Ifin pohjoismainen terveystutkimus: Naiset kärsivät pitkäaikaisesta stressistä miehiä useammin
Ifin laajan pohjoismaisen tutkimuksen perusteella Suomessa 43 prosenttia naisista ja 34 prosenttia miehistä kertoo kärsineensä pitkittyneestä stressistä (yli 6 kuukautta). Vanhemmista suomalaisnaisista (45-59-vuotiaat) 48 prosenttia on kokenut pitkittynyttä stressiä, nuoremmista 42 prosenttia.
Alueelliset erot Suomessa ovat pieniä, naiset kärsivät pitkittyneestä stressistä hieman useammin pääkaupunkiseudulla kuin Pohjois- ja Itä-Suomessa.
– Naisten stressiin liitetään usein ajatuksia siitä, että he antavat enemmän vastuuta kotona esimerkiksi arkisista askareista, lasten asioista ja myös omista vanhoista vanhemmistaan, kertoo Ifin terveysstrategi Kristina Ström Olsson raporttiin kootuista huomioista.
Suurimmillaan ero naisten ja miesten välillä on Ruotsissa, jossa puolet naisista ja vain 36 prosenttia miehistä kertoo kokeneensa pitkittynyttä stressiä. Tanskassa sekä naiset (36 %) ja miehet (29 %) ovat vähiten stressaantuneita, mutta sielläkin sukupuolien välinen ero on selkeä.
Suurin osa kokee stressiä ainakin joskus
Peräti 84 prosenttia pohjoismaalaisista vastaajista kertoi kokeneensa negatiivista stressiä joskus. Neljäsosa vastaajista on ollut jossain vaiheessa pitkäkestoisesti stressaantunut (yli 6 kuukauden ajan). Noin puolet vastaajista kertoi kokevansa stressiä säännöllisesti tai usein.
Maailma on muuttunut parin viime vuoden aikana, jaamme pohjoismaisten naapureidemme kanssa paljon yhteisiä mahdollisia stressinaiheita.
– Maailmanlaajuinen pandemia ja sitä seurannut taloudellinen epävakaus korkean inflaation ja nousevien energianhintojen myötä on pistänyt yritykset ja kotitaloudet koville. Tilanne voi olla hyvin stressaava. Ilmastonmuutos ja sota Euroopassa eivät tee asioista yhtään helpompia, Ström Olsson sanoo.
Henkilökohtainen elämä stressaa Suomessa enemmän
Kaikissa pohjoismaissa työelämän ja henkilökohtaisen elämän tasapaino koettiin suureksi negatiivisen stressin aiheuttajaksi. Naapurimaissamme se oli syynä lähes puolten vastaajista stressiin. Suomessa vain 36 prosenttia koki tasapainottelun stressaavaksi. Peräti 31 prosenttia suomalaisista kertoi pelkän henkilökohtaisen elämänsä stressin syyksi. Muissa maissa henkilökohtainen elämä oli selvästi harvemmin stressin syynä.
– Suomessa erityisesti alemmissa palkkaluokissa koettiin henkilökohtainen elämä suureksi stressitekijäksi, ylemmissä palkkaluokissa korostuu työelämän stressaavuus, Ström Olsson kertoo tuloksista.
If teetti pohjoismaisen terveystutkimuksen ensimmäistä kertaa
If haluaa tutkia, miten ihmisten asenteet ja käyttäytymiset eroavat eri elämänalueilla ja eri maissa. Pohjoismainen Nordic Health -kyselytutkimus tehtiin nyt ensimmäistä kertaa ja pureutui pohjoismaalaisten terveyteen ja taloudelliseen turvallisuuteen.
Kyselyn toteutti Kantar Sifo yhteistyössä Ifin kanssa Suomessa, Norjassa, Tanskassa ja Ruotsissa.Tutkimus perustuu 4 032 henkilön vastauksiin kyselyssä, joka suoritettiin Pohjoismaissa 13.–24. lokakuuta 2022. Tulokset on painotettu sukupuolen, iän ja sijainnin mukaan niin, että ne edustavat kunkin maan väestönrakennetta.
Lue lisää Ifin Nordic Health -tutkimuksesta. Raportti (eng.) myös tiedotteen liitteenä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Henna Nikkariviestinnän asiantuntija
Puh:010 514 1245henna.nikkari@if.fiKuvat
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus
Kyselytutkimus: Kyberhyökkäykset huolettavat pienyrityksiä – 37 % ei kuitenkaan ole parantanut tietoturvaansa13.5.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
29 prosenttia suomalaisista pienyrityksistä pitää kyberhyökkäyksiä, tietojenkalastelua ja hakkerointia yhtenä suurimmista uhkista yritystoiminnalleen. Tästä huolimatta 37 prosenttia yrityksistä kertoo, ettei ole ryhtynyt toimiin tietoturvansa vahvistamiseksi viimeisten kahden vuoden aikana.
Pohjoismainen tutkimus: Suomessa stressataan eniten, mutta lyhytaikaisesti5.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Henkilökohtaiset ongelmat, työn ja vapaa-ajan tasapaino sekä taloushuolet ovat suomalaisten suurimmat stressitekijät. Eläkeläisistä peräti 10 prosenttia ilmoittaa geopolitiikan pääasialliseksi stressinaiheuttajaksi.
Eläinkolareita ennätysmäärä alkuvuonna – villisikatörmäyksiäkin sattuu15.4.2025 06:45:00 EEST | Tiedote
Eläinkolareita on tapahtunut alkuvuonna 2025 enemmän kuin tammi-maaliskuussa viimeiseen seitsemään vuoteen, kertovat Ifin vahinkotilastot. If muistuttaa pääsiäisliikenteeseen lähteviä, että eläinkolarit eivät ole vain pimeiden talvikuukausien vaara.
Kyselytutkimus: Luonnonilmiöt huolettavat – puolet suomalaisista huolissaan kotinsa puolesta8.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suomalaisista joka toinen (51 %) on huolissaan, että oma koti voi kärsiä seuraavan vuosikymmenen aikana jostain luonnonilmiöstä. Moni on jo ryhtynyt toimeen minimoidakseen omalle kodille koituvia vahinkoja.
Varkaudet ja kaatumiset yleisimpiä vahinkoja – näin liikut turvallisesti sähköisellä kulkuneuvolla31.3.2025 06:45:00 EEST | Tiedote
Sähköskootterit, sähköpotkulaudat ja muut sähköiset kulkuneuvot ovat tulleet pysyväksi osaksi kaupunkiliikennettä. Niiden aiheuttamista häiriöistä ja onnettomuuksista uutisoidaan säännöllisesti, mutta Ifin tilastojen mukaan yksityishenkilöt ajavat omilla laitteillaan varsin turvallisesti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme