Uupumuksen hallintaan tarkoitettua terveyssovellusta testataan MS-potilailla

MS-tauti on neurologinen sairaus, jota sairastaa yli 12 000 suomalaista ja lähes kolme miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti. MS-tautia sairastavat ihmiset kärsivät monenlaisista oireista, mutta uupumus on yleisin ja usein näkymätön, mutta voimakkaasti lamaannuttava ja työ- ja toimintakykyä rajoittava ongelma.
”Uupumus on hyvin yleinen ja merkittävä oire MS-taudissa, eikä siihen ole saatavilla hyviä lääkehoitoja. Sen vuoksi olemme kiinnostuneita löytämään uusia keinoja, joilla voimme parantaa uupumuksesta kärsivien ihmisten elämää”, sanoo neurologian erikoislääkäri Mervi Ryytty Oulun yliopistollisesta sairaalasta.
More Staminaksi nimetty sovellus on itsehoitotyökalu, joka on suunniteltu auttamaan MS-potilaita säätelemään energiatasojaan ja ehkäisemään väsymystä. Sovellus hyödyntää puettavia antureita ja tuottaa niiden avulla mukautettuja suosituksia, jotta käyttäjät voivat tulla toimeen väsymyksensä kanssa ja parantaa elämänlaatuaan.
Sovelluksen on kehittänyt lääketieteen sekä tieto- ja sähkötekniikan asiantuntijoista koostuva tiimi Oulun yliopistossa. Kehittämisprosessiin on osallistunut myös MS-tautia sairastavia ihmisiä ja heidän läheisiään.
”Erilaiset digitaaliset ratkaisut yleistyvät terveydenhuollossa, mutta niiden tehosta on kuitenkin vasta vähän tutkimusnäyttöä”, neurologian dosentti Johanna Krüger Oulun yliopistollisesta sairaalasta huomauttaa. Tutkijat korostavatkin tarvetta perusteelliselle testaukselle ennen kuin sovellusten vaikuttavuudesta voidaan tehdä johtopäätöksiä.
”Nyt alkavan pilotin ja siitä saatujen kokemusten avulla voimme mahdollisesti parantaa mobiiliterveyden käyttöönottoa laajemminkin ja optimoida hoitopolkuja”, Oulun yliopiston professori Minna Isomursu sanoo.
”Olemme innoissamme, että meillä on mahdollisuus testata More Staminaa Oulun yliopistollisen sairaalan potilaiden kanssa”, sanoo projektipäällikkö Guido Giunti Oulun yliopistosta. ”Tavoitteenamme on luoda kestäviä ratkaisuja, jotka voidaan integroida terveydenhuoltojärjestelmään ja antaa sen myötä ihmisille keinoja hallita omia sairauksiaan ja oireitaan aiempaa tehokkaammin.”
More Stamina on saanut Sitran lisäksi rahoitusta Business Finlandilta sekä Riitta ja Jorma J. Takasen säätiöltä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Projektipäällikkö Guido Giunti, Oulun yliopisto
p. 046 921 3799
guido.giunti@oulu.fi
Neurologian erikoislääkäri, LT Mervi Ryytty, Oulun yliopistollinen sairaala ja Oulun yliopisto
p. 050 4700948
mervi.ryytty@oulu.fi
Meri RovaViestintäasiantuntija, FT
Tiedeviestintä: lääketiede, biokemia ja molekyylilääketiede
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme