Antalet fall av fästingburen hjärninflammation minskade en aning – det nationella vaccinationsprogrammet utvidgas till Sommaröarna i Esbo
År 2022 anmäldes totalt 123 fall av fästingburen hjärninflammation till THL:s register över smittsamma sjukdomar. Det är något färre än toppåret 2021, då antalet fall var 148. Under tidigare år har det förekommit färre än hundra fall.
"Trenden i antalet rapporterade TBE-fall har varit uppåtgående redan i över tio år. Detta förklaras av flera faktorer. Till exempel kan klimatförändringen och människornas medvetenhet om fästingburna sjukdomar förklara ökningen av antalet fall”, säger Henna Mäkelä, forskare vid THL.
Enligt uppföljningsuppgifterna för 2018–2022 var incidensen av fästingburen hjärninflammation högst i kustregionernas kommuner, i Pargas (46 fall per 100 000 invånare), Gustavs (41/100 000), landskapet Åland (38/100 000) och Lojo (16/100 000). Så gott som alla personer som smittats har saknat vaccinationsskydd. Det är viktigt att se till att man har ett fullt vaccinationsskydd, särskilt om man bor i ett område som omfattas av det nationella vaccinationsprogrammet.
Nytt område i Esbo skärgård med i vaccinationsprogrammet
Det nationella vaccinationsprogrammet för fästingburen hjärninflammation utvidgas i år till Sommaröarna i Esbo. Förekomsten av sjukdomen har ökat avsevärt i detta område under en uppföljningstid på fem år.
"THL följer upp förekomsten av fästingburen hjärninflammation kommunvis. Fallen begränsas dock ofta till små geografiska områden, så vi utnyttjar också incidenstal per postnummerområde i våra rekommendationer ", säger Mäkelä.
Förutom på Sommaröarna fortsätter TBE-vaccinationerna på Åland, i Pargas, Simo, de södra stadsdelarna i Kemi, Kotka skärgård, stadsdelen Sammonlahti i Villmanstrand, ön Preiskari utanför Brahestad, Gustavs, Sibbo skärgård, i Lojo i postnummerområdena Ojamo, Lylyis/Hormajärvi, Vols/Virkby och Gerknäs samt i Kyrkslätt i postnummerområdena Bobäck och Masaby.
Vaccinationerna i det nationella vaccinationsprogrammet är avgiftsfria och alla fast bosatta och långvariga fritidsboende i området som fyllt tre år har rätt till dem. Ju mer du vistas och rör dig i naturen sommartid, desto mer behövs vaccinet. I vaccinationsserien ingår tre vaccindoser. Det är bra att inleda vaccinationsserien senast i början av våren så att man hinner få två vaccindoser före sommaren. Den tredje vaccindosen ges följande år.
TBE-vaccinationer enligt det nationella vaccinationsprogrammet ges endast i de välfärdsområden som har områden som hör till vaccinationsprogrammet. Välfärdsområdena informerar om hur vaccinationerna ordnas.
Uppdaterade vaccinationsrekommendationer även i andra riskområden
THL ger vaccinationsrekommendationer även till områden utanför det nationella vaccinationsprogrammet. Vaccinationsrekommendationerna för dessa riskområden baseras på incidens och fallspecifikt övervägande. Många kommuner särskilt i skärgårds- och kustregionen hör till riskområdet för fästingburen hjärninflammation.
I år har vaccinationsrekommendationerna för riskområden uppdaterats i Esbo, Hangö, Joensuu, Puumala, Raseborg, Raumo och Nystad. Den som vaccineras i riskområden som berörs av vaccinationsrekommendationerna betalar själv för vaccinationsserien.
Kommunspecifika fall och TBE-vaccinationsrekommendationer kan granskas i kartapplikationen som finns på THL:s webbplats.
Skydda dig mot fästingbett
TBE-vaccinet skyddar endast mot fästingburen hjärninflammation som orsakas av ett virus. Vaccinet skyddar inte mot andra sjukdomar som sprids av fästingar, såsom borrelios, och det hindrar inte fästingar från att bita fast i huden. Alla sjukdomar som sprids av fästingar kan bekämpas genom att man skyddar sig mot fästingbett.
”När man rör sig i naturen i områden där det förekommer fästingar är det bra att använda ljusa kläder med långa ärmar och byxben samt att lägga byxbenen innanför strumporna. Insektsmedel mot fästingar kan ge extra skydd, liksom en daglig fästingkontroll. Man behöver dock inte begränsa sin vistelse i naturen på grund av rädsla för fästingsjukdomar. Utomhusvistelse har mycket större hälsofördelar än vad risken med fästingar är ", påminner Mäkelä.
Mer information
Kartartpresentation av förekomsten av fästingburen hjärninflammation och vaccinationsrekommendationerna enligt ort (på finska)
(THL)
Vad är fästingburen hjärninflammation?
(THL)
TBE-vaccin
(THL)
TBE-vaccinationer som inte hör till vaccinationsprogrammet
(THL)
Fästingburen hjärninflammation och borrelios, vilket var det? (på finska)
(THL:s blogg 16.3.2021)
Henna Mäkelä
forskare
THL
tfn 029 524 7488
fornamn.efternamn@thl.fi
Mika Muhonen (vaccinationer)
sakkunnigläkare
THL
tfn 029 524 7897
fornamn.efternamn@thl.fi
Om
Mannerheimvägen 166
00270 Helsingfors
https://thl.fi/sv/web/thlfi-sv
Följ Institutet för hälsa och välfärd THL
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Institutet för hälsa och välfärd THL
Allt fler högskolestuderande har försörjningssvårigheter – en femtedel har en knapp försörjning1.10.2024 01:59:00 EEST | Pressmeddelande
Under de senaste tre åren har försörjningssvårigheter blivit vanligare bland högskolestuderande. Andelen studerande som upplevt att deras försörjning är mycket knapp och osäker har under denna period ökat från 13 procent till 19 procent.
THL bjuder in 64 000 vuxna till en omfattande undersökning som utreder hälsa, välfärd och serviceupplevelser10.9.2024 02:00:00 EEST | Pressmeddelande
Institutet för hälsa och välfärd (THL) utreder på hösten hur vuxna som bor i Finland mår och deras erfarenheter av social- och hälsovårdstjänsterna.
Europeiska badvattenrapporten: Vattnet vid de allmänna badstränderna i Finland håller hög kvalitet28.5.2024 13:52:00 EEST | Pressmeddelande
Det är säkert att bada i vattnen vid de allmänna badstränderna i Finland. Detta framgår av Europeiska miljöbyråns nyligen publicerade rapport om badvattenkvaliteten. Största delen av Finlands badvatten, cirka 94 procent, var klassat som utmärkt eller god kvalitet. Detta är en procentenhet mindre än under föregående uppföljningsperiod. Rapporten innehåller uppgifter om badvattnets kvalitet från alla allmänna badstränder. Sommaren 2023 fanns det sammanlagt 304 allmänna badstränder i Finland, varav 226 fanns vid inlandsvatten och 78 vid kusten. Till klassen tillfredsställande, dvs. lägsta godtagbara badvattenklassen hörde nio stränder (3 %), vilket är fyra badstränder fler än under föregående uppföljningsperiod. Kvaliteten på badvattnet på fem badstränder (1,6 %) klassificerades som dåligt, vilket är två badstränder färre än under föregående uppföljningsperiod. Av badvattnen i inlandet klassificerades nästan 97 procent till utmärkt eller god kvalitet. Vid kusten klassificerades nästan 86
I Finland finns 89 000 minderåriga vars biologiska förälder har eller har haft allvarliga missbruksproblem28.5.2024 09:25:28 EEST | Pressmeddelande
I Finland finns 89 000 minderåriga barn vars ena eller båda biologiska föräldrar i något skede har ett allvarligt missbruksproblem före barnet blivit myndigt. Detta motsvarar 8,7 procent av alla minderåriga. 42 000 barns biologiska föräldrar har för närvarande ett allvarligt missbruksproblem. Missbruksproblem är vanligare hos pappan än hos mamman. Detta framgår av THL:s registerundersökning.
Varning för tryckande värme de närmaste dagarna – skydda dig själv och dina anhöriga från värmens skadliga effekter27.5.2024 13:36:00 EEST | Pressmeddelande
Meteorologiska institutet har utfärdat en varning för tryckande värme i delar av landet under de kommande dagarna. Även korta värmeböljor kan orsaka hälsoproblem, särskilt bland personer som tillhör olika riskgrupper, om man inte vidtar tillräckliga skyddsåtgärder. ”Särskilt äldre och personer med kroniska sjukdomar eller funktionsnedsättningar samt spädbarn och små barn är känsliga för värmens effekter. Även gravida, personer som arbetar eller idrottar i varma förhållanden bör skydda sig väl.”, säger överläkare Mikaela Grotenfelt-Enegren. Värmen samt vätske- och saltbrist orsakad av svettning kan leda till värmesjukdomar såsom värmeutmattning eller värmeslag. Symptom på värmeutmattning kan vara stark törst, kraftig svettning eller sval och klibbig hud, svaghet, huvudvärk, yrsel, irritabilitet, illamående och förhöjd kroppstemperatur. Då läget blir livshotande talar man om värmeslag. Symptom som tyder på värmeslag kan vara t.ex. andningssvårigheter, snabb och svag puls, avvikande betee
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum