ELY-keskukset

Linja-autoliikenne reitillä Kajaani-Vaala-Utajärvi-Oulu uudistuu kesäkuussa 2023

Jaa
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on kilpailuttanut linja-autoliikenteen reitillä Kajaani-Vaala-Utajärvi-Oulu. Nykyiseen verrattuna vuorojen määrää Vaalan ja Oulun välillä lisätään, ja osa vuoroista alkaa liikennöidä Rokuan kautta. Uudeksi liikennöitsijäksi on tarjouskilpailussa valittu Oulaisten Liikenne Oy.

Osa aiemmin Utajärven ja Oulun välillä kulkeneista vuoroista kulkee jatkossa Vaalan ja Oulun välillä. Talviaikataulukaudella ja viikonloppuisin Vaalan ja Oulun välille lisätään uusia vuoroja, jotka parantavat erityisesti työssäkävijöiden ja opiskelijoiden kulkuyhteyksiä. Useilla vuoroilla on liityntäyhteys Oulusta lähteviin tai Ouluun saapuviin juniin.

Vuoroja liikennöidään Kajaanista, Vaalasta ja Utajärveltä Ouluun ja takaisin. Merkittävimpiä pysähdyspaikkoja ovat Kajaanin matkakeskus, Paltamon Neste, Vaalan ABC, Vaalan tori, Utajärven keskusta, OYS ja Oulun linja-autoasema. Merkittävin reittimuutos tehdään Utajärvellä, jossa reitti kulkee jatkossa keskustan kohdalla valtatien 22 sijasta Vanhatien kautta. Vuorot pysähtyvät tarvittaessa kaikilla Vanhatien varren linja-autopysäkeillä. Samalla Utajärven keskuspysäkki siirtyy Koulutie 5:ssä sijaitsevan leipomon pihalle, eikä Vanhatie 31:ssa sijaitsevan polttoaineaseman pihassa enää pysähdytä.

Liikenne Rokualle käynnistyy

Kesäaikataulukaudella osa Vaalan ja Oulun välisistä vuoroista liikennöidään Rokuan kautta. Vaalasta Rokuan kautta Ouluun kulkee arkena ja viikonloppuisin yksi vuoro päivässä. Oulusta Rokuan kautta Vaalaan taas kulkee arkena kaksi vuoroa ja viikonloppuisin yksi vuoro päivässä. Osa vuoroista ajetaan Vaalan rautatieaseman kautta, jolloin syntyy vaihtoyhteyksiä Vaalasta lähteviin tai Vaalaan saapuviin juniin. Suorat vuorot ja vaihtoyhteydet mahdollistavat päiväkäynnit tai pidemmät vierailut Rokualle erityisesti Oulun suunnasta. Vuorot pysähtyvät Rokua Health & Spa -hotellin kohdalla sekä Rokuanhovintiellä.

Keskeisimmät aikataulumuutokset

Kesäaikataulut ovat voimassa 5.6.–6.8.2023. Arkipäivisin Kajaanista Ouluun liikennöi yksi vuoro ja Vaalasta Ouluun kaksi vuoroa kumpaankin suuntaan. Vaalasta Ouluun ja takaisin on päivässä kolme lähtöä, kun aikaisempina kesinä lähtöjä on ollut vain yksi. Vuoroväliä on tasoitettu siten, että viimeinen vuoro Vaalasta Ouluun lähtee iltapäivällä (15.40) ja Oulusta Vaalaan alkuillasta (18.25). Viikonloppuisin Vaalasta Ouluun liikennöidään yksi vuoro kumpaankin suuntaan päivässä, kun aiemmin viikonloppuliikennettä ei ole ollut. Viikonloppuliikenne jatkuu talviaikataulukaudella 1.10.2023 asti ja käynnistyy uudelleen seuraavan kesäaikataulukauden alussa.

Talviaikataulut ovat voimassa 7.8.2023–2.6.2024. Arkipäivisin Kajaanista Ouluun liikennöi yksi vuoro, Vaalasta Ouluun kolme vuoroa ja Utajärveltä Ouluun yksi vuoro kumpaankin suuntaan. Lähtöjen määrä Vaalasta Ouluun ja takaisin kasvaa kahdesta neljään päivässä. Vastaavasti lähtöjen määrä Utajärveltä Ouluun ja takaisin kasvaa kolmesta viiteen päivässä. Uudet vuorot lähtevät Vaalasta Ouluun aamupäivällä (9.10) ja iltapäivällä (16.10) sekä Oulusta Vaalaan iltapäivällä (14.30) ja illalla (20.30).

Lipputuotteet ja aikataulut

Vuoroissa käytettäviä lipputuotteita myydään Matkahuollon eri myyntikanavissa. Kertalippuja myydään myös linja-autossa. Kertalippujen lisäksi liikenteessä voi matkustaa myös sarjalipulla ja 30 päivän kausilipulla. Sarjalipun voi ostaa haluamalleen yhteysvälille ja sen hinta perustuu matkan pituuteen. Kausilipun voi ostaa yhteysväleille Utajärvi-Muhos, Utajärvi-Oulu, Vaala-Muhos tai Vaala-Oulu. Lisäksi liikenteessä kelpaavat nykyiset Paltamon ja Kajaanin väliset kausiliput. Vuorojen aikataulut tulevat saataville Matkahuollon aikatauluhakuun, reittioppaaseen ja Reitit ja liput -mobiilisovellukseen sekä Google Mapsiin. Aikatauluja ja tietoa lipputuotteista tulee saataville myös linja-autoihin.

ELY-keskuksen hankkiman liikenteen lisäksi Kajaanin ja Oulun välillä kulkee tällä hetkellä markkinaehtoista liikennettä. Muhoksen ja Oulun välisen liikenteen järjestämisestä taas vastaa Oulun seudun liikenne (OSL). Yllä mainitut tiedot eivät koske markkinaehtoista liikennettä tai OSL:n järjestämää liikennettä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Joukkoliikennevastaava Samuli Kallio, p. 0295 038 252, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Leväseurannan viimeisellä viikolla sinilevähavaintoja tehty edelleen niin sisävesillä kuin merialueellakin Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi, Satakunta)28.9.2023 15:34:42 EEST | Tiedote

Lämpimän sään myötä sinileviä on edelleen havaittu kuluvalla viikolla Lounais-Suomen vesistöissä, mutta havaintojen määrä ja esiintymien runsaus ovat vähentyneet viime viikkoon nähden. Vakioseurannassa sinilevää on havaittu tällä viikolla Varsinais-Suomen ELY-keskuksen alueella kuudella vakiohavaintopaikalla ja havaitut sinilevämäärät ovat olleet pääasiassa vähäisiä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme