Väitös: Houkuttelevat käyttöliittymät ovat megatrendi ja niiden estetiikan mittaamisesta hyötyvät kaikki

Graafiset käyttöliittymät ovat arkielämässämme yhä suuremmassa osassa, koska kaikista ihmisten omaksumista käytännöistä on tulossa yhä enemmän teknologiavälitteisiä, oli kyse sitten tietokoneista, mobiililaitteista, virtuaalitodellisuudesta tai televisiosta. Koska graafisista käyttöliittymistä on tullut luonnollinen työkalu maailmanlaajuisessa viestinnässä, niiden esteettisyyteen on nopeasti alettu kiinnittää enemmän huomiota.
Visuaalisesti miellyttävät käyttöliittymät edesauttavat käyttäjän sitoutuneisuutta, tyytyväisyyttä ja luottamusta, mikä parantaa koko käyttökokemusta. Ihmisen ja tietokoneen välisen vuorovaikutuksen edistämiselle on yhä enemmän tarvetta, jotta voidaan mahdollistaa arkipäivän toimintoja eri kohderyhmille ja huomioida ihmisten erilaiset lähtökohdat, kuten ikä sukupuoli, taidot ja teknologinen osaaminen.
Kuvien kiinnostavuus on huomiotaloudessa arvokkaimpia etuja
Houkuttelevista käyttöliittymistä on tullut megatrendi, johtuen paitsi niiden laajasta käytöstä, myös nykyajan huomiotaloudesta, missä kuvien kiinnostavuus on muodostunut yhdeksi arvokkaimmista hyödyistä. Tarkastelemalla sovellusmarkkinoita, joita pidetään maailman nopeimmin kasvavina, on havaittu, että ihmiset käyttävät huomattavan paljon resursseja sovelluksiin. Hankintapäätökset tehdään usein visuaalisuuden perusteella.
– Graafisen käyttöliittymän elementtien houkuttelevuus voi määrittää, menestyykö se vai ei. Esimerkiksi mobiilipelien kuvakesuunnittelu sovelluskauppoihin on miljardiluokan liiketoimintaa, ja siinä tähdätään merkittävässä määrin visuaalisesti silmiinpistävimmän kuvakkeen luomiseen, jolla käyttäjien huomio saadaan napattua massojen joukosta, Jylhä kertoo.
Vaikka käyttöliittymän estetiikan merkitys on tunnustettu, teoriat ja työkalut visuaalisesti miellyttävien käyttöliittymien arviointiin ja suunnitteluun ovat edelleen vähäisiä ja hajanaisia. Jylhä tutkii väitöskirjatyössään esteettisyyden havainnointia, jonka avulla voidaan määritellä käyttöliittymäelementtien esteettisten ominaisuuksien dimensioita ja suunnittelun suosituksia.
Jylhä tarkastelee työssään systemaattisen kirjallisuuskatsauksen kautta graafisten käyttöliittymien estetiikan aiempaa mittausta, sekä hyödyntää erinäisiä tilastollisia menetelmiä ilmiön nykytilan ulottuvuuksien selvittämiseen. Lisäksi hänen tutkimuksessaan esitellään psykometrinen asteikko ”VISQUAL”, jota voidaan käyttää mittaamaan käyttäjien havaintoja graafisten käyttöliittymäelementtien estetiikasta.
Jylhä työskenteli Tampereen yliopiston Gamification Group -tutkimusryhmässä väitöskirjatutkimuksensa aikana vuosina 2018–2022. Tällä hetkellä hän on yhteisömanageri suomalaisessa mobiilipelistudio Tower Popissa.
Väitöstilaisuus perjantaina 14. huhtikuuta
Filosofian maisteri Henrietta Jylhän pelien ja pelillistämisen alaan kuuluva väitöskirja Attractive User Interface Elements: Measurement and prediction tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa 14.4.2023 klo 13 alkaen Päätalon auditoriossa A1 (Kalevantie 4, Tampere). Vastaväittäjänä toimii tenure track -tutkija Jussi Jokinen Jyväskylän yliopistosta. Kustoksena toimii professori Juho Hamari Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnasta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
FM Henrietta Jylhä
henrietta.jylha@tuni.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Tampereen yliopistoon valittiin lähes 3700 uutta opiskelijaa1.7.2025 10:55:00 EEST | Tiedote
Tampereen yliopiston suomenkielisiin koulutuksiin on valittu yhteensä lähes 3700 uutta opiskelijaa yhteishaun, avoimen väylän haun ja siirtohaun kautta. Hakijamäärä ja hyväksyttyjen määrä kasvoivat edellisvuodesta. Tampereen yliopisto oli Suomen toiseksi suosituin yliopisto ensisijaisten hakemusten perusteella.
Rasvan kantasolut muistavat lihavuuden – kyky hillitä tulehduksia palautuu vasta vuosien päästä painonpudotuksesta25.6.2025 08:45:00 EEST | Tiedote
Lääketieteellisiin syihin perustuvassa painonpudotuksessa huomio kiinnittyy usein sen positiivisiin terveysvaikutuksiin. Uusin tutkimus kuitenkin osoittaa, että lihavuuden aiheuttamasta yleisestä tulehdustilasta palautuminen voi kestää vuosia.
290 000 viestiä vihapuheesta – tutkimus selvitti, millaista on keskustelu vihapuheesta somessa24.6.2025 09:15:00 EEST | Tiedote
Tutkijat ovat julkaisseet ensimmäisen vihapuhetta metatasolla käsittelevän, laajaan keskusteluaineistoon pohjautuvan tutkimusartikkelin. Tutkimuksen mukaan vihapuheen käsitteen avulla käydään kamppailua tiedosta, totuudesta ja yhteiskunnallisista valta-asetelmista. Keskusteluissa vihapuhetta normalisoitiin ja oikeutettiin samalla väheksyen sen vaikutuksia sekä yhteiskuntaan että vihapuheen kohteisiin.
Väitös: Koulun keskustelukulttuuri ja sosiaalinen pääoma vahvistavat ruotsinkielisten nuorten luottamusta poliittisiin kykyihinsä19.6.2025 10:21:48 EEST | Tiedote
Valtiotieteen maisteri Venla Hannuksela selvittää väitöskirjassaan, miksi ruotsinkieliseen vähemmistöön kuuluvat suomalaisnuoret luottavat kykyihinsä ymmärtää politiikkaa ja vaikuttaa siihen enemmän kuin suomenkieliset nuoret. Tutkimus tunnistaa kaksi selitystä: ruotsinkielisten koulujen avoimemman poliittisen keskusteluilmapiirin ja ruotsinkielisten vahvemman sosiaalisen yhteisön. Vaikka vähemmistöasema osaltaan selittää ruotsinkielisten tilannetta, koulujen poliittiseen keskusteluun ja nuorten yksinäisyyden torjumiseen panostamalla voidaan vahvistaa kaikkien nuorten poliittisen osallistumisen edellytyksiä.
Doktorsavhandling: Skolans diskussionskultur och socialt kapital stärker svenskspråkiga ungdomars förtroende för sin politiska förmåga19.6.2025 10:20:10 EEST | Tiedote
Politices magister Venla Hannuksela undersöker i sin doktorsavhandling varför finländska ungdomar som tillhör den svenskspråkiga minoriteten har större tilltro till sin förmåga att förstå och påverka politik än finskspråkiga ungdomar. Forskningen identifierar två förklaringar: ett öppnare politiskt diskussionsklimat i svenskspråkiga skolor och starkare sociala gemenskaper bland svenskspråkiga. Även om minoritetsstatus delvis förklarar situationen för svenskspråkiga ungdomar, kan satsningar på politiska diskussioner i skolor och på att motverka ungas ensamhet stärka alla ungdomars möjligheter till politiskt deltagande.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme