Finanssivalvonta

Finanssivalvonta julkisti rahanpesun estämisen valvontastrategian - pakotevalvonta tehostuu lakiuudistuksen myötä

Jaa
Finanssivalvonta on julkistanut rahanpesun estämisen valvontastrategian. Strategian tavoitteena on vähentää rahanpesun, terrorismin rahoittamisen ja talouspakotteiden rikkomisen riskiä valvottavien toiminnassa. Eduskunta hyväksyi maaliskuussa rahanpesulain osittaisuudistuksen, jonka myötä Finanssivalvonta saa valtuuksia valvoa entistä tehokkaammin pakotteiden noudattamista finanssisektorilla.

Vuoden alussa vahvistettu Finanssivalvonnan rahanpesun estämisen strategia korostaa riskiperusteisuutta ja vaikuttavuutta ja se kattaa myös terrorismin rahoittamisen estämisen ja pakotteiden noudattamisen valvonnan.

- Rahanpesun valvonta kohdistuu kaikkiin valvottaviimme ja perustuu pitkälliseen työhön. Jos syntyy epäilyjä laiminlyönneistä tai rikkomuksista, meillä on laajalti eri keinoja käytettävissä huomautuksista toimiluvan pois ottamiseen ja sanktioihin, toimistopäällikkö Pekka Vasara toteaa.

Finanssivalvonnan ennaltaehkäisevä rooli eli tiedottaminen ja ohjeistus ovat strategiassa keskeisiä. Markkinoille on tullut viime vuosina paljon uudenlaisia, pieniä ja kansainvälisiä toimijoita, joilla ei välttämättä ole tietoa lainsäädännön odotuksista. Valvonnan tavoite on aina se, että valvottavat osaavat toimia oikein eikä siten synny tarvetta seuraamuksille.

Valvonta kattaa kaikkien toimijoiden elinkaaren alkaen rekisteröinti- tai toimilupahakemuksista. Merkittävimmän kokonaisriskin toimijoihin kohdistetaan säännöllistä jatkuvaa valvontaa ja niihin tehdään tarkastuksia tai teema-arvioita vuosittain.

Pakotevalvontaa yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa

Länsimaat asettivat viime vuonna ennennäkemättömän laajat pakotteet Ukrainaan hyökännyttä Venäjää kohtaan. Eduskunnan maaliskuussa hyväksymän rahanpesulain osittaisuudistuksen myötä Finanssivalvonnalla on jatkossa valtuudet valvoa talouspakotteiden noudattamista.

- Lakimuutoksen ansiosta pääsemme entistä tehokkaammin kiinni mahdollisiin puutteisiin ja laiminlyönteihin, kun tähän asti olemme valvoneet epäsuorasti vaillinaisin valtuuksin. Keskitymme erityisesti siihen, että valvottavilla on riittävät ja oikeasuhtaiset prosessit omaan pakotteiden noudattamisen valvontaan, Pekka Vasara kertoo.

Kuten muillakin valvonta-alueilla, kyse on viranomaisten yhteistoiminnasta. Ulkoministeriö antaa tulkintaohjeita pakoteasetuksista sekä käsittelee pakotteisiin liittyvät poikkeusluvat. Ulosottolaitos vastaa varojen jäädyttämisestä. Kun viranomaisella syntyy epäily esimerkiksi pakotteiden rikkomisesta tai kiertämisestä, sen tutkii poliisi.

Lakimuutos astui voimaan 31.3.2023. Finanssivalvonta kohdentaa valvontaa tarkemmin, kun määräykset pakotteiden noudattamisesta valmistuvat.

Yhteystiedot

Lisätietoja antaa Pekka Vasara, toimistopäällikkö, Rahanpesun estäminen.

Haastattelupyynnöt koordinoi Viestinnän mediapäivystys, puhelin 09 183 5030 arkisin klo 9-16.

Linkki

Rahanpesun estämisen valvontastrategia

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Finanssivalvonta
Finanssivalvonta
PL 103, Snellmaninkatu 6
00100 Helsinki

09 183 51https://www.finanssivalvonta.fi/

Finanssivalvonta on rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen, jonka valvottavia ovat muun muassa pankit, vakuutus- ja eläkeyhtiöt sekä muut vakuutusalalla toimivat, sijoituspalveluyritykset, rahastoyhtiöt ja pörssi. Edistämme finanssimarkkinoiden vakautta ja luottamusta sekä asiakkaiden, sijoittajien ja vakuutettujen suojaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssivalvonta

De svaga ekonomiska utsikterna försämrar den finansiella sektorns omvärld – riskerna ökar framför allt på fastighetsmarknaden12.9.2023 10:00:00 EEST | Tiedote

Den svaga ekonomiska tillväxten och osäkerheten i de ekonomiska utsikterna har hållit riskerna inom den finansiella sektorn i Finland på en hög nivå under början av året. Riskerna ökar framför allt på fastighetsmarknaden. Den finansiella sektorns starka soliditet skyddar mot de risker som den försämrade omvärlden medför.

Subdued economic outlook is weakening the financial sector's operating environment – real estate market risks particularly increasing12.9.2023 10:00:00 EEST | Press release

Subdued economic growth and the uncertain economic outlook have kept the risks in the Finnish financial sector high in the first half of the year. Risks are increasing particularly in the real estate market. The financial sector's strong capital position provides protection against risks caused by the weakening operating environment.

Pohjola Försäkring Ab har meddelats en offentlig varning för försummelse att iaktta vissa bestämmelser om tidsfrister i lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar och bestämmelser om företagsstyrningssystemet7.9.2023 14:00:00 EEST | Tiedote

Finansinspektionen har meddelat Pohjola Försäkring Ab en offentlig varning. Bolaget har inte påbörjat utredningen av ersättningsärenden, meddelat beslut eller sänt de föreskrivna handlingarna till den behöriga besvärsinstansen inom de tidsfrister som anges i lagen om olycksfall i arbetet och om yrkessjukdomar. Bolaget har inte heller haft tillräcklig intern kontroll över ersättningsverksamheten och rapporteringen eller sådana informationssystem som levererar tillräckligt tillförlitlig information om ersättningsverksamheten.

Pohjola Vakuutus Oy:lle julkinen varoitus laiminlyönneistä työtapaturma- ja ammattitautilain määräaikasäännösten ja hallintojärjestelmää koskevien säännösten noudattamisessa7.9.2023 14:00:00 EEST | Tiedote

Finanssivalvonta on antanut julkisen varoituksen Pohjola Vakuutus Oy:lle. Yhtiö ei ole aloittanut korvausasioiden selvittämistä, antanut päätöksiä eikä toimittanut säädettyjä asiakirjoja asianomaiselle muutoksenhakuelimelle työtapaturma- ja ammattitautilaissa säädetyissä määräajoissa. Yhtiöllä ei myöskään ole ollut riittävää korvaustoiminnan ja raportoinnin kattanutta sisäistä valvontaa eikä korvaustoiminnassa riittävän luotettavaa tietoa tuottaneita tietojärjestelmiä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme