Uudet professorit esittäytyvät Oulun yliopistossa maanantaina 24.4.

Millainen on langattoman viestinnän tulevaisuus ja mitä tietoturvariskejä siihen liittyy? Tulevaisuudessa langattomien tiedonsiirtojärjestelmien käyttö kasvaa edelleen ja moniantennisignaalinkäsittelyä tullaan käyttämään yhä enemmän. Tämä tekniikka mahdollistaa esimerkiksi 5G-verkon nopeuden kasvattamisen, jolloin tiedonsiirto on entistä nopeampaa ja luotettavampaa. Tietoliikennejärjestelmien uudet ominaisuudet avaavat kuitenkin aina myös uusia uhkia kyberhyökkäyksille. Kasvava tutkimusalue langattomien verkkojen tietoturvan tutkimuksessa liittyykin esimerkiksi verkon toimintojen automatisoinnissa käytettyjen tekoälymenetelmien haavoittuvuuksien tutkimiseen. Professorit Antti Tölli ja Mika Ylianttila luennoivat tulevaisuuden langattomasta viestinnästä.
Entä millaisia tietotyön osaajia Suomi tarvitsee jatkossa? Oulun yliopisto uusi työelämäprofessori Kari-Pekka Heikkinen kertoo luennossaan Oulun yliopistoon rakenteilla olevasta monialaisesta innovaatio- ja tuotekehittämisen maisteriohjelmasta, jonka tavoitteena on tuoda tietotyöläisten maisterikoulutus, elinkeinoelämä ja tutkimus yhteen. Psykologian professori Julia Jäkel puolestaan luennoi riskeistä ja resilienssistä eri elämänvaiheissa. Jäkel tutkii, miten varhaisvaiheen riskit, kuten liian aikaisin syntyminen tai maahanmuuttajatausta vaikuttavat lapsiin, nuoriin ja aikuisiin.
Uusien professorien juhlaluennot on perinteinen akateeminen juhla, jossa vastikään tehtäviinsä valitut professorit esittäytyvät tiedeyhteisölle, sidosryhmilleen sekä suurelle yleisölle. Juhlaluentoja järjestetään Oulun yliopistossa kahdesti lukuvuodessa. Tämänkertaisessa tilaisuudessa esiintyy neljä uutta professoria kolmesta eri tiedekunnasta eli kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnasta, tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnasta sekä teknillisestä tiedekunnasta.
Tilaisuuden avaa tutkimusrehtori Taina Pihlajaniemi, minkä jälkeen tiedekuntien dekaanit esittelevät uudet professorit kuulijoille. Kukin professori kertoo alastaan yleistajuisella luennolla, jonka kesto on noin 10 minuuttia.
Ohjelma:
Kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta:
Professori Julia Jäkel, psykologia: Risk and resilience across the life course
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta:
Professori Antti Tölli, langaton tietoliikennetekniikka: Moniantennisignaalinkäsittely langattomissa tiedonsiirtojärjestelmissä
Professori Mika Ylianttila, langattomien verkkojen turvallisuus: Langattoman viestinnän tietoturva
Teknillinen tiedekunta:
Työelämäprofessori Kari-Pekka Heikkinen, tuote- ja innovaatiokehittäminen: Suomi tarvitsee monialaisia tietotyön osaajia
Juhlaluentotilaisuus on kaikille kiinnostuneille avoin. Tilaisuutta voi seurata myös YouTube-kanavallamme. Tervetuloa!
Yhteyshenkilöt
Anna-Maria HietapeltoViestintäasiantuntija
Tiedeviestintä: humanistiset tieteet, kasvatustieteet, kauppatieteet ja taloustiede.
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Heikko matikkapää vai motivaation puute? Tutkijat etsivät vastauksia matikka-ahdistukseen26.9.2023 06:51:00 EEST | Tiedote
Moni meistä on koulussa tuskaillut matematiikan kaavojen, murtolukujen ja prosenttilaskujen kanssa hiki otsassa. Matikka-ahdistus voi olla niin voimakasta, että se vaikeuttaa oppimista. Miksi joillekin matematiikan oppiminen on vaikeaa? Aihetta tutkitaan Oulun yliopistossa.
Oulun yliopiston projektissa yhdistyvät 6G-teknologia ja autonomiset autot25.9.2023 06:47:00 EEST | Tiedote
6G-tutkimus on Oulun yliopistossa jo pitkällä, ja se on vahvaa. M3S-tutkimusryhmä on yksi Euroopan suurimmista ohjelmistoalan tutkimusyksiköistä, jossa on erikoistuttu muun muassa autojen ohjelmistoihin. Alkaneen 6G Visible -projektin päätavoite on selvittää 6G-teknologian mahdollisuuksia ajoneuvojen itsenäisen ajamisen kehittämisessä ja itsenäisen ajamisen 6G-teknologialle asettamia vaatimuksia.
Tutkimusta ihmisen ja tekoälyn vuorovaikutuksen parantamiseksi21.9.2023 11:22:15 EEST | Tiedote
Tekoälystä on tulossa yhä enemmän osa päivittäistä elämäämme. Nykyisellään tekoälyjärjestelmät ovat kuitenkin vielä liian kapea-alaisia, sillä usein niiltä puuttuu sosiaalista ja emotionaalista ymmärrystä, ja niiden käsitys todellisuudesta on rajoittunutta. Oulun yliopistossa ihmisen vahvuuksia digitalisoituvassa maailmassa ja erityisesti ihmisen ja tekoälyn vuorovaikutusta tutkitaan monitieteisesti Hybrid Intelligence (HI) -tutkimusohjelmassa. Tutkimusohjelma julkistetaan virallisesti 2. Arktisilla tekoälypäivillä Oulun yliopistossa 31.10.–1.11.2023.
Ötököitä, robotteja, unelmien Oulu ja paljon muuta Oulun yliopiston Tutkijoiden yössä19.9.2023 07:47:00 EEST | Tiedote
Tutkijoiden yötä vietetään Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksella tänäkin syksynä. Perjantaina 29. syyskuuta tutkijamme tarjoavat runsaan kattauksen monipuolista nähtävää, koettavaa ja tekemistä kaikenikäisille.
Mari-Leena Talvitie Kerttu Saalasti -seminaarissa: Hallitus kaksinkertaistamassa päästöttömän energiatuotannon määrää Suomessa18.9.2023 14:00:00 EEST | Tiedote
Kerttu Saalasti -seminaarissa 18.9.2023 käsitellään metalli- ja konepajateollisuuden uudistumista digitalisaation ja erityisesti lisäävän valmistuksen avulla. Prosessin nähdään vaikuttavan keskeisesti myös ympäristökysymyksiin. Raahessa pidettävässä seminaarissa ovat esillä mm. Orpon hallituksen linjaukset vihreän siirtymän vauhdittamiseksi teollisuuden kestävän kasvun ja uudistumisen näkökulmasta. Seminaarissa jaetaan myös Kerttu Saalasti -palkinto mikroyrittäjyyttä ja yrittävää kulttuuria edistäneestä saavutuksesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme