Kustantamo S&S

Edith Södergranin valokuvissa ei kärsitä sairaudesta, vaan seikkaillaan ja silitellään kissoja

Jaa
Agneta Rahikaisen ja Eira Sillanpään toimittamassa kirjassa Maailma on minun – Runoja ja valokuvia nähdään ennen julkaisemattomia valokuvia, jotka Edith Södergran on kuvannut. Teos sisältää myös tuoreita käännöksiä runoista, joita ei ole koskaan aiemmin julkaistu suomeksi. "Valokuvien kautta saamme esteettisen ja dokumentaarisen vilauksen Edith Södergranin maailmasta, hänen lähiympäristöstään, ystävistään, kanssakäymisistään ja matkoistaan. Saamme nähdä pienen osan siitä miljööstä, jossa runot syntyivät", toteavat tekijät kirjan esipuheessa.

Sata vuotta sitten kuollut Edith Södergran (s. 1892) oli runoilija, yksi Pohjolan luetuimmista ja rakastetuimmista. Hänen runojaan on käännetty yli kolmellekymmenelle eri kielelle. Hän on esikuva yhä uusille sukupolville.

Hän tutki runoissaan ja valokuvissaan ihmisyyttä – ja sukupuolta – yhä tuoreelta ja samastuttavalta tuntuvalla tavalla. Maailma on minun -teoksessa valokuvat muun muassa hiihtoretkistä, kissoista ja Edithistä itsestään on yhdistelty hänen runoihinsa, niin että kuvat ja teksti kutsuvat katsomaan kumpaakin uudella tavalla. 

Agneta Rahikainen ja Eira Sillanpää ovat koonneet valokuvista näyttelyn Kruununhaan antikvariaatti Laterna Magican galleriaan (Rauhankatu 7, 00170 Helsinki).

Näyttelyn avajaisia ja kirjanjulkistamista juhlistetaan klo 17–19 tiistaina 4.4. joka on Edith Södergranin syntymäpäivä. Näyttely on avoinna 29.4.2023 saakka.

Schildts & Söderströms julkaisee kirjan samaan aikaan myös ruotsiksi. Ruotsinkielinen alkuteos on nimeltään Världen är min – Dikter och fotografier.

Teoksen runojen suomennokset Pentti Saaritsa, Jyrki Kiiskinen, Riikka Uhlig, Arja Pikkupeura, Aale Tynni ja Uuno Kailas.

Edith Södergranin kuvat löytyvät SLS:n Finna-arkistosta. Ne ovat vapautuneet yleiseen käyttöön.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kustantamo S&S
Kustantamo S&S
Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki

https://kustantamo.sets.fi/

Kustantamo S&S – ystävien kesken S&S – julkaisee laadukasta kauno-, tieto- ja lastenkirjallisuutta. S&S on osa Schildts & Söderströmsiä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustantamo S&S

Elämäkerta Edith Södergranista on yleistajuinen ja ajankohtainen21.9.2023 13:28:14 EEST | Tiedote

Agneta Rahikainen on tutkinut Edith Södergranin elämänvaiheita 30 vuotta ja on tänä päivänä aiheen johtava asiantuntija. Edith Södergran – Elämä kertoo Södergranin kiehtovasta elämästä, hänen lapsuudestaan Pietarissa, parantolajaksoista ulkomailla ja eristyneistä vuosista Karjalan Raivolassa, jossa hän kuoli 31-vuotiaana. Södergranin lyhyen elämänsä varrelle osui useampi sota ja vallankumous, jotka jättivät jälkensä hänen teoksiinsa. Tänä vuonna Södergranin kuolemasta on kulunut sata vuotta.

Finlandia-voittajan uutuus on tummanpuhuva seikkailutarina20.9.2023 10:12:12 EEST | Tiedote

Finlandia-voittajan Anja Portinin (Radio Popov, 2020) uusi lastenromaani Sumupuiden kirja on tummanpuhuva, huikea ja koskettava seikkailu. Teemoiltaan ajankohtainen teos käsittelee oman tien löytämistä, luontoa ja suhdettamme siihen, muukalaisvihaa, perhesuhteita ja rajoja ylittävää rakkautta. Vauhdikas ja liikuttava tarina kutsuu omapäisen sankarittaren, Magda Mustalinnun, ja hänen Kastanja-koiransa mukaan huikeaan seikkailuun.

Sarjakuva-Finlandia-palkittu taiteilija käsittelee Suomen metsien tilaa hillittömän satiirin keinoin17.8.2023 08:30:00 EEST | Tiedote

Kirjailija ja kuvittaja Ulla Donner on yksi maamme kiinnostavimmista sarjakuvataiteilijoista ja häntä voi hyvällä omallatunnolla kutsua sukupolvensa ääneksi. Hänen aikalaissatiriiaan voi verrata esimerkiksi ruotsalaiseen Liv Strömquistiin. Ulla Donner voitti vuonna 2020 Sarja-Finlandia-palkinnon kirjallaan Sontaa (suom. Sinna Virtanen). Uudessa teoksessa samoillaan Dantea mukaellen "synkässä metsässä" eli tehometsätalouden näyttämöllä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme