Vuokramarkkinoilla kaivataan nyt ennustettavuutta – hallitusohjelmassa tunnistettava yksityisten vuokranantajien merkitys
Valtiovarainministeriö julkisti tänään raporttinsa kotitalouksien velkaantumisesta ja korkojen nousun vaikutuksista kotitalouksiin. Samalla VM nosti uudestaan esiin jo kertaalleen haudatun esityksensä pieniin yksityisiin vuokranantajiin kohdistuvasta veromuutoksesta. Raportissa esitetään, että pääomavastikkeiden verovähennyskohtelua muutettaisiin siten, että tällä hetkellä vuokratuloista vähennyskelpoisia uudisrakentamiseen kohdistuvia taloyhtiölainan lyhennyksiä ei enää voisi vähentää vuokratulosta.
”Kyseessä ei ole verotuksen porsaanreikä, vaan vero lankeaa maksettavaksi asunnon myyntivaiheessa. Raportissakin tunnistetaan, että veroetu on ajallinen eli fiskaalisia vaikutuksia sillä ei juuri olisi. On vaikea nähdä, miten kotitalouksien taloudellista tilannetta helpotettaisiin muuttamalla verotuskäytäntöä siten, että pienvuokranantajien kuukausikustannuksia nostettaisiin entisestään. Muutoksesta kärsisivät niin vuokranantajat kuin vuokralaisetkin”, sanoo Suomen Vuokranantajien yhteiskuntasuhdepäällikkö Hanna Isbom.
Alkuvuodesta hyväksytty kotitalouksien velkaantumista hillitsevä lainsäädäntö kiristää taloyhtiölainojen sääntelyä. Jatkossa velkaosuus saa olla maksimissaan 60 prosenttia asunnon myyntihinnasta. Suomen Vuokranantajat tuki tätä esitystä. Nyt on katsottava jo hyväksyttyjen sääntelytoimien vaikutukset asuntomarkkinaan.
Edellisen hallitusohjelman tavoitteissa oli hillitä vuokrien nousua. Tässä tavoitteessa onnistuttiinkin ennen kaikkea lisääntyneen asuntotarjonnan ansiosta. Kahden viimeisen vuoden aikana vuokrien kehitys on ollut muuta kuluttajahintojen kehitystä maltillisempaa. Esimerkiksi viime vuonna kuluttajahintaindeksi nousi peräti 7,5 prosenttiyksikköä, kun vuokrat nousivat vain noin prosentin verran.
”Yksityiset vuokranantajat ovat sijoittaneet suomalaisiin koteihin ja vastanneet asuntojen kysyntään. Kysynnän ja tarjonnan epäsuhta nosti aiemmin vuokria. Nyt markkinatilanne on korjaantunut, ja vuokrat paikoin jopa laskeneet. Tästä kuuluu kiitos asuntotarjonnan lisääntymiselle. Tavoite toteutui markkinaehtoisesti”, Isbom toteaa.
Puolueet vastaavat parhaillaan hallitustunnustelija Petteri Orpon kysymyksiin tulevan vaalikauden hallitusohjelmasta. Kysymykset koskettavat laajempia yhteiskunnallisia kokonaisuuksia, eikä asuntopolitiikkaa ole niissä erikseen mainittu. Suomen Vuokranantajien mukaan on tärkeää, että tulevassa hallitusohjelmassa tunnistetaan yksityisen vuokra-asuntomarkkinan merkitys asuntotarjontaan. Lähes 40 prosenttia kaikista Suomen vuokra-asunnoista on pienten yksityisten vuokranantajien omistamia.
”Pienille yksityisille vuokranantajille politiikan ennustettavuus on erittäin tärkeää. Uudiskohteisiin sijoittaneet pienvuokranantajat elivät edellisen vaalikauden ajan epävarmuudessa odottaessaan, muuttuko vakiintunut verotuskäytäntö. Onneksi asia ei kuitenkaan edennyt selvitystä pidemmälle. Verokäytäntö on syytä pitää ennallaan myös jatkossa”, Isbom päättää.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna IsbomYhteiskuntasuhdepäällikkö, Suomen Vuokranantajat ry
Puh:050 413 8299hanna.isbom@vuokranantajat.fiTietoja julkaisijasta
Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 29 000 vuokranantajaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry
Taloyhtiöiden siirryttävä tänä vuonna huoneistotietojärjestelmään – osakkaan toimilla ei vielä kiirettä27.9.2023 08:49:09 EEST | Tiedote
Kaikkien asunto-osakeyhtiöiden on siirrettävä osakeluettelonsa ylläpito Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Osakeluettelon siirron jälkeen osakkeenomistajien tulee hakea oman omistusoikeutensa rekisteröintiä. Osakkeenomistajilla ei kuitenkaan ole vielä kiirettä – aikaa omistuksen rekisteröinnille on lähtökohtaisesti 10 vuotta osakeluettelon siirrosta.
Korkojen tai kustannusten nousu ei automaattisesti oikeuta korottamaan vuokraa – ehdoista kannattaa sopia jo vuokrasopimuksessa16.8.2023 08:15:00 EEST | Tiedote
Vuokranantajien korkokulut ovat voineet moninkertaistua vuoden sisällä ja samalla hoitovastikkeet ovat nousseet monissa taloyhtiöissä 10–20 prosenttia. Suomen Vuokranantajien lakiasiainjohtaja ohjeistaa, että vuokrankorotusehdoista tulee aina sopia vuokralaisen ja vuokranantajan välillä. Esimerkiksi kustannusten nousu ei automaattisesti mahdollista vuokrankorotuksia. Selkeä vuokrankorotusehto kannattaakin kirjata jo ennalta vuokrasopimukseen.
Vältä epäselvyydet – ota ainakin nämä huomioon asuntoa vuokratessa7.8.2023 09:15:00 EEST | Tiedote
Loppukesästä vuokramarkkina käy kuumimmillaan vuokra-asuntojen hakijoiden palatessa uuteen arkeen kesälomien jälkeen. Miten vuokrasopimus syntyy, ja mitkä ehdot kannattaa ainakin tarkistaa vuokrasopimusta solmittaessa? Suomen Vuokranantajien lakimies Saara Penttilä kertoo tyypillisimmistä sudenkuopista ja listaa vuokrasopimuksen tärkeimmät ehdot.
Vuokralainen vaihtuu – loppu- ja alkutarkastus turvaa sekä vuokranantajan että vuokralaisen selustan27.7.2023 11:45:00 EEST | Tiedote
Moni vuokralainen vaihtaa asuntoa loppukesästä, joka on vuokramarkkinoilla sesonkiaikaa. Vuokrasuhteen päätyttyä vuokralaisen on luovutettava asunto vuokranantajalle avaimineen tyhjennettynä ja siivottuna. Suomen Vuokranantajien lakimies Susanna-Maria Aarnivuo avaa, miksi vuokrasuhteen osapuolten ei kannata tyytyä avainten jättämiseen pöydälle, vaan tehdä huolellinen lopputarkastus ja varmistaa vakuuden palautus täysimääräisesti.
Vuokrien kehitys pääkaupunkiseudulla edelleen vaisua20.7.2023 09:25:38 EEST | Tiedote
Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2023 toiselta neljännekseltä huhti-kesäkuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,3 prosenttia. Vuokrien vuosikasvu oli pääkaupunkiseudulla (0,5 %) selvästi hitaampaa kuin muualla Suomessa (1,8 %). Vuokrat nousivat koko maassa myös edelliseen vuosineljännekseen verrattuna, mutta erityisesti pääkaupunkiseudulla nousu oli vaatimatonta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme