Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Seuraava hallituskausi ratkaisee vihreiden investointien edellytykset

Jaa
Alkavan hallituskauden aikana luodaan perusta sille, kuinka Suomen talous ja teollisuus pystyy menestymään vihreässä siirtymässä seuraavina vuosikymmeninä. Vuoden 2035 ilmastotavoitteessa ei kannata ottaa takapakkia juuri nyt, kun investointiaalto on saatu voimallisesti liikkeelle. Huoli herää siitä, että Suomen tahti hiipuu, kun Ruotsin kaltaiset kilpailijat painavat kaasua ja valtiontukikilpailu USA:ssa ja EU:ssa nostaa päätään.

Ilmasto- ja energiakäänne on aikamme merkittävin teollinen vallankumous – maat, kunnat ja yritykset jakautuvat edelläkävijöiksi ja sopeutujiksi. Positiivista on, että Suomella on edellytykset suoranaiseen läpimurtoon uudessa ympäristökestävässä taloudessa. Se auttaisi pelastamaan maamme työllisyyttä, vientiä, kansantaloutta ja hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjaa.

Investoinnit tehdään vuosikymmeniksi – ilmastopolitiikka ei saa horjua ja tuoda epävarmuutta markkinoille

Onnistuminen kilpistyy yritysten investointihankkeisiin: saadaanko niitä houkuteltua juuri Suomeen ja pääsevätkö ne etenemään maaliin asti.

Tässä EK korostaa toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan kahta asiaa ylitse muiden: investointiympäristön kilpailukykyä sekä ilmastopolitiikan ennakoitavuutta yli hallituskausien.

”Valtiontuilla emme pysty kilpailemaan. Sen sijaan valttikortiksi pitää rakentaa Euroopan ylivertaisin investointiympäristö. Elinehtona ovat määrätietoisesti läpivietävät uudistukset liittyen investointiluvitukseen, osaajien saatavuuteen ja innovaatiojärjestelmän tuloksellisuuteen. Kohtuuhintaisen vähäpäästöisen sähkön saatavuus taas edellyttää tuulivoiman lisärakentamista. Tämä kaikki on nähtävä kansallisena talkoona, johon tarvitaan politiikan päättäjien ohella laajasti myös muut julkisen sektorin avaintahot mukaan”.

Yhtä tärkeää on energia- ja ilmastopolitiikan suunnan horjumattomuus, alleviivaa Häkämies.

”Kyse on massiivisen mittakaavan investoinneista, joita tehdään useiden vuosikymmenien päähän. Siksi Suomen kannattaa pitää kiinni vuoden 2035 ilmastotavoitteesta. Tavoitteen toteuttaminen tekee Suomesta myös vähähiilisen talouden pilottimarkkinan. Se tarjoaa suomalaisyrityksille kotimaista kysyntää ja elintärkeitä referenssejä, jotta ne voivat laajentaa toimintaansa vientiin”.

Vientimarkkinoilla toimien Suomi pystyy parhaimmillaan moninkertaistamaan myös aikaansaamamme päästövähennykset eli kasvattamaan Suomen positiivista hiilikädenjälkeä.


Muut maat haastavat Suomea

Suomella on vihreään kasvuun erinomaiset lähtökohdat ja kymmenien miljardien eurojen investointiputki vaikuttaa lupaavalta. Kisa kuitenkin kovenee, kun muut maat nostavat rimaa.

Suora kilpailija löytyy länsinaapurista: Ruotsi imee vihreän teollisuuden suurhankkeita ennennäkemättömässä laajuudessa muun muassa puhtaassa vedyssä, hiilivapaassa teräksessä ja akkuteknologiassa.

Yksistään Pohjois-Ruotsissa on suunnitteilla vihreän siirtymän investointipäätöksiä yli 100 miljardin euron arvosta. Suomessa investointeja on vireillä yli 50 miljardin euron arvosta, kun mukaan lasketaan EK:n dataikkunasta löytyvien teollisten hankkeiden ohella myös investoinnit sähkön tuotantoon ja siirtoon.

Kilpailu kiristyy myös EU:n sisällä ja toisaalta suhteessa USA:han. Isona kysymyksenä on valtiontukien roolin korostuminen Atlantin molemmin puolin. Sitä suuremmalla syyllä Suomen seuraavan hallituksen on panostettava kaikin toimin siihen, että erotumme eduksemme kilpailijamaita suotuisammalla investointiympäristöllä.

Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Häkämiehen haastattelupyynnöt EK:n viestinnästä (tiedottaja Satu Toivonen, puh. 040 8212 097)
Vihreän kasvun johtaja Ulla Heinonen, puh. 040 550 6982
Johtava ilmastoasiantuntija Janne Peljo, puh. 040 528 5754
Sähköpostit: etunimi.sukunimi@ek.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Satu ToivonenTiedottaja

Yrittäjyys, elinkeinopolitiikka
Energia, ilmasto, liikenne, ympäristö
EU-asiat, Brysselin toimisto
Kauppapolitiikka, kansainvälistyminen

Puh:040 821 2097satu.toivonen@ek.fi

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Elinkeinoelämän keskusliitto EK
Eteläranta 10
00130 Helsinki

09 420 20https://ek.fi/

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK

KUTSU MEDIALLE 10.10. - Kymenlaakson yritysten eväät vihreään kasvuun!13.9.2023 10:15:17 EEST | Tiedote

Hyvä Kymenlaakson media! Vihreä siirtymä, digi sekä kestävä vastuullinen bisnes ovat nousseet yritystoiminnan isoimmaksi kasvun avaimeksi. Elinkeinoelämän keskusliitto EK järjestää tähän liittyen yhdessä Cursorin kanssa 10.10. tilaisuuden Kotkassa. Esittelemme keinoja siihen, miten nämä kasvun ajurit saataisiin parhaiten hyödyttämään Kymenlaakson yrityksiä ja pk-sektoria. Olet lämpimästi tervetullut! Asiantuntijamme kuten vihreän siirtymän konkari Ulla Heinonen, yrittäjyystutkija Jari Huovinen tai vastuullisuusasiantuntija Elina Sonninen ovat mielellään käytettävissä myös haastatteluihin samana päivänä Kotkassa. Paikalla on myös kiinnostavia paikallisia kärkiyrityksiä. Pyytäisimme median ilmoittautumiset tiedottaja Satu Toivoselle (puh. 040 8212 097, satu.toivonen@ek.fi). Ystävällisin terveisin Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Cursor Oy ========= KUTSU UUDISTAJAFOORUMIIN: Pk-yritykset kasvuun – kuinka menestyt vihreällä yritystoiminnalla ja vastuullisuudella Aika: ti 10.10. klo 14 -

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme