HAM Helsingin taidemuseo

HAMin Kevätlaitumelle on taidenäyttely, jonka kaikessa suunnittelussa on otettu huomioon lapset 

Jaa
Kuuden taiteilijan teoksia yhdistävät satumainen esittävyys ja mielikuvitusta ruokkiva, tarinallinen sisältö. Bäcksbackan kokoelmiin pohjautuva näyttely koetaan ilman kenkiä, ja koko näyttelyarkkitehtuurin lähtökohta on lapsen mittakaava.
Antti Vuori: Kevätlaitumelle, 1975, Leonard ja Katarina Bäcksbackan kokoelma ©HAM/Yehia Eweis
Antti Vuori: Kevätlaitumelle, 1975, Leonard ja Katarina Bäcksbackan kokoelma ©HAM/Yehia Eweis

HAMin Kevätlaitumelle on taidenäyttely, jonka suunnittelun kaikissa vaiheissa on otettu huomioon lapset ja heidän huoltajansa. Näyttelyn taideteoksia yhdistää 1970-luvun estetiikka, sen tunnistettava, aaltoileva muotokieli ja vahva värimaailma. Teoksissa liikutaan sujuvasti satumaailmojen ja arkitodellisuuden välillä: ne avaavat katsojalle oven realististen ja mielikuvitukseen pohjaavien hahmojen elinpiiriin. Taiteen ystävät saavat nauttia harvinaisuuksista, sillä enemmistö näyttelyn teoksista on ensi kertaa esillä HAMissa.

Lähtökohtanamme on ollut mahdollistaa innostava, rentouttava ja vaivaton näyttelyvierailu pienten lasten kanssa, taiteen laadusta tinkimättä. Kevätlaitumelle-näyttelyssä lapsivieraat saavat paljon virikkeitä taiteen tarkasteluun, kun heille tarjotaan siihen mahdollisimman inspiroivat olosuhteet”, kertoo näyttelyn kuraattori Sanna Tuulikangas.

Pienimmät katsojat otetaan huomioon näyttelyarkkitehtuurissa erityisillä, leikkisillä ratkaisuilla, ja yleisölle tarjotaan myös mahdollisuuksia itseilmaisuun. Näyttelyn lapsen mittakaavasta lähtevän arkkitehtuurin on suunnitellut arkkitehtuuritoimisto Aalto+Aalto. "Arkkitehtuurin kantava ajatus syntyi lasten palikkapelistä, jossa tietyn muotoinen palikka sujahtaa saman muotoisen reiän läpi. Näyttelytilan elementit ovat tällaisia ihmisen mittakaavaan suurennettuja palikoita - sekä massoina että aukkoina. Näyttelyn läpi johdattaa polku, joka vie lasten omaan ateljeetilaan, missä saa kerrankin piirtää luvan kanssa seinille”, kertovat arkkitehdit Elina ja Klaus Aalto.

Näyttelyn teokset kuuluvat paria poikkeusta lukuun ottamatta HAMin Bäcksbacka-kokoelmiin: Leonard ja Katarina Bäcksbackan 1976 lahjoittamaan kokonaisuuteen, joka on Helsingin kaupungin taidekokoelmien ydin, sekä Ingjald Bäcksbackan ja Christina Bäcksbackan lahjoituskokoelmiin vuodelta 2018. Näissä kokoelmissa elää Taidesalonki-galleriaa pyörittäneen perheen perintö ja yhteys nykypäivään sekä taiteellinen linja, jossa korostuvat väri ja esittävä maalaustaide.

Näyttelyn taiteilijat: Veikko Hirvimäki, Alice Kaira, Pirkko Lepistö, Tuomas Mäntynen, Michael Schilkin ja Antti Vuori.

Näyttelyn on kuratoinut HAMin amanuenssi Sanna Tuulikangas.
Näyttelyarkkitehtuuri: Aalto+Aalto.

Kevätlaitumelle / 14.4.2023–14.1.2024 HAM Helsingin taidemuseossa

Lehdistökuvia median käyttöön Salasana: hammedia

Lisätiedot:
Amanuenssi Sanna Tuulikangas, 040 178 3537, sanna.tuulikangas@hamhelsinki.fi

Näyttelyyn ei järjestetä tiedotustilaisuutta. Median ennakkovierailut ja haastattelupyynnöt:
Viestintäsuunnittelija Reetta Haarajoki, 040 168 3669, reetta.haarajoki@hamhelsinki.fi

Avainsanat

Kuvat

Antti Vuori: Kevätlaitumelle, 1975, Leonard ja Katarina Bäcksbackan kokoelma ©HAM/Yehia Eweis
Antti Vuori: Kevätlaitumelle, 1975, Leonard ja Katarina Bäcksbackan kokoelma ©HAM/Yehia Eweis
Lataa

Tietoja julkaisijasta

HAM Helsingin taidemuseo
Eteläinen Rautatiekatu 8
00100 Helsinki

http://www.hamhelsinki.fi

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HAM Helsingin taidemuseo

Blanca de la Torre and Kati Kivinen announced as head curators of Helsinki Biennial 202514.9.2023 16:15:00 EEST | Press release

Helsinki Biennial announces the appointment of Blanca de la Torre and Kati Kivinen as head curators of its third edition, taking place in summer 2025. The biennial continues to promote and commission thought-provoking, ambitious international contemporary art while making connections between artists from Finland and around the world. Helsinki Biennial is strongly committed to responsible exhibition-making.

Blanca de la Torre ja Kati Kivinen valittu vuoden 2025 Helsinki Biennaalin pääkuraattoreiksi14.9.2023 16:15:00 EEST | Tiedote

Vuoden 2025 Helsinki Biennaalin pääkuraattoreiksi on nimitetty Blanca de la Torre ja Kati Kivinen. Kansainvälinen nykytaidetapahtuma järjestetään kolmatta kertaa kesällä 2025, ja se tuo jälleen yhteen taiteilijoita Suomesta ja maailmalta. Biennaali on sitoutunut ajatuksia herättävän, kunnianhimoisen taiteen esittämiseen ja vastuulliseen tapaan tuottaa taidetta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme