Päijät-Häme on venekauppiaan unelmapaikka, sanoo Vääksyn Konepisteen toimitusjohtaja Janne Korhonen

Jaa
Suomen vilkkaimman kanavan vieressä, Päijänteen ja Lahden Vesijärven välisellä kannaksella on hyvä tehdä venekauppaa, sanoo Vääksyn Konepisteen toimitusjohtaja Janne Korhonen. 40 vuotta tänä vuonna täyttävä yritys tunnetaan erityisesti venekauppiaana, mutta liiketoiminnan tukijalkoja ovat myös jetit, mönkijät ja moottorikelkat.
Toisen sukupolven yrittäjien Jouni (vas.), Petteri ja Janne Korhosen lisäksi Vääksyn Konepisteen omistajiin kuuluu Valtteri Bottas. Kuva: Virpi Miettinen.
Toisen sukupolven yrittäjien Jouni (vas.), Petteri ja Janne Korhosen lisäksi Vääksyn Konepisteen omistajiin kuuluu Valtteri Bottas. Kuva: Virpi Miettinen.

Yksi Suomen suurimmista vene- ja konekaupoista toimii Päijät-Hämeessä. Korhosen veljesten Jannen, Petterin ja Jounin sekä Valtteri Bottaksen omistama yritys jo pitkään kasvanut tasaista tahtia toimialan trendeistä riippumatta. Vuoden 2008 jälkeen Vääksyn Konepisteen liikevaihto on kolminkertaistunut, kun samaan aikaan koko maassa rekisteröityjen veneiden määrä on laskenut yli 6000 veneestä reiluun kolmeen tuhanteen. 

Toimitusjohtaja Janne Korhonen uskoo kehityshalukkuuden olevan tärkeä selittävä tekijä kasvun takana. 

”Palvelun ja asiakaskokemuksen parantamisen kanssa meillä tehdään töitä jatkuvasti. Kun henkilökunnan määrä on jo ylittänyt kymmenen, on toiminnan kehittäminen tasalaatuiseksi mahdollista, ja kehityshalukkuutta meillä löytyy”, Korhonen sanoo. 

Vääksyn Konepiste täytti tänä keväänä 40 vuotta. Nykyisten yrittäjien, Korhosen veljesten isä Erkki Korhonen aloitti konekaupan vuonna 1983 Vääksyn keskustassa. Toiminta alkoi Rapalan tehtaan entisissä tiloissa. Valtteri Bottas, Korhosen veljesten lapsuusajan ystävä, tuli yhtiöön mukaan, kun sukupolvenvaihdos vietiin loppuun 2020.  

Janne Korhosen mukaan Vääksy oli isältä ”hyvä veto”, sillä suurjärven rannalla eletään mökkiläisistä. Aluksi pienkoneet ja polkupyörät olivat tärkeitä tuotteita, mutta valikoimaan kuuluivat alusta lähtien veneet ja perämoottorit. 

”Vääksy on erinomainen paikka venekaupalle, sillä Uudenmaan väestörikkaat alueet ovat lähellä ja monipuoliset vesistöt aivan vieressä. Paikkakuntalaisetkaan eivät oikein huomaa, millainen vetovoima alueella on”, Janne Korhonen sanoo. 

Suuria muutoksia toiminnassa ovat olleet mm. BRP:n suosittujen mönkijöiden, kelkkojen ja vesijettien tulo myyntiin 2013 sekä pienkonekaupan lopettaminen muutama vuosi sitten. 

”Puutarhakoneista luopuminen on auttanut meitä kasvamaan, sillä se sesonki meni päällekkäin venesesongin kanssa. Kun jotain tehdään, niin huutoon on pystyttävä myös vastaamaan”, Korhonen sanoo. 

Suuret kotimaiset venemerkit ja omaa maahantuontia

Vääksyn Konepisteen liikevaihto syntyy kolmesta tuoteryhmästä: veneistä ja vesijeteistä, mönkijöistä ja moottorikelkoista. Myynnissä ovat suomalaisille tärkeät kotimaiset merkit Buster, Suvi, Bella, Flipper ja Falcon, mutta monista muista venekauppiaista poiketen Vääksy myös tuo maahan veneitä: jykevistä ohjaushyttiveneistä tunnettua Quicksilveriä sekä jenkkiveneiden klassikoihin kuuluvaa, pääosin retkivenekäyttöön myytävää Baylineria. 

”Merkeistä tärkein on rekisteröintitilaston ykkönen Buster. Omien venemerkkien maahantuonti on yksi tulos porukan kehitysmyönteisyydestä. Toinen erikoisuus on se, että olemme vahva sekä Mercury- että Yamaha-perämoottoreiden myyjä”, Korhonen kertoo.  

Perämoottoriveneiden rinnalla vesijettien suosio on kasvanut nopeasti. Suomen suosituin moottorialus onkin BRP:n Sea-Doo -vesijetti, joita on rekisteröity koko maassa viime vuosina yli tuhannen kappaleen vuositahdilla.  

”Veneiden koot ovat kaiken kaikkiaan kasvaneet. Ennen 50-hevosvoimainen moottori oli iso, mutta nyt perusmökkivene on 4-6 metrin avovene, jossa on 20–150 hevosvoiman perämoottori. Mutta yhtä lailla meillä myydään soutuveneitäkin”, Korhonen huomauttaa.  

Kalastuksen asiantuntija varustelee kalastusveneet 

Yksi Vääksyn Konepisteen erikoisala on kalastusveneiden varustelu. Omassa porukassa on innokkaita kalastajia, joten harrastajien tarpeet ymmärretään hyvin. Käytännössä varustelu merkitsee elektroniikan, heittotasojen, takiloiden ja muun tarpeellisen varustuksen räätälöimistä asiakkaiden valintojen mukaan. 

”Vetouisteluveneiden kysyntä on pienentynyt, mutta niiden rinnalle ja ohi on noussut heittokalastus. Kynnys heittokalastusharrastuksen aloittamiseen on matala. Alkuun pääsee pienellä, mutta laitteiden ja etenkin uuden elektroniikan kanssa on todella hienoja mahdollisuuksia. Uusien kaikuluotainten avulla voi nähdä reaaliajassa sekä kalan että vieheen”, Korhonen innostuu. 

Uusien veneiden rinnalla erittäin merkittävää on käytettyjen veneiden kauppa. Erityisesti kalliimpien veneiden kaupassa on tyypillistä, että vanhempi vene jää vaihdossa liikkeeseen ja sille etsitään seuraava omistaja.

”Meidän elinkaariajatteluumme kuuluu asiakkaan palvelu alusta loppuun. Siihen kuuluu uuden laitteen hankinta, ehkä uuden moottorin vaihtaminen veneen vanhetessa sekä huolto ja talvisäilytys. Talvisäilytyksen kasvu alkoi meillä varhaisessa vaiheessa, sillä alueella on aina ollut ulkopaikkakunnilta tulevia mökkiläisiä, joille veneen talvisäilytys on hankalaa”, Korhonen kertoo.  

Mönkijät ovat muuttuneet perheen kakkosautoiksi

Kasvava tuoteryhmä ovat mönkijät, viime vuosina erityisesti automaiset, rinnakkain istuttavat ja usein myös lämmitettävällä ohjaamolla varustetut ns. SSV-mallit. Aiemmin mönkijöitä ostettiin lähes pelkästään hyötykäyttöön, mutta tieliikennekelpoiset ajoneuvot ja 15 vuoden ikäraja muuttivat markkinan. 

”Iso osa rinnakkain istuttavista mönkijöistä menee nuorison kakkosautoksi ja hankintapäätöksen ratkaisevatkin silloin nuorten liikkumistarpeet. Ne ovat putkirunkoisina nelivetolaitteina kuitenkin monipuolisempia ja turvallisempia kuin mopoautot. Usein laitteeseen hankitaan myös puskulevy lumitöitä varten”, Korhonen kertoo. 

Mönkijöiden lisäksi Vääksyssä käydään vilkasta kelkkakauppaa, mikä ei ole eteläisen Suomen konekaupoissa aivan tavallista. Suosituin kelkka on BRP:n Suomessa Rovaniemen kelkkatehtaalla valmistettava Lynx. 

”Kelkkakauppa ei ole vain pohjoisen asiaa. Meillä on ollut aktiivista kelkkaharrastusta, olemme tukeneet Asikkalan Moottorikelkkailijat ry:tä endurokisojen järjestämisessä ja velipoika Petteri on voittanut Euroopan kovimman Giant-moottorikelkkaenduron”, Janne Korhonen kertoo. 

Kelkkakaupan kiivainta aikaa on kevättalvi: kun uutuusmallistot esitellään helmikuun lopulla, niin maaliskuussa sovitaan seuraavan talven ennakkokaupoista. Nykyisissä suosikkimalleissa yhdistyvät touring- ja hyötykelkan ominaisuudet.

”Tämän päivän hyötykelkat ovat niin hyviä ajaa, että niillä onnistuu puureen vetämisen lisäksi myös cruisailu kelkkareiteillä. Hyötykelkka myös kestää pitkään, kuten hyvää venettä  sitäkään ei tarvitse vaihtaa kymmeneen vuoteen. Uuden sporttikelkan ostaja taas vaihtaa sitä 2–3 vuoden välein ja käy kelkalla myös ajamassa Lapissa”, Korhonen kertoo.  

Vene-, jetti-, mönkijä- ja kelkkakauppaa yhdistää Korhosen mukaan palvelu. Tämä myös ymmärretään hänen mukaansa hyvin nykypäivän parhaissa konekaupoissa.

”Me emme valmista mitään, vaan tarjoamme loppuasiakkaille palvelun valmistajien puolesta. Siihen on kuuluttava myynnin lisäksi myös rahoitus, säilytys ja huollot.”

Vääksyn Konepiste Oy

  • Liikevaihto 11,5 miljoonaa euroa 
  • Henkilökunta 18
  • Toimipisteet Asikkalan Vääksyssä ja Lahdessa Niemen satamassa
  • Lisäksi huolto ja talvisäilytystilat Vääksyssä 
  • Omistajat: Janne Korhonen, Jouni Korhonen ja Petteri Korhonen sekä formula 1 -kuljettaja Valtteri Bottas
  • Perustaja: Erkki Korhonen
  • Huomionosoituksia mm. 2020 vuoden Lynx- & Ski-Doo-jälleenmyyjä, vuoden 2021 Mercury-jälleenmyyjä, vuoden 2022 Buster-myyjä ja Suvi-myyjä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Toisen sukupolven yrittäjien Jouni (vas.), Petteri ja Janne Korhosen lisäksi Vääksyn Konepisteen omistajiin kuuluu Valtteri Bottas. Kuva: Virpi Miettinen.
Toisen sukupolven yrittäjien Jouni (vas.), Petteri ja Janne Korhosen lisäksi Vääksyn Konepisteen omistajiin kuuluu Valtteri Bottas. Kuva: Virpi Miettinen.
Lataa
Vääksyn Konepiste työllistää yrittäjät mukaan lukien kaikkiaan 18 henkeä. Päijänteen ja Lahden Vesijärven välisellä kannaksella sijaitsevan myymälän lisäksi yrityksellä on huolto- ja talvisäilytystilat Vääksyssä sekä tytäryhtiö Lahden Konepisteen huoltopiste ja myymälä Niemen satamassa Lahdessa. Kuva: Virpi Miettinen.
Vääksyn Konepiste työllistää yrittäjät mukaan lukien kaikkiaan 18 henkeä. Päijänteen ja Lahden Vesijärven välisellä kannaksella sijaitsevan myymälän lisäksi yrityksellä on huolto- ja talvisäilytystilat Vääksyssä sekä tytäryhtiö Lahden Konepisteen huoltopiste ja myymälä Niemen satamassa Lahdessa. Kuva: Virpi Miettinen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vääksyn Konepiste
Lahdentie 5
17200 Vääksy

010 271 7411https://www.venekauppa.com

Vuonna 1983 perustettu Vääksyn Konepiste kuuluu Suomen suurimpiin vene- ja konekaupan toimijoihin. Veneiden, mönkijöiden ja moottorikelkkojen myynnin lisäksi yrityksen palveluihin kuuluvat huolto ja talvisäilytys. Vääksyn Konepiste toimii Vääksyssä Lahden Vesijärven ja Päijänteen välisellä kannaksella, tytäryhtiö Lahden Konepiste Lahdessa Niemen satamassa. 

Vääksyn Konepisteen edustamiin tuotemerkkeihin kuuluvat Bella-, Buster-, Falcon-, Flipper-, Suvi-, Quicksilver- ja Bayliner-veneet sekä Lynx ja Ski-Doo moottorikelkat, Sea-Doo-vesijetit sekä Mercury- ja Yamaha-perämoottorit, Majava-trailerit ja -perävaunut sekä Aku-trailerit. Lahden Konepiste myy AMT- ja Falcon-veneitä ja Mercury-perämoottoreita sekä Can-Am-mönkijöitä ja Sea-Doo-vesijettejä.

Yhtiön liikevaihto oli viimeksi päättyneellä tilikaudella 11,5 miljoonaa euroa ja se työllisti 18 henkilöä.  

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vääksyn Konepiste

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme