Uudet professorit esittäytyvät Oulun yliopistossa maanantaina 24.4.

Millainen on langattoman viestinnän tulevaisuus ja mitä tietoturvariskejä siihen liittyy? Tulevaisuudessa langattomien tiedonsiirtojärjestelmien käyttö kasvaa edelleen ja moniantennisignaalinkäsittelyä tullaan käyttämään yhä enemmän. Tämä tekniikka mahdollistaa esimerkiksi 5G-verkon nopeuden kasvattamisen, jolloin tiedonsiirto on entistä nopeampaa ja luotettavampaa. Tietoliikennejärjestelmien uudet ominaisuudet avaavat kuitenkin aina myös uusia uhkia kyberhyökkäyksille. Kasvava tutkimusalue langattomien verkkojen tietoturvan tutkimuksessa liittyykin esimerkiksi verkon toimintojen automatisoinnissa käytettyjen tekoälymenetelmien haavoittuvuuksien tutkimiseen. Professorit Antti Tölli ja Mika Ylianttila luennoivat tulevaisuuden langattomasta viestinnästä.
Entä millaisia tietotyön osaajia Suomi tarvitsee jatkossa? Oulun yliopisto uusi työelämäprofessori Kari-Pekka Heikkinen kertoo luennossaan Oulun yliopistoon rakenteilla olevasta monialaisesta innovaatio- ja tuotekehittämisen maisteriohjelmasta, jonka tavoitteena on tuoda tietotyöläisten maisterikoulutus, elinkeinoelämä ja tutkimus yhteen. Psykologian professori Julia Jäkel puolestaan luennoi riskeistä ja resilienssistä eri elämänvaiheissa. Jäkel tutkii, miten varhaisvaiheen riskit, kuten liian aikaisin syntyminen tai maahanmuuttajatausta vaikuttavat lapsiin, nuoriin ja aikuisiin.
Uusien professorien juhlaluennot on perinteinen akateeminen juhla, jossa vastikään tehtäviinsä valitut professorit esittäytyvät tiedeyhteisölle, sidosryhmilleen sekä suurelle yleisölle. Juhlaluentoja järjestetään Oulun yliopistossa kahdesti lukuvuodessa. Tämänkertaisessa tilaisuudessa esiintyy neljä uutta professoria kolmesta eri tiedekunnasta eli kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnasta, tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnasta sekä teknillisestä tiedekunnasta.
Tilaisuuden avaa tutkimusrehtori Taina Pihlajaniemi, minkä jälkeen tiedekuntien dekaanit esittelevät uudet professorit kuulijoille. Kukin professori kertoo alastaan yleistajuisella luennolla, jonka kesto on noin 10 minuuttia.
Ohjelma:
Kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta:
Professori Julia Jäkel, psykologia: Risk and resilience across the life course
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta:
Professori Antti Tölli, langaton tietoliikennetekniikka: Moniantennisignaalinkäsittely langattomissa tiedonsiirtojärjestelmissä
Professori Mika Ylianttila, langattomien verkkojen turvallisuus: Langattoman viestinnän tietoturva
Teknillinen tiedekunta:
Työelämäprofessori Kari-Pekka Heikkinen, tuote- ja innovaatiokehittäminen: Suomi tarvitsee monialaisia tietotyön osaajia
Juhlaluentotilaisuus on kaikille kiinnostuneille avoin. Tilaisuutta voi seurata myös YouTube-kanavallamme. Tervetuloa!
Yhteyshenkilöt
Anna-Maria HietapeltoViestintäasiantuntija
Tiedeviestintä: humanistiset tieteet, kasvatustieteet, kauppatieteet ja taloustiede.
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme