Vuokralaisellakin on vastuita – tarkasta ainakin nämä

1. Onko lattiakaivo puhdistettu?
Lattiakaivon puhdistaminen kuuluu vuokrasuhteen aikana vuokralaisen vastuulle. Lattiakaivo tulee puhdistaa tai puhdistustarve ainakin tarkastaa vähintään kuukausittain. Puhdistamista voi helpottaa käyttämällä lattiakaivon suodatinta, kunhan muistaa vaihtaa sen riittävän usein.
Jos tukkeuman syynä epäilee viemäritukosta, vuokralaisen tulee ilmoittaa siitä vuokranantajansa kautta taloyhtiölle, koska syvemmän tukoksen poistaminen kuuluu lähtökohtaisesti yhtiön vastuulle. Avaamatta jätetty tukos voi aiheuttaa mittavan vesivahingon, joten ilmoitus tulisi tehdä heti, Susanna-Maria Aarnivuo huomauttaa.
2. Onko liesituulettimen tai -kuvun rasvasuodatin pesty?
Myös liesituulettimen tai -kuvun rasvasuodattimen puhdistus kuuluu vuokrasuhteen aikana vuokralaisen vastuulle. Rasvasuodatin on puhdistettava – ruuanlaitosta riippuen – yleensä noin 1–3 kuukauden välein. Metallisen rasvasuodattimen puhdistus tapahtuu helpoiten pesemällä se astianpesukoneessa. Kuitukankainen suodatin taas täytyy yleensä vaihtaa uuteen.
Jos käytössä on puolestaan aktiivihiilisuodatin, sen puhdistus- tai vaihtoväli on yleensä noin 3–12 kuukautta. Laitteiden käyttöohjeet löytyvät yleensä internetistä. Aarnivuo muistuttaa, että vuokralaisen tulee aina tarkastaa käyttöohjeista, mitä laitteen puhtaanapito edellyttää, ja epäselvissä tilanteissa vuokralaisen kannattaa aina kysyä apua omalta vuokranantajaltaan.
3. Ovatko ilmanvaihtoventtiilit puhtaat?
Vuokrasuhteen aikana vuokralaisen vastuulle kuuluu lisäksi ilmanvaihtoventtiilien puhdistus, jos se onnistuu sisältä käsin. Tulo- ja poistoilmaventtiilit tulee puhdistaa, kun niihin on kertynyt silmin havaittavaa pölyä tai likaa. Puhdistustarve riippuu asuinalueen ulkoilman puhtaudesta ja puhdistustarve on hyvä tarkistaa noin 2–4 kertaa vuodessa.
Suomen Vuokranantajien lakineuvontaan tulee aika-ajoin kysymyksiä myös ilmanvaihdon toimivuudesta. Ensimmäisenä neuvotaan yleensä tarkastamaan, ettei vuokralainen ole itse sulkenut ilmanvaihtoventtiileitä, Aarnivuokertoo. Tämän jälkeen ongelman selvittäminen siirtyy tyypillisesti taloyhtiölle, koska yhtiö vastaa lähtökohtaisesti perustasoisista järjestelmistä, kuten ilmanvaihdosta.
4. Toimiiko palovaroitin?
Vuokralaisen on suositeltavaa testata vuokrasuhteen aikana palovaroittimien toimivuus kuukausittain. Tarkastaminen tapahtuu vaivatta painamalla testinappulaa, jolloin hälytysääni osoittaa palovaroittimen toimivuuden. Mahdolliset paristot tulisi vaihtaa vuosittain, elleivät ne ole pitkäikäisempiä. Samalla palovaroittimen pohjasta kannattaa tarkistaa, että laitteen ”parasta ennen” -päiväys ei ole umpeutumassa. Palovaroitin kannattaa yleensä vaihtaa uuteen vähintään noin 5–10 käyttövuoden jälkeen.
Vastuu palovaroittimista on lakimuutoksen myötä siirtymässä vuoden 2024 alussa osakkaalta taloyhtiölle kahden vuoden siirtymäajalla. Sitä ennen vuokranantajan on hyvä tarkastaa ainakin vuokralaisten vaihtuessa, että asunnossa on riittävä määrä toimivia palovaroittimia. Asunnon jokaisen kerroksen alkavaa 60 neliömetriä kohden tulee olla vähintään yksi palovaroitin, Aarnivuo kertoo.
5. Vuotaako hana tai wc-istuin?
Vuokralaisen tulee seurata huoneiston kuntoa vuokrasuhteen aikana osana huolenpitovelvoitettaan. Esimerkiksihanan tai wc-istuimen vuotamisesta tulee ilmoittaa. Wc-istuimen vuodon voi havaita helposti jatkuvasta lorinasta. Myös wc-istuimen tai hanan ympärille kerääntyvälammikko paljastaa yleensä vuodon.
Vuokralaisen tulee ilmoittaa kaikista havainnoistaan aina viipymättä omalle vuokranantajalleen, joka välittää ilmoituksen tarvittaessa taloyhtiölle. Jos korjaus ei voi odottaa, myös ilmoitus on tehtävä heti. Vuokralainen voi joutua tekemään ilmoituksen suoraan yhtiölle lähinnä silloin, jos on sattunut putkivuoto tai muu vastaava tilanne, mutta silloinkin vuokranantajalle tulisi jättää asiasta viesti, Aarnivuo muistuttaa.
Lisätiedot
Susanna-Maria Aarnivuo, lakimies
Suomen Vuokranantajat ry
(09) 1667 6345
susanna.aarnivuo@vuokranantajat.fi
Lisätietoa vuokralaisen ja vuokranantajan vastuista löytyy myös 20.4. julkaistusta Vuokra-asunnon vastuunjakotaulukosta, joka on lisäys Taloyhtiön vastuunjakotaulukkosarjaan.Se on saatavilla maksutta Suomen Vuokranantajien jäsenille laajana verkkoversiona ja tilattavissa laajana vuokranantajaversiona tai suppeana vuokralaisversiona Kiinteistömedialta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Susanna-Maria AarnivuoLakimies, Suomen Vuokranantajat ry
Puh:(09) 1667 6345susanna.aarnivuo@vuokranantajat.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 29 000 vuokranantajaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry
Taloyhtiöiden siirryttävä tänä vuonna huoneistotietojärjestelmään – osakkaan toimilla ei vielä kiirettä27.9.2023 08:49:09 EEST | Tiedote
Kaikkien asunto-osakeyhtiöiden on siirrettävä osakeluettelonsa ylläpito Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Osakeluettelon siirron jälkeen osakkeenomistajien tulee hakea oman omistusoikeutensa rekisteröintiä. Osakkeenomistajilla ei kuitenkaan ole vielä kiirettä – aikaa omistuksen rekisteröinnille on lähtökohtaisesti 10 vuotta osakeluettelon siirrosta.
Korkojen tai kustannusten nousu ei automaattisesti oikeuta korottamaan vuokraa – ehdoista kannattaa sopia jo vuokrasopimuksessa16.8.2023 08:15:00 EEST | Tiedote
Vuokranantajien korkokulut ovat voineet moninkertaistua vuoden sisällä ja samalla hoitovastikkeet ovat nousseet monissa taloyhtiöissä 10–20 prosenttia. Suomen Vuokranantajien lakiasiainjohtaja ohjeistaa, että vuokrankorotusehdoista tulee aina sopia vuokralaisen ja vuokranantajan välillä. Esimerkiksi kustannusten nousu ei automaattisesti mahdollista vuokrankorotuksia. Selkeä vuokrankorotusehto kannattaakin kirjata jo ennalta vuokrasopimukseen.
Vältä epäselvyydet – ota ainakin nämä huomioon asuntoa vuokratessa7.8.2023 09:15:00 EEST | Tiedote
Loppukesästä vuokramarkkina käy kuumimmillaan vuokra-asuntojen hakijoiden palatessa uuteen arkeen kesälomien jälkeen. Miten vuokrasopimus syntyy, ja mitkä ehdot kannattaa ainakin tarkistaa vuokrasopimusta solmittaessa? Suomen Vuokranantajien lakimies Saara Penttilä kertoo tyypillisimmistä sudenkuopista ja listaa vuokrasopimuksen tärkeimmät ehdot.
Vuokralainen vaihtuu – loppu- ja alkutarkastus turvaa sekä vuokranantajan että vuokralaisen selustan27.7.2023 11:45:00 EEST | Tiedote
Moni vuokralainen vaihtaa asuntoa loppukesästä, joka on vuokramarkkinoilla sesonkiaikaa. Vuokrasuhteen päätyttyä vuokralaisen on luovutettava asunto vuokranantajalle avaimineen tyhjennettynä ja siivottuna. Suomen Vuokranantajien lakimies Susanna-Maria Aarnivuo avaa, miksi vuokrasuhteen osapuolten ei kannata tyytyä avainten jättämiseen pöydälle, vaan tehdä huolellinen lopputarkastus ja varmistaa vakuuden palautus täysimääräisesti.
Vuokrien kehitys pääkaupunkiseudulla edelleen vaisua20.7.2023 09:25:38 EEST | Tiedote
Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2023 toiselta neljännekseltä huhti-kesäkuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,3 prosenttia. Vuokrien vuosikasvu oli pääkaupunkiseudulla (0,5 %) selvästi hitaampaa kuin muualla Suomessa (1,8 %). Vuokrat nousivat koko maassa myös edelliseen vuosineljännekseen verrattuna, mutta erityisesti pääkaupunkiseudulla nousu oli vaatimatonta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme