Vuokralaisellakin on vastuita – tarkasta ainakin nämä

1. Onko lattiakaivo puhdistettu?
Lattiakaivon puhdistaminen kuuluu vuokrasuhteen aikana vuokralaisen vastuulle. Lattiakaivo tulee puhdistaa tai puhdistustarve ainakin tarkastaa vähintään kuukausittain. Puhdistamista voi helpottaa käyttämällä lattiakaivon suodatinta, kunhan muistaa vaihtaa sen riittävän usein.
Jos tukkeuman syynä epäilee viemäritukosta, vuokralaisen tulee ilmoittaa siitä vuokranantajansa kautta taloyhtiölle, koska syvemmän tukoksen poistaminen kuuluu lähtökohtaisesti yhtiön vastuulle. Avaamatta jätetty tukos voi aiheuttaa mittavan vesivahingon, joten ilmoitus tulisi tehdä heti, Susanna-Maria Aarnivuo huomauttaa.
2. Onko liesituulettimen tai -kuvun rasvasuodatin pesty?
Myös liesituulettimen tai -kuvun rasvasuodattimen puhdistus kuuluu vuokrasuhteen aikana vuokralaisen vastuulle. Rasvasuodatin on puhdistettava – ruuanlaitosta riippuen – yleensä noin 1–3 kuukauden välein. Metallisen rasvasuodattimen puhdistus tapahtuu helpoiten pesemällä se astianpesukoneessa. Kuitukankainen suodatin taas täytyy yleensä vaihtaa uuteen.
Jos käytössä on puolestaan aktiivihiilisuodatin, sen puhdistus- tai vaihtoväli on yleensä noin 3–12 kuukautta. Laitteiden käyttöohjeet löytyvät yleensä internetistä. Aarnivuo muistuttaa, että vuokralaisen tulee aina tarkastaa käyttöohjeista, mitä laitteen puhtaanapito edellyttää, ja epäselvissä tilanteissa vuokralaisen kannattaa aina kysyä apua omalta vuokranantajaltaan.
3. Ovatko ilmanvaihtoventtiilit puhtaat?
Vuokrasuhteen aikana vuokralaisen vastuulle kuuluu lisäksi ilmanvaihtoventtiilien puhdistus, jos se onnistuu sisältä käsin. Tulo- ja poistoilmaventtiilit tulee puhdistaa, kun niihin on kertynyt silmin havaittavaa pölyä tai likaa. Puhdistustarve riippuu asuinalueen ulkoilman puhtaudesta ja puhdistustarve on hyvä tarkistaa noin 2–4 kertaa vuodessa.
Suomen Vuokranantajien lakineuvontaan tulee aika-ajoin kysymyksiä myös ilmanvaihdon toimivuudesta. Ensimmäisenä neuvotaan yleensä tarkastamaan, ettei vuokralainen ole itse sulkenut ilmanvaihtoventtiileitä, Aarnivuokertoo. Tämän jälkeen ongelman selvittäminen siirtyy tyypillisesti taloyhtiölle, koska yhtiö vastaa lähtökohtaisesti perustasoisista järjestelmistä, kuten ilmanvaihdosta.
4. Toimiiko palovaroitin?
Vuokralaisen on suositeltavaa testata vuokrasuhteen aikana palovaroittimien toimivuus kuukausittain. Tarkastaminen tapahtuu vaivatta painamalla testinappulaa, jolloin hälytysääni osoittaa palovaroittimen toimivuuden. Mahdolliset paristot tulisi vaihtaa vuosittain, elleivät ne ole pitkäikäisempiä. Samalla palovaroittimen pohjasta kannattaa tarkistaa, että laitteen ”parasta ennen” -päiväys ei ole umpeutumassa. Palovaroitin kannattaa yleensä vaihtaa uuteen vähintään noin 5–10 käyttövuoden jälkeen.
Vastuu palovaroittimista on lakimuutoksen myötä siirtymässä vuoden 2024 alussa osakkaalta taloyhtiölle kahden vuoden siirtymäajalla. Sitä ennen vuokranantajan on hyvä tarkastaa ainakin vuokralaisten vaihtuessa, että asunnossa on riittävä määrä toimivia palovaroittimia. Asunnon jokaisen kerroksen alkavaa 60 neliömetriä kohden tulee olla vähintään yksi palovaroitin, Aarnivuo kertoo.
5. Vuotaako hana tai wc-istuin?
Vuokralaisen tulee seurata huoneiston kuntoa vuokrasuhteen aikana osana huolenpitovelvoitettaan. Esimerkiksihanan tai wc-istuimen vuotamisesta tulee ilmoittaa. Wc-istuimen vuodon voi havaita helposti jatkuvasta lorinasta. Myös wc-istuimen tai hanan ympärille kerääntyvälammikko paljastaa yleensä vuodon.
Vuokralaisen tulee ilmoittaa kaikista havainnoistaan aina viipymättä omalle vuokranantajalleen, joka välittää ilmoituksen tarvittaessa taloyhtiölle. Jos korjaus ei voi odottaa, myös ilmoitus on tehtävä heti. Vuokralainen voi joutua tekemään ilmoituksen suoraan yhtiölle lähinnä silloin, jos on sattunut putkivuoto tai muu vastaava tilanne, mutta silloinkin vuokranantajalle tulisi jättää asiasta viesti, Aarnivuo muistuttaa.
Lisätiedot
Susanna-Maria Aarnivuo, lakimies
Suomen Vuokranantajat ry
(09) 1667 6345
susanna.aarnivuo@vuokranantajat.fi
Lisätietoa vuokralaisen ja vuokranantajan vastuista löytyy myös 20.4. julkaistusta Vuokra-asunnon vastuunjakotaulukosta, joka on lisäys Taloyhtiön vastuunjakotaulukkosarjaan.Se on saatavilla maksutta Suomen Vuokranantajien jäsenille laajana verkkoversiona ja tilattavissa laajana vuokranantajaversiona tai suppeana vuokralaisversiona Kiinteistömedialta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Susanna-Maria AarnivuoLakimies, Suomen Vuokranantajat ry
Puh:(09) 1667 6345susanna.aarnivuo@vuokranantajat.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 29 000 vuokranantajaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry
Vuokrien nousuvauhti hidastui lähes kaikkialla, ja Espoossa sekä Vantaalla vuokrat jopa laskivat – ”pääkaupunkiseudulla ei näy merkkejä vuokra-asuntopulasta edes kiikareilla”17.4.2025 09:30:54 EEST | Tiedote
Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2025 ensimmäiseltä neljännekseltä tammi-maaliskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 0,9 prosenttia vuoden takaisesta. Pääkaupunkiseudulla vuokrien nousu lähes pysähtyi – vuosimuutos oli vain 0,1 prosenttia. Muualla Suomessa vuokrat nousivat selvästi enemmän, 1,4 prosenttia, mutta myös siellä kasvu on hidastunut. Vuokrakehitys on hidastunut selvästi ja yhä useammalla alueella nähtiin laskevia vuokria. Vuokrakehityksen kärjessä jatkavat Rovaniemi, Oulu ja Tampere, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.
Suomen Vuokranantajien barometri: Asuntosijoittajien ostoaikeet kääntyivät hienoiseen laskuun, taloussuhdanteen heikkeneminen kasvava riski15.4.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Yksityisten vuokranantajien ostoaikeet ovat olleet maltillisessa nousussa viimeiset yli puolitoista vuotta, mutta kääntyivät nyt hienoiseen laskuun. Tulonhankkimislainan saanti asuntosijoitustoimintaan on vaikeutunut selvästi: näin kokee jopa 40 prosenttia lainaa hakeneista, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja-barometrista. Barometriin vastasi yli 2000 asuntosijoittajaa.
Ihmetyttääkö taloyhtiön touhu? Käytä kyselyoikeuttasi kevään yhtiökokouksessa3.4.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
Taloyhtiöiden yhtiökokouskausi on käynnistynyt. Suomen Vuokranantajien juristi Saara Penttilä kertoo, miksi jokaisen osakkaan kannattaa osallistua taloyhtiön yhtiökokoukseen myös kevätauringon paistaessa ja mihin asioihin siellä on hyvä kiinnittää huomiota. Myös vuokranantajaosakkaan kannattaa olla yhtiökokouksessa tarkkana, sillä kokouksen päätöksillä voi olla vaikutusta asuntosijoittajan verotukseen.
Työryhmän esitys pienriitamenettelystä pannukakku – häätöjen kustannukset kaatuisivat jatkossa muiden vuokralaisten niskaan26.3.2025 14:48:37 EET | Tiedote
Oikeusministeriö on tänään 26.3.2025 julkaissut työryhmän ehdotuksen uudeksi pienten riita-asioiden menettelyksi. Kyseessä olisi käräjäoikeudessa sovellettava uusi oikeudenkäyntimenettely, joka koskisi aluksi vain vuokrasuhteeseen liittyviä oikeudenkäyntejä.
Vuokranantaja: varmista, että ehdit hyödyntää verovähennykset - tänä vuonna aikaa aiempaa vähemmän13.3.2025 08:15:00 EET | Tiedote
Esitäytetyt veroilmoitukset toimitetaan palkansaajille OmaVeroon maalis-huhtikuun aikana. Tänä vuonna aikaa ilmoituksen tarkistamiseen ja täyttämiseen on aiempaa vähemmän, sillä kaikkien tulee palauttaa veroilmoitus jo huhtikuun aikana. Vuokranantajien kannattaakin kerätä hyvissä ajoin kaikki tarvittava materiaali talteen. Asuntosijoittajan yleisimmät vähennykset aiheutuvat taloyhtiölle maksettavista vastikkeista, kaluste- ja kodinkonehankinnoista, huoneistossa suoritetuista remonteista sekä matkakuluista, Suomen Vuokranantajat kertoo.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme