Vihreät Euroopan parlamentissa

Edistysaskel globaalin metsäkadon torjunnassa

Jaa
Euroopan parlamentti hyväksyi tänään neuvottelutuloksen asetuksesta, jolla puututaan EU:n aiheuttamaan globaaliin metsäkatoon. Vihreät mepit Heidi Hautala ja Ville Niinistö pitävät asetusta merkittävänä edistysaskeleena metsäkadon torjunnassa.
Metsäkatoa Brasiliassa. Kuva: Kate Evans/CIFOR (CC BY-NC-ND 2.0)
Metsäkatoa Brasiliassa. Kuva: Kate Evans/CIFOR (CC BY-NC-ND 2.0)

Voimaan tullessaan uusi lainsäädäntö edellyttää niin sanottuja metsäkatoriskituotteita EU-markkinoille tuovia yrityksiä varmistamaan, että niiden EU:ssa myymät tuotteet eivät aiheuta metsäkatoa. Riskituotteita ovat muun muassa kaakao, kahvi, soija sekä naudanliha.

– Uudet säännöt ovat välttämättömiä metsäkadon torjumiseksi. Kulutuksen EU-maissa arvioidaan aiheuttavan jopa 10 prosenttia globaalista metsäkadosta. On hienoa, että EU ryhtyy toimenpiteisiin kulutuksemme aiheuttaman globaalin metsäkadon pysäyttämiseksi, metsäkatoasetuksen varjoesittelijänä kansainvälisen kaupan valiokunnassa toiminut Heidi Hautala sanoo.

– Lain myötä meillä on nyt selkeät raamit metsäkatoon puuttumiselle, ja aidosti kestävä maa- ja metsätalous saa etulyöntiaseman globaaleilla markkinoilla. On tärkeää, että metsien käyttöön ja suojeluun liittyvät säännöt ovat kaikille samat reilun kaupankäynnin kannalta. Samalla kun asetamme vaatimuksia EU-maihin tuotaville tuotteille on myös meidän oman taloutemme noudatettava niitä, Ville Niinistö sanoo.

Hyväksytty teksti parantaa komission alkuperäistä ehdotusta laajentamalla asetuksen soveltamisalaa uusiin tuotteisiin ja hyödykkeisiin kuten kumiin ja palmuöljypohjaisiin johdannaisiin. Siinä asetetaan myös määräajat tulevien vuosien parannuksille.

– Metsäkadon torjumisen lisäksi tämän asetuksen on oltava väline, jolla saadaan aikaan myönteisiä muutoksia alkuperäiskansojen, paikallisyhteisöjen ja pienviljelijöiden elämässä. Onnistuimme parlamentissa tiukentamaan komission velvoitteita kehittää kumppanuuksia tuottajamaiden kanssa. Esimerkiksi kahvia tai kaakaota EU-markkinoille tuottavat pienviljelijät tarvitsevat tukea täyttääkseen asetuksen vaatimukset tuotteiden jäljitettävyydestä, Heidi Hautala sanoo.

– Myös Suomessa tapahtuu metsäkatoa, ja meidän tulee ottaa kaikessa maankäytössämme huomioon ilmasto ja luonnon monimuotoisuus. Suomella on ainutlaatuinen mahdollisuus olla globaalina suunnannäyttäjänä kestävämpiin maa- ja metsätalouden toimiin siirtymiseksi. Tämä asetus asettaa vaatimuksia trooppisten sademetsien tulevaisuuden turvaamiseksi ja samalla luo kannustimia omille edelläkävijäyrityksillemme. Metsäkadon välttäminen tuotannossa ei ole vaikeaa mutta vaatii hyvää toiminnan suunnittelua, Ville Niinistö sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Metsäkatoa Brasiliassa. Kuva: Kate Evans/CIFOR (CC BY-NC-ND 2.0)
Metsäkatoa Brasiliassa. Kuva: Kate Evans/CIFOR (CC BY-NC-ND 2.0)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vihreät Euroopan parlamentissa
Vihreät Euroopan parlamentissaTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät Euroopan parlamentissa

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme