Ylemmät Toimihenkilöt YTN

YTN hylkäsi kemian alan neuvottelutuloksen

Jaa
Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n hallitus hylkäsi tänään neuvottelutuloksen kemian alan ylempien toimihenkilöiden työehtosopimukseksi. Sopimuksen ehdoista pyritään jatkamaan neuvotteluja mahdollisimman pian.

YTN:n tavoitteena on lisätä ei-synnyttävän vanhemman palkallista perhevapaata. Näin onkin pystytty sopimaan kaikissa uudistetuissa teollisuuden ja palvelualojen ylempien toimihenkilöiden sopimuksissa, joissa ei-synnyttävän palkallinen vapaa on sopimuksesta riippuen nyt 28–36 arkipäivää. Entinen äitiysvapaa eli synnyttävän vanhemman palkallisen vapaan kokonaispituus on pysynyt noin kolmen kuukauden mittaisena.

– Jäsenemme haluavat myös kemianteollisuudessa uudistaa työelämää niin, että vanhemmat sukupuolesta riippumatta voivat osallistua työelämään, saavat pitää riittävät palkalliset vanhempainvapaat ja osallistua lasten hoitoon, sanoo YTN:n puheenjohtaja Teemu Hankamäki.

Kemianteollisuus ry:n kanssa asiasta ei ole kuitenkaan löytynyt toistaiseksi kelvollista ratkaisua. Vanhassa työehtosopimuksessa oli sovittu kolmen kuukauden palkallisesta äitiysvapaasta ja kuuden arkipäivän palkallisesta isyysvapaasta.

Uusi perhevapaita koskeva lainsäädäntö tuli voimaan vuoden 2022 elokuussa. Lakiuudistuksen tarkoituksena oli nimenomaisesti edistää perhevapaiden pitämistä tasaisesti molempien vanhempien kesken sekä huomioida aiempaa paremmin erilaiset perhemuodot.

Myös palkankorotukseen sisältyvän yleiskorotuksen taso oli neuvottelutuloksessa pienempi kuin toimihenkilöillä, eikä YTN nähnyt tälle perusteltua syytä.

– Ylemmät toimihenkilöt ovat palkkansa ansainneet. Inflaatio ja ostovoiman alentuminen kurittaa yhtä lailla heitä ja käsityksemme mukaan kemianteollisuuden yrityksillä on rahkeita maksaa myös heille kohtuulliset korotukset. Useimmat yritykset ovat myös jo saaneet kompensoitua kohonnutta yleistä kustannustasoa nostamalla hintojaan, Hankamäki lisää.

Neuvottelutuloksen hylkäämisen vuoksi YTN on lähettänyt Kemianteollisuus ry:lle kutsun jatkaa neuvotteluja mahdollisimman pian.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja: Puheenjohtaja Teemu Hankamäki, 040 709 6681

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ylemmät Toimihenkilöt YTN
Ratavartijankatu 2
00520 Helsinki

http://www.ytn.fi/

Ylemmät toimihenkilöt YTN on Akavan yksityisen sektorin neuvottelujärjestö. Vastaamme Akavan kentässä ylempien toimihenkilöiden sopimustoiminnasta teollisuudessa, palvelualoilla ja järjestöissä. YTN:n jäseninä on 19 akavalaista liittoa, joiden kautta edustamme 170 000 asiantuntijaa ja esihenkilöä eri toimialoilla.

 

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ylemmät Toimihenkilöt YTN

Paikallinen palkoista sopiminen ei maita työnantajille teknologiateollisuuden aloilla23.5.2023 06:18:00 EEST | Tiedote

Ylemmät Toimihenkilöt YTN selvitti, miten teknologiateollisuuden sekä suunnittelu- ja konsulttialan yrityksissä on tänä keväänä sovittu ylempien toimihenkilöiden palkankorotuksista. Kyselyyn osallistuneiden luottamusmiesten vastauksista selvisi, että teknologiateollisuuden alalla 36 prosenttia ja suunnittelu- ja konsulttialalla vain 15 prosenttia teki yrityskohtaisen sopimuksen palkankorotusten kohdentamisesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme