoamaan veteen tunniksi.
- Siirrä liedelle ja keitä seosta välillä sekoitellen, kunnes leipäpalat hajoavat. Jos käytät lisänä jauhoja, lisää ne vatkaten keittämisen alussa.
- Lisää joukkoon marjat ja osa sokerista. Jatka keittämistä, kunnes puuro on sileää.
- Maista ja lisää sokeria tarvittaessa. Leivän sisältämän suolan takia puuroon ei tarvitse lisätä suolaa.
- Nauti maidon kanssa välipalana tai kevyenä lounaana.
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Komission CAP-esitys jäämässä rahoitukseltaan pahasti vajaaksi16.7.2025 18:43:30 EEST | Tiedote
EU-komission toistaiseksi antamat tiedot ohjelmakauden 2028-2034 maatalouspolitiikasta ja etenkin sen rahoituksesta saavat MTK:lta täyden tyrmäyksen. Komissio on aikeissa maksattaa muuttuneen maailman kasvaneet menotarpeet viljelijöillä. Leikkausten sijaan maatalouspolitiikka ja suomalaisten ruokaturva vaativat toteutuakseen lisärahoitusta, totesi MTK:n johtokunta ylimääräisessä kokouksessaan keskiviikkoiltana.
EU-tiekartta vauhdittaa luontoarvomarkkinoiden kehitystä – MTK ojentaa komissiolle auttavaa kättä7.7.2025 15:19:43 EEST | Tiedote
Komissio on julkaissut tiekartan luontoarvomarkkinoiden (Nature Credits) edistämiseksi EU:ssa. MTK suhtautuu positiivisesti vapaaehtoisten luontoarvomarkkinoiden kehittämiseen, sillä ne voivat parhaimmillaan tuoda maanomistajille uusia ansaintamahdollisuuksia sekä vahvistaa luonnon monimuotoisuuden parantamiseen tarvittavaa rahoitusta.
MTK:n ja SLC:n Kasvukausikysely: Sääolojen vaihtelun vuoksi satonäkymät keskivertoa heikommat – tilojen tulevaisuus huolettaa viljelijöitä7.7.2025 13:57:41 EEST | Tiedote
Sääolosuhteet vaihtelivat merkittävästi eri alueiden välillä, mutta alkukesän sateet heikensivät satonäkymiä lähes koko maassa. Yli puolet vastaajista arvioi satonäkymien olevan hieman tavanomaista heikommat. Lisäksi taloudellinen epävarmuus sekä huoli maatalouden kannattavuudesta varjostavat viljelijöiden tulevaisuudennäkymiä. Erityisesti pienillä tiloilla lopettamista harkitaan yhä useammin.
Komission tiukkaa ilmastotavoitetta ei voida saavuttaa maankäyttösektorilla2.7.2025 14:59:35 EEST | Tiedote
EU-komissio julkaisi tänään tavoitteensa vähentää unionin alueen kasvihuonekaasupäästöjä 90 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen ja linjassa pitkän aikavälin ilmastotavoitteiden kanssa. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK pitää ilmastotyötä välttämättömänä, mutta korostaa, ettei tiukkaa yleistavoitetta voida saavuttaa nykyisillä, epärealistisilla odotuksilla maankäyttösektoriin liittyen.
Koneen Säätiöltä merkittävä rahoitus MTK:lle25.6.2025 13:35:00 EEST | Tiedote
Koneen Säätiön Metsän puolella -aloite myöntää yhteensä 2,2 miljoonaa euroa kolmelle hankkeelle, jotka edistävät luonnonarvomarkkinan käynnistymistä Suomessa. MTK:lle säätiö myöntää 500 000 euroa. Rahoituksella kehitetään metsänomistajalähtöisiä luontoarvomarkkinapalveluita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme