Talouspolitiikan arviointineuvoston taustaraportti: Suomen satsaukset vihreisiin innovaatioihin ovat laskussa

Tiedot käyvät ilmi Talouspolitiikan arviointineuvostolle tehdystä taustaraportista ja siihen perustuvasta policy briefistä. Ne on laatinut Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) erikoistutkija, MMT Kimmo Ollikka. Hänen tutkimusaiheitaan ovat ympäristösääntely sekä energia- ja ilmastopolitiikan ohjauskeinot.
”Yksi mittari vihreiden innovaatioiden määrän tarkastelussa on juuri mitata niitä patenttien määrällä. Ympäristöteknologioiden patentoinnissa Suomi on ollut OECD-maiden kärkipäätä. Samalla kuin Suomessa tutkimukseen ja kehitykseen käytetyt varat ovat laskeneet, myös patentointi on kokonaisuudessaan vähentynyt”, selventää Kimmo Ollikka innovaatioiden ja patenttien välistä yhteyttä.
Vaikka radikaalit innovaatiot ovat usein arvokkaimpia, uudet innovaatiot rakentuvat pitkälti aiemman tiedon päälle. Ilmastonmuutoksen hillintään tähtäävissä teknologioissa Suomi on ollut historiallisesti vahva innovoija ja patentoinut paljon erityisesti bioenergiaan liittyviä teknologioita, kun esimerkiksi Tanska on puolestaan vahva tuulivoimateknologioissa tai Saksa aurinkovoimassa.
”Puhtaiden energiateknologioiden lisäksi jatkossa on yhä suurempi tarve älykkäille ratkaisuille, joilla voidaan hallita sään mukaan vaihtelevaa tuotantoa ja ohjata kulutusta. Muuttuvilla energiamarkkinoilla riittää epäilemättä tulevaisuudessa rakoja sellaiselle älykkäille teknologiaratkaisuille, joita suomalaiset yritykset ovat valmiina tukkimaan. Paras tieto teknologisen kehityksen mahdollisuuksista on yrityksillä itsellään”, kuvaa Ollikka yritysten suurta merkitystä vihreiden innovaatioiden luomisessa.
Onkin ensi sijassa pidettävä huoli, että tutkimukselle ja kehitykselle otolliset yhteiskunnan rakenteet ja rahoitus ovat kunnossa. Toisaalta teknologisen kehityksen suunnan liiallinen ohjaaminen ei välttämättä tuota parasta mahdollista ratkaisua.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kimmo OllikkaErikoistutkija, MMTVATT / Energia-, ilmasto- ja ympäristöpolitiikka
Puh:0295 519 437kimmo.ollikka@vatt.fiKuvat
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Talouspolitiikan arviointineuvosto perustettiin vuonna 2014 talouspolitiikan tavoitteiden ja keinojen riippumatonta arviointia varten. Neuvoston tavoitteena on parantaa talouspolitiikan valmistelun ja päätöksenteon laatua sekä tuoda tutkimustietoon pohjautuva riippumaton näkökulma talouspoliittiseen keskusteluun. Neuvosto julkaisee vuosittain arvion harjoitetusta talouspolitiikasta. Lisäksi neuvosto julkaisee taustaraportteja talouspolitiikan eri teemoista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Talouspolitiikan arviointineuvosto (TPAN)
Laman jäljet yhä näkyvissä Suomen työmarkkinoilla18.9.2023 07:00:00 EEST | Tiedote
Tehokas työttömyysaste on työmarkkinoiden tehokkuuden mittari, joka kertoo minkälaista työttömyysastetta kansantaloudessa on kustannustehokasta tavoitella. 1990-luvun laman myötä tehokas työttömyysaste kasvoi reilusti sen ollessa nykyään noin 6 prosenttia. Verrattain korkea tehokas työttömyysaste kertoo, etteivät Suomen työmarkkinat ole toipuneet lamasta ennalleen.
Könttäsummapalautus on tehokkain tapa hyvittää polttoainekuluja pienituloisille8.6.2023 07:00:00 EEST | Tiedote
Polttoaineverotuksen taakka jakautuu melko tasaisesti tuloluokkien välillä koko Suomen väestön tasolla. Keskimääräistä suurempi taakka kohdistuu kuitenkin kaikkein pienituloisimpiin autoileviin asuntokuntiin. Alimmassa tuloluokassa autolliset asuntokunnat käyttävät yli kymmenen prosenttia tuloistaan polttoainekuluihin, kun taas ylimmässä tuloluokassa polttoainekulujen osuus tuloista on noin kolme prosenttia. Könttäsummapalautus olisi tehokkain tapa hyvittää polttoainekuluja pienituloisille.
Talouspolitiikan arviointineuvosto: Nykyisessä suhdannetilanteessa ei ole perusteita lykätä julkisen talouden sopeutustoimia14.4.2023 07:00:00 EEST | Tiedote
Suomen julkisessa taloudessa on edelleen kestävyysongelma, jonka pienentämisen tulisi olla yksi seuraavan hallituksen tavoitteista. Julkisen talouden vahvistamiseen tähtäävät veronkorotukset ja menoleikkaukset on syytä pyrkiä ajoittamaan niin, että ne tukevat vakaata talouskehitystä.
Talouspolitiikan arviointineuvosto asetettiin neljän vuoden toimikaudeksi3.2.2023 13:41:16 EET | Uutinen
Valtioneuvosto asetti talouspolitiikan arviointineuvoston toimikaudelle 1.4.2023–31.3.2027. Neuvoston tavoitteena on parantaa talouspoliittisen päätöksenteon ja sen valmistelun laatua, avoimuutta ja ymmärrettävyyttä.
Ekonomipolitiskt råd: Nästa regering behöver en trovärdig plan för skattepolitisk anpassning och för att bekämpa klimatförändringarna1.2.2023 10:00:00 EET | Tiedote
Covid-19-pandemin och den aktuella krisen har visat hur viktigt det är att regeringen klarar av att stimulera ekonomin. Med hänsyn till det långvariga underskottet i de offentliga finanserna bör den nya regeringens mandatperiod inledas med en trovärdig plan för skattepolitisk anpassning. Den allt stramare klimatpolitiken runtom i EU kommer även att påverka Finland.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme