Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

Kokoomus joutuu valitsemaan julkisen talouden ja maahanmuuton väliltä

Jaa
Kokoomuksen (97 %) ja perussuomalaisten (95 %) äänestäjät ovat yksimielisiä siitä, että tulevan hallituksen tulisi painottaa valtion velkaantumisen pysäyttämistä enemmän suhteessa viime aikoina harjoitettuun politiikkaan. Lähellä toisiaan näkemykset ovat myös siinä, että velkaantuminen pysäytetään menoja leikkaamalla. SDP:n äänestäjistä velkaantumisen pysäyttämistä painottaisi 67 prosenttia, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta.
Asioiden painottuminen tulevassa hallituksessa: Valtion velkaantumisen pysäyttäminen (%)
Kuvio: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Asioiden painottuminen tulevassa hallituksessa: Valtion velkaantumisen pysäyttäminen (%) Kuvio: EVAn Arvo- ja asennetutkimus

Yli 70 prosenttia perussuomalaisten (73 %) ja kokoomuksen (71 %) kannattajista haluaisi keventää verotusta, SDP:n kannattajista 24 prosenttia.

Maahanmuuttoon liittyvät kysymykset jakavat kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajien näkemyksiä selvästi. Varsin suuri ero piirtyy ennen kaikkea suhtautumisessa työperäisen maahanmuuton lisäämiseen.

Kokoomuksen (76 %) ja SDP:n (65 %) kannattajien selvä enemmistö painottaisi tulevassa hallituksessa aiempaa enemmän työperäisen maahanmuuton lisäämistä, mutta perussuomalaisten kannattajista vain 24 prosenttia. Sen sijaan 46 prosenttia heistä toivoisi, että työperäisen maahanmuuton lisäämistä painotettaisiin nykyistä vähemmän ja 29 prosenttia pitäisi painottamisen nykyisellä tasollaan.

Lähimpänä toisiaan kokoomuksen ja SDP:n kannattajien näkemykset ovat EU-asioissa ja suhtautumisessa unionin aktiiviseen kehittämiseen.

”Kokonaisuudessaan kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajien näkemyserot hallitusohjelmakysymyksissä ovat pienempiä kuin kokoomuksen ja SDP:n välillä. Kokoomuksen ja SDP:n äänestäjiä yhdistävät näkemykset sijoittuvat asiakysymyksiin, jotka eivät suomalaisten mielestä edellytä kovin suurta painotusta tulevina vuosina. Sen sijaan näkemyserot piirtyvät suurehkoiksi kysymyksissä, joita valtaosa suomalaisista painottaisi tulevassa hallituksessa enemmän. Näitä ovat valtion velkaantumisen pysäyttäminen ja julkisten menojen leikkaaminen ja niiden kasvun hillitseminen”, sanoo tulosanalyysin kirjoittanut EVAn toimituspäällikkö Sami Metelinen.

Tulokset perustuvat 2 043 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 31.1.–13.2.2023. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä (pl. Ahvenanmaa). Aineisto on kerätty Taloustutkimus Oy:n internetpaneelissa, josta tutkimusotos on muodostettu ositetulla satunnaisotannalla. Aineisto on painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin ja tulosgrafiikan on tehnyt Pentti Kiljunen (Yhdyskuntatutkimus Oy). Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.

Sami Metelinen: Hallituksenmuodostajan dilemma -EVA Artikkeli perjantaina 14.4. kello 6.00 osoitteessa www.eva.fi

Lisätiedot: toimituspäällikkö Sami Metelinen, sami.metelinen@eva.fi tai +358 40 578 0041

Julkaisun ennakkopyynnöt: viestintäpäällikkö Heini Larros, heini.larros@eva.fi tai +358 40 526 9728

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Asioiden painottuminen tulevassa hallituksessa: Valtion velkaantumisen pysäyttäminen (%)
Kuvio: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Asioiden painottuminen tulevassa hallituksessa: Valtion velkaantumisen pysäyttäminen (%) Kuvio: EVAn Arvo- ja asennetutkimus
Lataa
Asioiden painottuminen tulevassa hallituksessa: Julkisten menojen leikkaaminen/kasvun hillitseminen (%)
Asioiden painottuminen tulevassa hallituksessa: Julkisten menojen leikkaaminen/kasvun hillitseminen (%)
Lataa
Asioiden painottuminen tulevassa hallituksessa: Työperäisen maahanmuuton lisääminen (%)
Asioiden painottuminen tulevassa hallituksessa: Työperäisen maahanmuuton lisääminen (%)
Lataa
Toimituspäällikkö Sami Metelinen Kuva: Matti Rajala / EVA
Toimituspäällikkö Sami Metelinen Kuva: Matti Rajala / EVA
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 686 9200http://www.eva.fi

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä.EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

Jäykkä sääntely ja viranomaistoiminta haittaavat yritystoimintaa Suomessa5.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Yritysten oikeusturvassa on viisi suurta ongelmaa: sääntely on lisääntynyt hallitsemattomasti, valitusprosessit hidastavat investointeja, säännöt ovat erilaisia julkiselle ja yksityiselle toimijalle, viranomaistoiminta on ennakoimatonta ja kirjavaa, eikä lainsäädäntöprosessissa oteta huomioon yritysvaikutuksia, kirjoittavat EVAn johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää ja oikeustieteen professori Juha Raitio EVA Analyysissa Hiekkaa rattaissa.

Suomessa siirrytty hienoisesti kulutuksen verottamisesta työn verottamiseen – toisin kuin OECD suosittelee28.6.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Työn verojen suhde bruttokansantuotteeseen on viime vuosina Suomessa hieman kasvanut, kun taas kulutus- ja haittaverojen suhde bruttokansantuotteeseen on pienentynyt. Työn ja kulutuksen verojen suhde bruttokansantuotteeseen pysyi pitkään vakaana, mutta nyt Suomessa on siis siirrytty hienoisesti kulutuksen verottamisesta työn verottamisen suuntaan. Myös yritys-, pääomatulo- ja omaisuusverojen suhde bruttokansantuotteeseen on kasvanut. Tiedot käyvät ilmi EVAn päivitetystä Verojen kirja -julkaisusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme