Tutkimusperustainen Magis-mobiilipeli tukee koululaisten hyvinvointia

Magis – Riimulehdon tarina -mobiilipeli on juuri uunista ulos tullut peli 1.–3.-luokkalaisten hyvinvoinnin edistämiseen ja koulukiusaamisen ehkäisemiseen. Peli on tullut aiemmin kehitetyn Magis – Maaginen seikkailu -mobiilipelin rinnalle, joka on tarkoitettu 4.–6.-luokkalaisille.
Magis-pelit on kehitetty Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen ja Mieli Pohjanmaan mielenterveys ry:n yhteistyönä. Pelit ovat osa Hyvä olla -hankekokonaisuutta, jonka tavoitteena on tuoda tutkimukseen perustuvia ja opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisia tunne- ja hyvinvointitaitojen opetusmateriaaleja koulujen henkilökunnan käyttöön.
Uudessa, 1.–3.-luokkalaisten Magiksessa seikkaillaan Riimulehdon taikamaailmassa. Pelin hahmoja auttaessaan lapsi oppii muun muassa käsittelemään tunteitaan ja kehittämään sosiaalisia vuorovaikutustaitoja.
– Jos opetamme lapsia käsittelemään tunteitaan ja ajatuksiaan toimivalla tavalla, on vastoinkäymisten kohtaaminen helpompaa, kuvailee professori Raimo Lappalainen Jyväskylän yliopistosta.
Magis-pelit on suunnattu erityisesti kouluympäristöön opettajan työkaluiksi. Luokka pelaa Magista noin 30 minuuttia, jonka jälkeen oppilaat tekevät tehtäviä ja keskustelevat hyvinvointitaidoista opettajan johdolla. Peliä voi myös pelata yksin tai yhdessä vanhemman kanssa.
”Oppii rauhoittumaan ja olemaan ystävällinen”
Mobiilipelit ovat lapsille tuttu ja mieluinen media, joten niiden hyödyntäminen esimerkiksi hyvinvointitaitojen opettamisessa on tehokasta. Tutkimustulokset antavat viitteitä siitä, että yhdessä luokan kanssa pelattavasta pelistä hyötyvät etenkin lapset, joilla on hyvinvoinnin haasteita.
– Sekä lapsilta että opettajilta on saatu todella hyvää palautetta Magis-peleistä. Myös tutkimustulokset viittaavat siihen, että pelin pelaaminen luokan kanssa voi vähentää kiusaamista ja lisätä hyvinvointia, kertoo psykologi, PsT Katariina Keinonen Jyväskylän yliopistosta.
Pelit ovat saatavilla ilmaiseksi suomen, ruotsin ja englanninkielisenä Google Play -kaupasta, App Storesta tai selainversiona pelisivustolla magis.fi.
Julkistamistilaisuus 20.4. verkkovälitteisesti
Magis-pelien julkistamistilaisuus järjestetään torstaina 20.4.2023 kello 15–16 verkkoväitteisesti Teamsissa. Ilmoittautumalla mukaan saat henkilökohtaisen osallistujalinkin sähköpostiisi. Kerromme myös muista työkaluista oppilashuollon ja opettajien käyttöön (esim. Omajuttu-ryhmä). Tervetuloa linjoille!
Ilmoittaudu mukaan: https://www.hyvaollakoulussa.fi/magis_julkistamistilaisuus/
Linkkejä ja lisätietoa
Opettajan työkirjat ja tehtävävihkot Magis-peleihin: https://www.hyvaollakoulussa.fi/magis/
Hyvä olla koulussa-hanke: https://www.hyvaollakoulussa.fi/
Keinonen, K., Lappalainen, P., Kotamäki-Viinikka, S., & Lappalainen, R. (2023). Magis - A magical adventure: Using a mobile game to deliver an ACT intervention for elementary schoolchildren in classroom settings. Journal of contextual behavioral science, 27, 26–33. https://doi.org/10.1016/j.jcbs.2022.11.010
Lisätietoja antavat:
Professori Raimo Lappalainen, Jyväskylän yliopisto
050 443 2349, raimo.lappalainen@jyu.fi
PsT Katariina Keinonen, Jyväskylän yliopisto
050 340 7215, katariina.keinonen@jyu.fi
Anne Salovaara-Kero, Vaasanseudun mielenterveysseura
044 060 2660
www.pohjanmaankriisikeskus.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kirke HassinenViestinnän asiantuntija
Puh:+359 50 4626920kirke.m.hassinen@jyu.fiKuvat


Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitös: Kielitaidon testaamisen tulisi mitata ymmärrettävyyttä, ei äidinkielisyyttä2.5.2025 12:55:04 EEST | Tiedote
MA Sheryl Cooke tutki väitöstutkimuksessaan, miten englannin kielen maailmanlaajuinen käyttö lingua francana haastaa perinteiset tavat testata kielitaitoa. Hänen mukaansa kielitaidon arvioinnissa tulisi painottaa vähemmän äidinkielenään puhuvien normien mukaista ilmaisua ja enemmän viestinnän toimivuutta kansainvälisissä, todellisissa vuorovaikutustilanteissa.
Mikä tekee kodista kodin? Tuore filosofian väitöskirja tutkii kodin merkityksellisyyttä kokemuksena29.4.2025 13:43:17 EEST | Tiedote
Mikä saa kodin tuntumaan kodilta? Miksi taas kaikki asuinpaikat eivät tunnu kodilta? YTM Olli-Pekka Paanasen väitöstutkimus tarkastelee, miten kokemus kodista rakentuu, millainen on kodin ja asumisen välinen suhde ja miten tunnesiteet kotia kohtaan rakentuvat.
Perinnöllinen lihasvoima pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin29.4.2025 10:26:45 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että miehillä, joilla oli parempaa lihasvoimaa tukeva geeniperimä, oli matalampi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä yhteys oli riippumaton aikuisiän vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden määrästä ja muista elämäntapoihin liittyvistä tekijöistä.
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme