Kulttuurijournalismi on muuttunut arvostelusta kohti minä-muotoista kerrontaa

Erityisesti kulttuurijournalismin piirissä on esiintynyt huolia siitä, miten erilaiset rakenteelliset muutokset vaikuttavat perinteisen kulttuurijournalismin määrään ja erityisesti laatuun.
– On esitetty, että esimerkiksi kulttuurikritiikki yksiäänistyy tai muuttuu arvottavasta liian subjektiiviseksi ja menettää näin perinteisen kulttuurin portinvartijan roolinsa, toteaa iberoromaanisten kielten apulaisprofessori, espanjan ja portugalin dosentti Pekka Posio Helsingin yliopistosta.
Yleisen huolipuheen mukaan kulttuurijournalismi ”on kriisissä”, mutta tutkimus ei toistaiseksi ole pystynyt osoittamaan moniakaan konkreettisia muutoksen merkkejä osittain siksi, että tarpeeksi pitkien aikavälien aineistoja on vaikea löytää.
Tutkimus laatusanomalehtien kulttuurisivujen muutoksesta
Pekka Posion ja Riie Heikkilän artikkelissa ”From evaluative authorities to involved narrators. Variation and change in first-person singulars used in the culture sections of six European newspapers, from 1960 to 2010” tutkitaan pitkän aikavälin (1960–2010) eurooppalaisten laatusanomalehtien (Helsingin Sanomat, Dagens Nyheter, The Guardian, Le Monde sekä ABC/El País) kulttuurisivujen yhteensä 11 775 artikkelista koostuvan aineiston valossa, kuinka kulttuurijournalismin kirjoitustapa muuttuu viidenkymmenen vuoden aikajänteellä.
– Keskitymme tarkastelussa siihen, yleistyykö perinteiselle journalismille vieras minä-muotoinen kirjoittaminen kulttuurisivujen artikkeleissa, kuten aiemmassa tutkimuksessa on väitetty, kertoo sosiologian dosentti, yliopistotutkija Riie Heikkilä Tampereen yliopistosta . – Lisäksi tarkastelemme kirjoittajan sukupuolen ja tekstityypin vaikutusta minä-muodossa kirjoittamiseen sekä sitä, mitä funktioita minä-muotoisilla lauseilla lehtijutuissa on.
Minä-muotoisen kerronnan kärjessä The Guardian ja Dagens Nyheter
Posion ja Heikkilän tutkimuksen mukaan minä-muotoinen kirjoittaminen lehdissä lisääntyy vuodesta 1960 vuoteen 2010, ja muutosta johtavat The Guardian ja Dagens Nyheter, kun taas Helsingin Sanomissa ja espanjalaisissa lehdissä muutokset ovat vähäisempiä. Le Mondessa minä-muotoinen kirjoittaminen on äärimmäisen harvinaista. Kirjoittajan sukupuoli ei juuri vaikuta minä-muodon käyttöön.
– Vaikka lehtien välillä on huomattavia eroja minä-muotoisten juttujen yleisyydessä, yhteistä kaikille lehdille on se, että minä-muotoisten lauseiden käyttö yleistyy kertomuksissa, joissa toimittaja on päähenkilö, kun taas minä-muodon käyttö arvosteluissa ja kritiikeissä vähentyy, Posio kertoo. – Tämä muutos näkyy erityisen selvästi Helsingin Sanomissa, jossa tällaisten tarinaa kertovien minä-muotoisten lauseiden osuus kaikista minä-muotoisista lauseista kasvaa vuosina 1970–2010 21 prosentista 89 prosenttiin.
Kaiken kaikkiaan aineistossa näkyy kulttuurista kirjoittavien toimittajien vahva muutos arvottavista asiantuntijoista kohti omia kokemuksiaan kuvailevia kertojia.
Laatusanomalehtien kulttuurijournalismi on siis muuttunut keskeisellä tavalla kohti subjektiivisempaa, kokemuksellisempaa ja kertovampaa sävyä.
– Tämä on tärkeää tiedostaa ja nostaa keskustelunaiheeksi asiantuntijuuden kriisin ja ”totuudenjälkeisen”, pirstaloituneen median aikakaudella, Heikkilä toteaa.
Artikkeli From evaluative authorities to involved narrators. Variation and change in first-person singulars used in the culture sections of six European newspapers, from 1960 to 2010 on julkaistu Pragmatics and society -tiedelehdessä.
Lisätietoja
Pekka Posio, 050 475 0114, pekka.posio@helsinki.fi
Riie Heikkilä, 050 437 7207, riie.heikkila@tuni.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Mediakutsu: Miten asiantuntijat edistävät algoritmisten järjestelmien kehittämistä16.9.2025 14:20:02 EEST | Kutsu
Tule torstaina 18. syyskuuta klo 17–19 Helsingin yliopiston Tiedekulmaan kuulemaan tekoälyteknologian tutkimuksen uusimpia tuloksia.
Matematiikan soveltamista pitäisi oppia paremmin jo koulupolun alussa16.9.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Matematiikan soveltaminen on keskeinen taito nyky-yhteiskunnassa, jossa koneet suorittavat puolestamme yksinkertaiset laskutoimitukset. Taitoja tulisi tukea tutkimukseen perustuvilla menetelmillä ja ottaa huomioon yksilön ominaisuudet sekä tehtävien piirteet.
Teologiaa, jossa ihminen ei ole enää kaiken mitta15.9.2025 09:40:00 EEST | Tiedote
Minkälaista teologiaa syntyy maailmassa, jossa ihmisen erityisasemaa ei enää pidetä itsestäänselvyytenä? Toni Koivulahti haastaa kristillisen teologian ihmiskeskeisen ajattelun väitöstutkimuksessaan.
Täydennetyt elintarvikkeet ja ravintolisät tärkeitä vegaanien luustolle12.9.2025 11:58:40 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimuksessa selvisi, että vegaaniruokavaliota noudattavat lapset ja aikuiset saavat keskimäärin riittävästi luustolle tärkeitä kalsiumia ja D-vitamiinia, mutta luun aineenvaihdunta poikkeaa sekaruokavaliota noudattavista.
Food Days tuo ruoka-alan asiantuntijat Seinäjoelle11.9.2025 13:08:23 EEST | Tiedote
Food Days -tapahtuma tuo ruokajärjestelmän asiantuntijat, tutkijat, elintarvikealan yritykset ja ruokayrittäjät Seinäjoelle 16.–18.9.2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme