Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo

Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-runot sekä kirjojen alkuperäiset kuvitukset hurmaavat Muumimuseossa

Jaa
Runoilija Kirsi Kunnaksen (1924–2021) rakastettuihin saturunoihin perustuva näyttely ”Tiitiäisen aika” avautuu Muumimuseossa huhtikuun lopussa. Suomalaisen kuvitustaiteen kärkinimien ihastuttavat alkuperäiskuvitukset ovat näyttelyn sydämessä. Tampereella asuneen Kunnaksen saturunot voi luokitella kansallisaarteeksi, ja hänen hykerryttävät sanaleikkinsä, riemastuttavat oivalluksensa ja lämpimät sydämenviisautensa ovat osa yhteistä muistiamme.

Tiitiäisen aika -näyttelyssä taiteilija Alexander Reichstein on luonut Kirsi Kunnaksen saturunoista elämyksellisen seikkailun. Satupuun ympärillä Tiitiäis-kirjoista tutut hahmot, kuten Herra Pii Poo, Haitula ja Metsähiisi, ihastuttavat tarinoillaan ja kietovat sanojen ja kuvien yltäkylläiseen iloon. Kunnaksen kieli ilakoi, jurnuttaa ja kiitää, se hellii ja lohduttaa lukijaa ja kuuntelijaa. Kunnaksen laaja lastenrunojen kavalkadi alkaa 1956 ilmestyneestä Tiitiäisen satupuusta ja päättyy 2020 Tiitiäisen metsään.

Runojen kanssa erottamattomana Kunnaksen kirjoissa kulkee kuva – kuvitukset, jotka puhuvat runojen kanssa samaa kieltä. Näyttelyn toisessa osassa, Jaakko Vaakko Vesirotan kaislikon takaa avautuu kuvitusten maailma. Kaikki Tiitiäis-kirjojen kuvittajat, niin klassikko Maija Karma kuin nykykuvittajat Julia Vuori, Kristiina Louhi, Christel Rönns, Pia Westerholm ja Silja-Maria Wihersaarikin, ovat mukana Muumimuseon omassa, originaalikuvituksista koostuvassa runokokoelmassa. Sama runo voi näyttää kovin erilaiselta eri kuvituksissa – runo on aina avoin tulkinnoille.

Näyttelystä ei järjestetä tiedotustilaisuutta, mutta näyttelyä voi tulla kuvaamaan ripustusviikolla 27.–28.4. Kuvittajia on mahdollisuus haastatella perjantaina 28.4. Yhteydenotot Minna Honkasalon kautta.

Näyttelyn on alun perin tuottanut Päivälehden museo. Muumimuseo tuo näyttelyn Kirsi Kunnaksen kotiseudulle alkuperäiskuvituksin täydennettynä.

Tiitiäisen aika
29.4.2023–7.1.2024
Muumimuseon Observatorio

Kuvatiedot:

Maija Karma: Kansikuva kirjaan Tiitiäisen satupuu. Guassi, tussi. Tiitiäisen satupuu, 1956. WSOY. Yksityiskokoelma. Kuva: Jari Kuusenaho, Tampereen taidemuseo.

Christel Rönns: Kuvitus runoihin Ankkojen aamulaulu ja Metsäsianpossuntossu. Raapekartonki, akvarelli. Tiitiäisen runolelu, 2002. WSOY. Kuva: Jari Kuusenaho, Tampereen taidemuseo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Minna Honkasalo
tuottaja, Muumimuseo
puh. 040 518 1491
minna.honkasalo@tampere.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo
Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo



 

Maailman ainoa Muumimuseo

Muumimuseo on elämyksellinen taidemuseo, joka viehättää kaikenikäisiä muumien ja kuvataiteen ystäviä. Tutustu muumien rakastettuihin tarinoihin Tove Janssonin alkuperäisten kuvitusten myötä, astu taikurin hattuun ja koe Muumilaakson taikuutta, tutki yksityiskohtaisia muumikuvaelmia ja näe kimaltelevan pyrstötähden kiitävän avaruudessa! Uutta katsottavaa löytyy museon Observatoriosta eli vaihtuvien näyttelyiden tilasta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo

Tuomo Rosenlundin ja Mika Hannulan valoteoksia Tampereen keskustaan Valoviikkojen ajaksi11.10.2023 07:15:00 EEST | Tiedote

Kuvataiteilija Tuomo Rosenlundin ja kirjailija Mika Hannulan yhteisnäyttely Urbaani Utopia yhdistää visuaalista ja sanallista kerrontaa. Kolmentoista teoksen kokonaisuus hahmottaa kuvin ja sanoin kahden erilaisen ilmaisutavan vuorovaikutusta ja tapaa käsitellä samansuuntaisia teemoja. Näyttely tuo kuvan ja tekstin yhteen tavalla, jossa kumpikaan ei ole mitään ilman toista. Valogallerian teokset heijastetaan rakennusten seiniin Tampereen keskustassa 27.10. alkaen. Valogalleria on osa Tampereen Valoviikkojen ohjelmaa, ja näyttely on Tampereen taidemuseon tuottama. Valoteokset ovat esillä 27.10.2023–10.3.2024 päivittäin pimeään aikaan, noin klo 17–23.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme