Yliopiston Apteekki

Miten suojata koirat ja kissat punkeilta?

Jaa
Punkit ovat levittäytyneet Suomessa laajoille alueille aina pääkaupunkiseudulta pohjoiseen. Punkit viihtyvät metsissä ja ruohikoissa, ja niitä voi löytyä pihapiiristäkin. Lue asiantuntijamme vinkit lemmikkien suojaamiseen punkeilta.

”Punkkien välttämiseksi koirat ja kissat kannattaa suojata jo keväällä punkkikarkotteella. Punkkikausi kestää Suomessa säästä riippuen vähintään toukokuusta syyskuuhun. Punkkikausi alkaa yleensä silloin, kun lämpötila on päivisin vähintään +5 °C”, eläintenhoitoon erikoistunut farmaseutti Kati Sairanen Yliopiston Apteekista kertoo.

Punkkikarkotteita on erilaisia. Valeluliuos sivellään neljän viikon välein lemmikin niskanahkaan, josta se leviää koko eläimeen ja muodostaa suojan punkkeja vastaan. Toinen vaihtoehto on punkkipanta, jonka suoja kestää jopa koko kesän. Tablettivalmisteet vaativat eläinlääkärin reseptin.

”Suojauksista huolimatta lemmikkiin voi tarttua kesän aikana yksittäisiä punkkeja. Tämän vuoksi on tärkeää tehdä lemmikille päivittäin punkkitarkastus. Käy lemmikin koko turkki sormilla rapsutellen läpi ja tutki karvojen välistä myös lemmikin ihoa”, Sairanen neuvoo.

Toimi näin, jos lemmikilläsi on punkki

Lemmikkiin kiinnittynyt punkki tulee irrottaa mahdollisimman pian. Punkit tulee irrottaa punkinpoistovälineillä, kuten punkkipihdeillä, -lassolla tai -raudalla pakkauksessa olevia ohjeita noudattaen. Näin suojaat lemmikin punkkien levittämiltä taudeilta.

Älä yritä poistaa punkkia sormin tai tukehduttaa sitä. Vääränlainen irrotustapa voi saada punkin oksentamaan, jolloin lemmikki voi saada punkilta taudin. Oikeilla välineillä punkista saa otteen sen suuosasta, mikä on turvallisin tapa poistaa punkki.

”On hyvä muistaa, että punkkisuojan vaikutus ei ala välittömästi. Sen vuoksi lemmikki on hyvä suojata hieman ennakkoon, esimerkiksi pari päivää ennen mökille lähtemistä”, Sairanen sanoo.

Lisätietoa
Farmaseutti Kati Sairanen
Yliopiston Apteekki
p. 05 620 3312

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Yliopiston Apteekki
Yliopiston Apteekki
Valimotie 7
00380 HELSINKI

09 542 046http://www.yliopistonapteekki.fi

Yliopiston Apteekki on huolehtinut suomalaisten hyvinvoinnista jo yli kaksi ja puoli vuosisataa. Palvelemme asiakkaita apteekeissa ja verkkoapteekissa ya.fi kaikkialla Suomessa. Tarjoamme myös terveydenhuollon toimijoille laajan valikoiman palveluita aina lääkkeiden valmistuksesta annosjakeluun. Olemme Helsingin yliopiston omistama yritys, jonka tuotto käytetään koulutukseen ja tutkimukseen. Asioidessasi Yliopiston Apteekissa olet mukana huolehtimassa huomisen yhteiskunnasta kanssamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yliopiston Apteekki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye