Kirjapaja

Alussa on kysymys — Kohti käänteentekeviä keskusteluja

Jaa
Yhteisöille taito keskustella ja kommunikoida on säilymisen ja olemassaolon ehto. Se vaatii tietoista harjoittelua ja sen keskeinen osa on kyky kysyä oikeita kysymyksiä.
Jos yhteisön keskustelukulttuuriin on nostettu keskeiseksi taito kysyä, myös taito kuunnella kehittyy. Vuoropuheluun kuuluvat nämä molemmat.
Jos yhteisön keskustelukulttuuriin on nostettu keskeiseksi taito kysyä, myös taito kuunnella kehittyy. Vuoropuheluun kuuluvat nämä molemmat.

Puhetaidon oppaat nostavat usein keskustelijan tärkeimmäksi avuksi kyvyn vedota uskottavasti yhtä aikaa sekä faktoihin että tunteisiin.

Mutta mitä jos tämä lähtökohta onkin väärä? Voiko vuorovaikutuksen tärkein taito olla kyvyssä esittää oikeita kysymyksiä? Tähän johtopäätökseen ovat päätyneet yhteiskuntatieteilijä Airi Raitaranta ja teologian tohtori Hanne von Weissenberg tuoreessa tietokirjassaan:

”Olemme matkalaisia verkostomaisessa ja toinen toisistamme riippuvaisessa maailmassa, jossa kaikille on tehtävää tulevaisuuden rakentajina. Tuleva on vähemmän ennakoitavaa kuin ennen, ja tästä syystä on löydettäväuudenlaisia onnistumisen ja selviämisen keinoja. Tarvitsemme ennen kaikkea erilaisuuden yhdistämisen taitoa.”

Toimiva kommunikaatio on yhteisön ainoa keino kehittyä ja korvata luulot lisääntyvällä ymmärryksellä. Yhteisö, joka ei huolehdi keskustelutaidostaan, on kuihtuva yhteisö. Jos yhteisön keskustelukulttuuriin on nostettu keskeiseksi taito kysyä, myös taito kuunnella kehittyy. Vuoropuheluun kuuluvat nämä molemmat.

 Airi Raitaranta ja Hanne von Weissenberg ovat kirjoittaneet oppaan, joka tähtää kysymisen ja keskustelujen ohjaamisen taidon kehittämiseen vuorovaikutustilanteen lähtökohtana. Keskustelujen ohjaamisen taito on erityisen tärkeää päättäjille, esimiehille, kouluttajille ja erilaisten keskustelujen ohjaajille. Ja kuten kaikki erityistaidot, se vaatii kehittyäkseen jatkuvaa harjoitusta.

Kirja tarjoaa yleistajuisen, kiinnostavan opastuksen vuorovaikutustilanteiden dynamiikkaan ja keskustelutilanteiden ohjaamiseen. Se antaa avaimia keskustelujen jäsentämiseen ja kiteyttämiseen. Kirja on johdonmukainen ja teemalleen uskollinen myös kaikissa esittelemissään menetelmissä. Ilman kysymisen taitoa ei ole kykyä vuorovaikutukseen.

Airi Raitaranta, Hanne von Weissenberg: Alussa on kysymys — Kohti käänteentekeviä keskusteluja, Kirjapaja 2023 | ISBN 9789523545427 | 189 s | Kl 30.13

Lisätietoja ja haastattelut: Hanne von Weissenberg | hanne.vonweissenberg@evl.fi | +358 50 3876 254 | tai Airi Raitaranta | airi.raitaranta@evl.fi | +358 400 910 773
Arvostelukappaleet: Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@kirjapaja.fi

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Jos yhteisön keskustelukulttuuriin on nostettu keskeiseksi taito kysyä, myös taito kuunnella kehittyy. Vuoropuheluun kuuluvat nämä molemmat.
Jos yhteisön keskustelukulttuuriin on nostettu keskeiseksi taito kysyä, myös taito kuunnella kehittyy. Vuoropuheluun kuuluvat nämä molemmat.
Lataa
Airi Raitaranta
Airi Raitaranta
Lataa
Hanne von Weissenberg
Hanne von Weissenberg
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kirjapaja
Kirjapaja
Sörnäistenkatu 1
00580 Helsinki

0968774530http://www.kirjapaja.fi

Kirjapaja julkaisee monipuolisia ja moderneja tietokirjoja elämäntaidon, hyvinvoinnin, kulttuurin, kasvatuksen ja yhteiskunnan aloilta. Tuotannossamme on edustettuna myös maailmankatsomuksellinen, hengellinen ja teologinen kirjallisuus ja kirkolliset kirjat.

Yhdessä Lasten Keskuksen ja Edukustannuksen kanssa olemme Publiva Oy.

Kirjapaja on kustantanut kirjoja jo vuodesta 1942.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja

Mari Leppänen: Kiireettömyys, levollisuus ja hiljaisuus ovat nykyajan aarteita12.9.2023 07:47:00 EEST | Tiedote

”Kun kirjoittaa hengellisyydestä ja kaipauksesta, tietää, että kaikki on sanottu jo aiemmin. Sanojen kautta minäkin liityn ennen eläneiden ketjuun.” Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen on kaksi vuotta virassa toimittuaan julkaissut ensimmäisen kirjansa Kuulun tähän maisemaan. Sanoja luottamuksesta ja rohkeudesta. Kirja on rakennettu Leppäsen piispavuosina kirjoittamien tekstien – kolumnien, saarnojen, sosiaalisen median päivitysten ja inspiraatiotekstien – pohjalle ja kokonaisuutta on vielä laajennettu uusilla teksteillä.

Juhani Mattila: Onnellisuutta etsitään kaipausten suunnasta22.8.2023 07:59:00 EEST | Tiedote

Ihminen on etsinyt onnea aina ja vuosituhansien ajan filosofit ovat määritelleet onnen olemusta. Silti se tuntuu olevan tavallisen ihmisen elämässä usein ulottumattomissa. ”Kirjani pääidea on antaa ihmisille välineitä itsetuntemuksen lisääntymiseen, että hän ymmärtäisi ja tavoittaisi onnen kaipauksensa”, kiteyttää Onnea etsimässä -kirjassaan psykiatri ja tietokirjailija Juhani Mattila. ”Tämä on tärkeää sen takia, että jos ihminen ei voi eri syistä kokea lainkaan onnellisuutta, hän saattaa uupua, jopa masentua.”

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme