Tampereen ammattikorkeakoulu ja Sydänsairaala kouluttavat sydänpotilaiden hoitotyön asiantuntijoita

Täydennyskoulutuksessa perehdytään sydänpotilaan asiakaslähtöiseen, moniammatilliseen hoitoon ja sen kehittämiseen. Koulutus sisältää muun muassa moniammatillista tiimityöskentelyä, hengityksen ja verenkierron anatomiaa ja fysiologiaa, sydänsairauksia, farmakologiaa sekä tulevaisuuden toimintamalleja ja teknologian hyödyntämistä asiakastyössä.
Koulutus on tarkoitettu terveysalan opistoasteen tai ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneille sairaanhoitajille, jotka työskentelevät sydänsairaiden parissa. Koulutuksen laajuus on 30 opintopistettä, ja siitä vastaavat TAMKin hoitotyön lehtorit Gitte Taulo ja Nora Viitala sekä Sydänsairaalan koulutussuunnittelija Jarno Sillman. Kouluttajina on myös sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääketieteen huippuammattilaisia.
Vuonna 2022 koulutukseen osallistui hoitotyön ammattilaisia eri puolilta Suomea erilaisista toimipaikoista. Sairaanhoitaja Vilma Varjotie Sydänsairaalan Tampereen toimipisteen sydänvalvonnasta osallistui koulutukseen kehittääkseen tietojaan ja taitojaan.
– Koulutus toi lisää motivaatiota ja varmuutta työntekoon. Varma osaaminen vahvistaa myös potilaan luottamusta hoitajaan, hän toteaa.
Työ vaatii monipuolista osaamista ja tarkkuutta
Ennaltaehkäisyn ja hyvän hoidon ansiosta sydänkuolleisuus on vähentynyt Suomessa huomattavasti vuosikymmenien varrella. Tästä huolimatta sepelvaltimotauti aiheuttaa miehillä joka viidennen ja naisilla joka kahdeksannen kuoleman. Sydänsairauksia sairastavien määrä kasvaa väestön ikääntyessä.
– Sydänpotilaiden hoitoon on Suomessa panostettu jo vuosien ajan. Lääketieteen, hoitotyön, teknologian ja farmakologian kehittyminen on vaikuttanut siten, että potilaiden hoitoaika sairaalassa on lyhentynyt. Tämä asettaa hoitotyölle uusia haasteita sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa hoitoketjun eri vaiheissa, Nora Viitala ja Gitte Taulo kertovat.
Vilma Varjotien mukaan sydänsairauksien kirjo on erittäin laaja ja potilaat ovat usein monisairaita. Hoidossa on siis huomioitava monia seikkoja.
– Sydänhoitajan työ vaatii monipuolista osaamista aina ihmisen anatomiasta ja fysiologiasta potilasohjaukseen. On ymmärrettävä eri sairauksien mekanismeja, hallittava eri hoitomuotoja ja oltava taitoja kohdata potilas. Työ vaatii tarkkuutta ja kykyä itsenäiseen päätöksentekoon. Sydänpotilaat voivat olla hyvin kriittisesti sairaita, jolloin esimerkiksi lääkehoidon toteuttaminen voi olla haastavaa. Työ muuttuu ja kehittyy, joten lisäkouluttautumisesta on hyötyä, hän kertoo.
Hyvä mahdollisuus kaikille sydänpotilaiden hoitajille
Koulutuspalautteissa osallistujat kiittivät koulutuksen monipuolisuutta, tasokkaita luennoitsijoita, yhdessä tekemistä, kliinisten taitojen harjoituksia sekä etäosallistumisen mahdollisuuksia. Vilma Varjotie suosittelee koulutusta kenelle tahansa sydänpotilaiden hoidosta kiinnostuneelle hoitajalle.
– Kouluttajat ja luennot olivat oikein hyviä, ja lähitapaamisissa oli mukava nähdä kollegoita ja kouluttajia. Käytännön simulaatioharjoituksissa oppi paljon turvallisessa ja kannustavassa ympäristössä. Sydänpotilaita riittää kaikkialla ja joissain kunnissa on kova tarve sydänhoitajille, joten tämä koulutus ja asiantuntijatehtävään valmistuminen on arvokasta ja tarpeellista.
Seuraavan kerran sydänhoitajan täydennyskoulutus alkaa elokuussa 2023. Haku on auki 11.6.2023 saakka.
Tutustu sydänhoitajan täydennyskoulutukseen
Lisätietoa:
Gitte Taulo, sosiaali- ja terveysalan lehtori, Tampereen ammattikorkeakoulu
p. 050 5560 086, gitte.taulo@tuni.fi
Nora Viitala, sosiaali- ja terveysalan lehtori, Tampereen ammattikorkeakoulu
p. 040 6374 971, nora.viitala@tuni.fi
Kuva: Emmi Suominen
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Tampereen ammattikorkeakoulu on monialainen työelämäkorkeakoulu, joka vastaa työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin osaamistarpeisiin tuottamalla parasta ammatillista korkeakoulutusta ja innovaatioita. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja työelämän kumppaneiden kanssa, kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Kärkiosaamisemme suuntautuu oppimisen edistämiseen, uusien teknologioiden hyödyntämiseen, ekologisiin innovaatioihin ja sosiokulttuurisiin haasteisiin. TAMKissa on yli 10 000 opiskelijaa ja vakituista henkilöstöä noin 700.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen ammattikorkeakoulu
TAMK hakee kestävää ratkaisua kenialaisopiskelijoiden tilanteeseen20.9.2023 15:25:52 EEST | Tiedote
Tampereen ammattikorkeakoulu luopui tutkintoon johtavan tilauskoulutuksen myynnistä ulkomaille sen jälkeen, kun kenialaisen tilaajatahon kanssa oli havaittu maksuihin liittyviä ongelmia maaliskuussa 2023. Suomessa jo olleiden opiskelijoiden opintojen suunniteltua edistymistä on pyritty tukemaan mahdollisimman laajasti.
School to belong vähentää korkeakouluopiskelijoiden yksinäisyyttä – TAMK ensimmäisenä korkeakouluna mukana19.9.2023 14:00:27 EEST | Tiedote
Korkeakouluopintoihin ja usein uudelle paikkakunnalle tultaessa odotetaan opiskelijaelämää, uusia kavereita ja kuulumista opiskelijayhteisöön. Valitettavasti kaikkien osalta tämä ei toteudu kuten voisi toivoa. Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) on ensimmäisenä korkeakouluna mukana HelsinkiMission yksinäisyyttä vähentävässä School to Belong -ohjelmassa.
Invitation to media: Welcome to meet Tunisian higher education and ministry delegation at Tampere University of Applied Sciences 26th Sept, 2023 at 10:30 am13.9.2023 15:07:00 EEST | Press Invitation
Tampere University of Applied Sciences (TAMK) is active in promoting international cooperation with research, development, and innovation projects. We are partnering in a RDI project ‘BiotechTunisia’. As part of it, we are welcoming Senior Researchers, Professors, Members of University management and Ministry of Education and Scientific Research from Tunisia. The media is warmly welcome to meet the delegation for short interviews and a cup of coffee and refreshments. The delegation comprises of 22 members.
A new functionally bilingual nursing education model takes part in solving skills shortages in Finland11.9.2023 16:36:32 EEST | News
There is a shortage of nurses in Finland. A functionally bilingual education model (TOKASA) has been developed and piloted by Metropolia and Tampere universities of applied sciences to help address country's skills shortage in the social and health sector. A new feature of the model is that international students do not need to know Finnish at the beginning of their studies. In addition for having the nursing degree, the model supports students' Finnish language learning, employment, and integration into Finnish society.
Toiminnallisesti kaksikielinen sairaanhoitajakoulutus ratkoo osaajapulaa – malli on kehitetty Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Tampereen ammattikorkeakoulun yhteistyönä11.9.2023 12:28:50 EEST | Uutinen
Suomessa on sairaanhoitajapula. Ammattikorkeakouluissa on kehitetty ja pilotoitu toiminnallisesti kaksikielinen koulutusmalli (TOKASA). Koulutus vastaa osaltaan Suomen sosiaali- ja terveysalan osaajavajeeseen. Uutta koulutusmallissa on se, että kansainvälisten opiskelijoiden ei tarvitse osata suomen kieltä opintojen alussa. Sairaanhoitajatutkinnon lisäksi malli tukee opiskelijoiden suomen kielen oppimista, työllistymistä ja integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme