Korkein hallinto-oikeus

HFD:s årsberättelse 2022 beskriver bland annat coronabeslut och rättsprinciperna inom offentlig upphandling

Dela
Högsta förvaltningsdomstolens årsberättelse 2022 belyser domstolens arbete och avgöranden under det gångna året. I berättelsen beskrivs med aktuella exempel det omfattande samhälleliga verksamhetsområde som utgör HFD:s arbetsfält.

HFD har frångått att referera enskilda mål och koncentrerar sig i fortsättningen på att berätta om rättspraxis gällande större ärendehelheter. I årsberättelsen ingår reflexioner över bland speciallagstiftningen i anslutning till coronapandemin, rättsprinciperna inom offentlig upphandling samt uppgången i antalet besvär som gäller handlingsoffentlighet och dataskydd samt deras natur. Årsberättelsen innehåller också en inblick i Europeiska människorättsdomstolens situation och aktuella avgöranden.

Statistiken framställs i årsberättelsen på ett nytt sätt så att det ska vara enklare att studera HFD:s arbete också utgående från siffror. Årsboksavgörandena, som styr förvaltningsdomstolarna och förvaltningsmyndigheterna, framträder alltmer i HFD:s verksamhet. I årsberättelsen redogörs för första gången för antalet årsboksbeslut och deras fördelning mellan ärendegrupperna. En mer detaljerad arbetsstatistik enligt den tidigare modellen går att beställa från högsta förvaltningsdomstolen.

Årsberättelsen finns i elektronisk form på HFD:s webbplats. Den tryckta versionen publiceras i april och postas senare till prenumeranterna.

Kontakter

Dokument

Om

Korkein hallinto-oikeus
Korkein hallinto-oikeus
Paasivuorenkatu 3 / Paasivuorigatan 3
00530 Helsinki / Helsingfors

029 56 40200http://www.kho.fi

Inom förvaltningen utövas den högsta domsrätten av högsta förvaltningsdomstolen (HFD). De flesta ärenden högsta förvaltningsdomstolen avgör är besvär över förvaltningsdomstolsbeslut. Högsta förvaltningsdomstolens beslut kan inte överklagas. www.hfd.fi

Följ Korkein hallinto-oikeus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Korkein hallinto-oikeus

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum