Väitös: Hyvinvointialueilla tarvitaan kykyä ennakoida tulevaa – valmisteluvaihe tarjosi eväitä uusien dynaamisten kyvykkyyksien muodostumiselle

Vuoden alussa toimintansa aloittaneet hyvinvointialueet ovat uudenlaisia julkishallinnollisia toimijoita, joiden on tasapainoiltava perinteisten sosiaali- ja terveydenhuollon toimintamallien sekä toimintaympäristön muutoksen edellyttämän uudistustarpeen välillä. Lisäksi hyvinvointialueille on asetettu suuret odotukset suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon haasteiden ratkaisemisessa.
Toimintaympäristön haasteisiin vastaamisessa hyvinvointialueita auttavat dynaamiset kyvykkyydet, jotka ovat organisaation taitoja yhdistää, rakentaa ja määrittää uudelleen käytössä olevia sisäisiä ja ulkoisia kykyjä.
– Dynaamiset kyvykkyydet voivat olla esimerkiksi organisaation taitoa muuttaa tapaansa käyttää resurssejaan tai vakiintuneita prosessejaan, sanoo 14. huhtikuuta Vaasan yliopistossa väittelevä Juha Post.
Post tutki sosiaali- ja terveyshallintotieteiden väitöskirjassaan, miten dynaamisia kyvykkyyksiä syntyi ja kehittyi hyvinvointialuevalmistelun yhteydessä. Tutkimus keskittyi neljään hyvinvointialueeseen: Etelä-Pohjanmaahan, Länsi-Uusimaahan, Pohjois-Karjalaan ja Pohjois-Pohjanmaahan.
– Jaoin tutkimuksessani 21 hyvinvointialuetta neljään kategoriaan niiden valmistelun lähtötilanteen mukaan ja valitsin jokaisesta kategoriasta yhden hyvinvointialueen tarkempaan tarkasteluun.
Muutosprosessi oli liian lyhyt synnyttämään dynaamisia kyvykkyyksiä
Väitöstutkimuksen mukaan hyvinvointialuevalmistelu tarjosi edellytyksiä dynaamisten kyvykkyyksien taustalla olevien tekijöiden muodostumiselle, mutta muutosprosessi oli ajallisesti sen verran lyhyt, ettei dynaamisia kyvykkyyksiä syntynyt tai kehittynyt pelkän muutosprosessin avulla.
Valmistelussa luotiin kuitenkin edellytyksiä sille, että dynaamisia kyvykkyyksiä voi syntyä tulevaisuudessa hyvinvointialueille.
Post tunnisti tutkimuksessaan tekijöitä, joista dynaamiset kyvykkyydet koostuvat. Hän jakoi ne kulttuurisiin tekijöihin ja rakenteellisiin tekijöihin.
– Hyvinvointialuevalmistelussa rakenteelliset tekijät, kuten organisaatiorakenne ja strategia, saatiin niin pitkälle, että niiden pohjalta voisi syntyä dynaamisia kyvykkyyksiä. Sen sijaan kulttuuriset tekijät, kuten henkilöstön osaamisen hyödyntäminen ja organisaation oppiminen, tarvitsevat valmisteluvaihetta pidemmän ajan, jotta niiden varaan voisi kehittyä dynaamisia kyvykkyyksiä, Post sanoo.
On osattava ennakoida – ei pelkästään reagoida
Postin tutkimuksen mukaan hyvinvointialueet tarvitsevat nyt aikaa saadakseen valmistelussa tehdyt ratkaisut valmiiksi, jonka jälkeen voidaan arvioida, miten ne toimivat käytännössä.
– Keskeistä on nyt toiminnan uudistaminen ja miten siinä onnistutaan. Toimintaympäristöjen muutoksessa organisaatioiden on osattava ennakoida muutosta, eikä pelkästään reagoida siihen, mitä jo on tapahtunut. Hyvinvointialueilla tarvitaankin uskallusta muuttaa toimintaa ja ennakoida tulevaa.
Dynaamisia kyvykkyyksiä on tutkittu julkishallinnossa vain vähän, ja näkökulmana on ollut pääasiassa se, minkälaisia dynaamisia kyvykkyyksiä organisaatiot tarvitsevat selviytyäkseen muutoksesta. Postin tekemässä tutkimuksessa tarkasteltiin, millaisia dynaamisia kyvykkyyksiä organisaatiomuutoksen yhteydessä voi syntyä ja kehittyä. Tämä on tärkeää, koska sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristö tulee olemaan jatkossakin muutoksessa ja dynaamiset kyvykkyydet voisivat auttaa hyvinvointialueita hallitsemaan muutosta paremmin.
Väitöstutkimus toteutettiin laadullisilla tutkimusmenetelmillä. Tutkimuksen aineisto kerättiin havainnoimalla sekä asiakirja-analyysien ja ylimmän johdon teemahaastatteluiden avulla.
Väitöskirja
Post, Juha (2023) Dynaamisten kyvykkyyksien syntyminen ja kehittyminen hyvinvointialuevalmistelun yhteydessä: Kyvykkyysperusteinen näkökulma julkishallinnon organisaation muutosprosessiin. Acta Wasaensia 506. Väitöskirja. Vaasan yliopisto.
Väitöstilaisuus
KTM, OTM Juha Postin väitöstutkimus “Dynaamisten kyvykkyyksien syntyminen ja kehittyminen hyvinvointialuevalmistelun yhteydessä: Kyvykkyysperusteinen näkökulma julkishallinnon organisaation muutosprosessiin” tarkastetaan perjantaina 14.4.2023 klo 12 Vaasan yliopiston Wolff-auditoriossa.
Väitöstilaisuuden seuraaminen on mahdollista myös etäyhteyden kautta: (Zoom, salasana: 041100)
Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii professori Harri Laihonen (Itä-Suomen yliopisto) ja kustoksena professori Harri Jalonen.
Lisätiedot
Juha Post, puh. 040 57 36 588, juha.post (@) ami.fi
Juha Post on syntynyt vuonna 1982 Eskilstunassa Ruotsissa. Hän kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 2001 Rauman yhteislyseon lukiosta. Post valmistui kauppatieteen maisteriksi vuonna 2008 Turun kauppakorkeakoulusta ja oikeustieteen maisteriksi vuonna 2013 Turun yliopistosta. Hän on työurallaan toiminut muun muassa hallitussihteerinä eri ministeriöissä, Lapuan kaupungin hallintojohtajana ja Vaasan sairaanhoitopiirin hallintojohtajana. Nykyään hän asuu Helsingissä ja toimii Ami-säätiön hallintojohtajana.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Riikka KalmiTiedeviestinnän asiantuntijaVaasan yliopisto / Viestintä, brändi ja markkinointi
Puh:0294498231riikka.kalmi@uwasa.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto
Vaasan yliopisto jälleen ykkönen suomalaisten yliopistojen kuntotestissä3.7.2025 15:15:42 EEST | Tiedote
Vaasan yliopisto on jälleen kärjessä suomalaisten yliopistojen kuntotestissä. Testissä arvioitiin yliopistojen kehitystä vuosina 2018–2024 viidellä eri osa-alueella: julkaisut, suoritetut tutkinnot, henkilöstön kansainvälisyys, kansainväliset hakijat sekä kansainväliset opiskelijat.
Biokaasu vauhdittaa vihreää siirtymää Pohjanmaan maakunnissa – uusi digitaalinen alusta yhdistää toimijat2.7.2025 09:03:45 EEST | Tiedote
Biokaasulla on merkittävä rooli alueellisen energiaomavaraisuuden ja kiertotalouden edistämisessä. Vaasan yliopiston, Centria-ammattikorkeakoulun ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun yhteinen tutkimushanke DigiBiogasHubs tuo biokaasumarkkinoiden toimijat yhteen digitaalisen verkkoalustan avulla ja luo pohjan uudenlaiselle yhteistyölle. Alueellisten biokaasukeskittymien kehittäminen ja niiden välisten yhtymäpintojen tunnistaminen ovat keskiössä, kun tavoitteena on moninkertaistaa biokaasun tuotanto ja käyttö.
Vaasan yliopisto monipuolisesti Wasa Future Festivalin ohjelmistossa 11.–16.8.202530.6.2025 13:05:00 EEST | Tiedote
Wasa Future Festival toteutuu tänä vuonna suurempana kuin koskaan. Vaasan yliopiston kanssa läheistä yhteistyötä vuosia tehnyt Wasa Future Festival on koko viikon kestoinen kansainvälinen tapahtuma, joka sisältää luentoja, paneeleja, avajaisia, näyttelyitä ja osallistavia performansseja hyvin monenlaisille kohderyhmille asiantuntijoista ja poliitikoista koululaisiin.
Vaasan yliopiston tutkijoiden uusi politiikkasuositus: Valmiutta vapaaehtoisesti – kansalaisten osaaminen käyttöön27.6.2025 09:13:31 EEST | Tiedote
Vapaaehtoisten valmiusrekisteri mahdollistaisi turvallisuuskoulutettujen kansalaisten osaamisen hyödyntämisen kriisitilanteissa – erityisesti niiden, jotka eivät kuulu asevelvollisuusrekisteriin tai reserviin. Vaasan yliopiston tutkijoiden tuore politiikkasuositus esittää, että vapaaehtoisten valmiusrekisterin suunnittelussa tulee huomioida osallistujien näkemykset. Tällöin osaaminen voidaan hyödyntää tehokkaasti ja yhdenvertaisesti osana kokonaisturvallisuutta.
Vaasan yliopisto ja Vaasan ammattikorkeakoulu perustivat vahvan ja kilpailukykyisen konsernin26.6.2025 11:34:15 EEST | Tiedote
Vaasan yliopiston ja Vaasan ammattikorkeakoulun muodostama uusi korkeakoulukonserni on virallisesti perustettu tänään 26.6.2025. Osakassopimuksen allekirjoittaminen ja omistusjärjestelyjen tekeminen ovat merkittävät askeleet pitkäjänteisessä ja tiiviissä yhteistyössä, jota on rakennettu korkeakoulujen kesken vuosien ajan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme