Poutainen sää saa kadut pölyämään pääkaupunkiseudulla

Katupölyä on ollut toisinaan ilmassa jo tammikuun lopusta lähtien
Aurinkoinen sää on sulattanut lumia tehokkaasti. Kun tienpinnat kuivuvat, katupöly pääsee nousemaan ilmaan liikenteen ja tuulen mukana. Talven ja kevään säät vaihtelevat paljon vuodesta toiseen ja niin myös katupölyn määrä ja pölyisten päivien ajoittuminen.
- Tänä vuonna katupölyä on ollut ajoittain ilmassa jo tammikuun lopulta lähtien. Sateisten jaksojen jälkeen kadut ovat jälleen kuivahtaneet. Eilen ja tänään ilmanlaatu on ollut huono katupölyn takia varsinkin vilkasliikenteisten pääväylien ja katujen läheisyydessä, kertoo ilmansuojeluyksikön päällikkö Hanna Manninen Helsingin seudun ympäristöpalveluista.
Katupöly on pääosin hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekoitussepeliä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat siten katupölyä. Liikenne ja tuuli nostavat pölyn voimakkaasti ilmaan kuivilta kaduilta.
Katupöly aiheuttaa terveyshaittoja, mutta sen määrään voidaan vaikuttaa
Katupölyn hengittäminen ei ole terveellistä eikä mukavaa kenellekään. Pölyn terveysvaikutuksille ovat erityisen herkkiä astmaatikot, pienet lapset, ikääntyneet sekä hengitystie- ja sydänsairaat, mutta pöly voi aiheuttaa oireita kenelle tahansa. Katupölystä johtuvia oireita ovat nuha, yskä sekä silmien ja kurkun kutina. Katupöly myös usein pahentaa sydän- ja hengityssairaiden oireita.
Kaupungit puhdistavat katuja tehokkaasti sääolojen salliessa. Jokainen voi myös itse vaikuttaa katupölyn määrään ja vähentää sen aiheuttamia haittoja. Hyödynnä vinkkimme katupölykaudelle.
10 vinkkiä katupölykauteen
1. Vältä turhaa autoilua.
2. Suosi kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä.
3. Jos ajat, käytä talvirenkaina kitkoja. Ne tuottavat vähemmän pölyä kuin nastarenkaat.
4. Hyvin pölyisinä päivinä vältä vilkasliikenteisiä alueita, jos pystyt.
5. Ulkoile kauempana vilkasliikenteisistä paikoista – jo yhden korttelin päässä ruuhkaisesta kadusta ilma on puhtaampaa.
6. Pidä ikkunat kiinni. Huolehdi ikkunoiden ja ovien tiivisteistä.
7. Kuivata pyykit sisällä.
8. Hanki asuntoon tehokkaat tuloilmansuodattimet ja pidä ne kunnossa. Vaihda suodattimet keväisin ja syksyisin.
9. Ennen hiekan poistoa kastele piha ensin ja lakaise vasta sitten.
10. Seuraa ilmanlaadun tilannetta osoitteesta hsy.fi/ilmanlaatu.
Lisätietoja:
- Tietoa katupölystä: hsy.fi/katupoly
- Ilmanlaatu juuri nyt pääkaupunkiseudulla: hsy.fi/ilmanlaatu
- Ilmanlaatu muualla Uudellamaalla: hsy.fi/uusimaailmanlaatu
- Näin helpotat oireitasi: Apua katupölyoireisiin -esite (pdf)
- Pienillä teoilla puhtaampaa ilmaa -video
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Manninen HannaIlmansuojeluyksikön päällikköHSY
Puh:050 401 7826hanna.manninen@hsy.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.
Tehdään yhdessä maailman kestävin kaupunkiseutu!
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSY
HSY:n uusi hallitus on valittu27.6.2025 10:56:50 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän yhtymäkokous päätti 27.6.2025 kokouksessaan asettaa hallituksen ja tarkastuslautakunnan nelivuotiskaudeksi 2025 - 2029. Toimielinten kokoonpano määräytyy HSY:n perussopimuksen mukaisesti jäsenkuntien asukaslukujen ja kunnallisvaalien tuloksen perusteella. Kokoonpanossa on otettu huomioon myös sukupuolten välinen tasa-arvo. Hallitus vastaa kuntayhtymän hallinnosta ja taloudenhoidosta sekä valmistelee ja panee täytäntöön yhtymäkokouksen päätökset ja valvoo kuntayhtymän etua. Hallitus edustaa kuntayhtymää työnantajana ja vastaa kuntayhtymän henkilöstöpolitiikasta, huolehtii kuntayhtymän toimintojen yhteensovittamisesta ja omistajaohjauksen toteuttamisesta sekä vastaa kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä. Hallitus koostuu 14 varsinaisesta jäsenestä, joista jokaisella on henkilökohtainen varajäsen. Jäsenistä seitsemän on Helsingistä, kolme Espoosta, kolme Vantaalta ja yksi Kauniaisista. Hallituksen puheenjohtaja
Asukkaat toivat HSY:n Sortti-keräysautoihin yhteensä 156 000 kiloa jätettä26.6.2025 07:07:00 EEST | Tiedote
HSY järjesti maalis–kesäkuussa Sortti-keräysautokierroksen, joka pysähtyi lähes 300 pysähdyspaikalla ympäri pääkaupunkiseutua ja Kirkkonummea. Keräysautot vastaanottivat kierroksen aikana kotitalouksien vaarallista jätettä sekä metalli-, sähkölaite- ja elektroniikkaromua yhteensä 156 000 kiloa.
Pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt laskivat 11 prosenttia18.6.2025 09:10:05 EEST | Tiedote
Pääkaupunkiseudun ilmastopäästöt vähenivät vuonna 2024 noin 11 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, kertoo HSY:n julkaisema päästöseuranta. Kasvihuonekaasupäästöt vähenivät pääkaupunkiseudun kaikissa kunnissa. Päästöjä pienensi erityisesti se, että kivihiilen käyttö väheni ja biopolttoaineiden osuus kasvoi lämmöntuotannossa.
Viisi vinkkiä vähäpäästöisempään saunomiseen17.6.2025 09:10:06 EEST | Tiedote
Puusaunan piipusta tulevan savun väri kertoo, lämmitätkö saunaa oikein. Jos savu on tummaa tai ruskeaa, päästöt ovat suuria. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY antaa viisi vinkkiä, joilla saunanlämmitys onnistuu vähäpäästöisemmin. Tavoitteena on saada savu värittömäksi.
Asumisen tonttivaranto jatkaa kasvuaan ennätysvauhdissa pääkaupunkiseudulla16.6.2025 09:10:00 EEST | Tiedote
Asuntotuotantoa mahdollistava tonttivaranto kasvoi pääkaupunkiseudulla jälleen uuteen ennätykseen vuonna 2024, kertoo HSY:n tonttivarantokatsaus. Pääkaupunkiseudulla on jäljellä käyttämätöntä rakennusoikeutta jopa yli 100 000 uuden asunnon rakentamista varten. Erityisesti kerrostalovaranto on kasvanut vauhdilla viime vuosina.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme