Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Tutkimus: Sähköauton käyttäjät kokevat auton lataamisen maksun hankalaksi

Jaa
Nykyisiin lataamisen maksutapoihin ovat tyytymättömiä sekä sähköautoja käyttävät että niiden hankintaa harkitsevat. Tiedot käyvät ilmi Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ja Suomen Tuotetieto Oy:n tekemästä tutkimuksesta.

Tällä hetkellä lataushybridi- tai sähköauton lataus maksetaan erilaisilla applikaatioilla tai tägeillä. Pankki- tai luottokorttimaksu onnistuu vain hyvin harvassa paikassa.

Miltei joka toinen hybridi- tai sähköauton omistajista on tyytymätön nykyisiin maksutapoihin.

– Tämä on merkittävä määrä. Jos sähköautoilu halutaan tehdä houkuttelevammaksi, maksutavoista pitäisi ehdottomasti tehdä asiakasystävällisempiä, toteaa Haaga-Helian tutkimuspäällikkö Petteri Ohtonen.

Tutkimukseen vastasi 500 pääkaupunkiseudulla asuvaa kuluttajaa. Kysely toteutettiin 1.–10.2.2023.

Maksutapojen kirjavuus vähentää kiinnostusta sähköautoiluun

Sähköautojen määrä on tasaisessa kasvussa, eikä kiinnostus niitä kohtaan näytä laantuvan. Myös latauspaikkojen määrä kasvaa koko ajan.

Noin puolet sähköauton harkintaa suunnittelevista on kuitenkin sitä mieltä, että nykyinen maksusysteemi vähentää kiinnostusta lataushybridi- ja sähköautoja kohtaan.

Vaikka perinteisemmät maksutavat eivät useinkaan tule kyseeseen, erilaisia maksuapplikaatioita on tarjolla runsaasti. Tutkimuksen mukaan joka toinen sähköautoilija käyttää peräti neljää tai useampaa sovellusta latausten maksamiseen.

– Tässä olisi hyvä kehittämisen paikka esimerkiksi kaupoille. Tutkimuksemme mukaan suurimmalle osalla sähköautojen käyttäjistä kaupat ja marketit olisivat mahdollinen autojen latauspaikka. Suunnittelemme vielä sähköauton latauksiin liittyvää jatkotutkimusta, Ohtonen sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Ratapihantie 13
00520 HELSINKI

09 229 611http://www.haaga-helia.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme