Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Pohjalaisjoet voivat tulvia vappuna (Pohjalaismaakunnat)

Jaa
Tämän viikon sateiden ennustetaan nostavan pohjalaisjokien virtaamat vähintäänkin keskimääräisen vuosittaisen kevättulvan tasolle. Jokien virtaamat nousevat vesistöennusteiden mukaan suuremmiksi kuin mitä ne olivat lumien sulaessa huhtikuun puolivälissä. Myös tekojärvien ja säännösteltyjen järvien pinnat ovat nousemassa lähelle säännöstelyn ylärajoja. Säännösteltyien järvien juoksutuksia on tämän vuoksi selvästi lisätty monin paikoin. Tulvatilannetta helpottaa se, että joet ovat jäistä vapaita.
Ennusteiden mukaan pohjalaismaakunnissa vesi on korkealla. Kuvakaappaus vesi.fi:n karttapalvelusta 26.4.2023.
Ennusteiden mukaan pohjalaismaakunnissa vesi on korkealla. Kuvakaappaus vesi.fi:n karttapalvelusta 26.4.2023.

Viiden vuorokauden sademäärien ennustetaan olevan monin paikoin yhteensä noin 50 mm. Sateet ovat tämän hetken sääennusteissa runsaimpia lähellä rannikkoa, mutta paikalliset erot sademäärissä saattavat olla suuria. Lunta on etenkin Keski-Pohjamaan alueella vielä jäljellä. Alueen pohjoisosissa osa alkuviikon sateistakin tuli lumena. Maaperän ollessa vielä jäässä sadevedet virtaavat suurelta osin suoraan vesistöihin ja saavat jokien virtaamat nousemaan nopeasti. Suurimpien sade-ennusteiden toteutuessa voi teitä katketa ja vahinkoja aiheutua matalalla sijaitseville kiinteistöille.

Perhonjoella Tunkkarissa virtaaman ennustetaan nousevan loppuviikosta noin tasolle 130 m3/s, kun keskimääräinen vuosittainen suurin tulvavirtaama Tunkkarissa on 93 m3/s. Enimmillään alueen sadekertymä voi olla jopa 80 mm, jolloin alueella saavutettaisiin uusi virtaamaennätys (170 m3/s).

Lapuanjoen alaosalla virtaaman ennustetaan nousevan noin tasolle 220 m3/s. Keskimääräinen vuosittainen suurin tulvavirtaama Kepossa on 200 m3/s. Lapuanjoen vedenkorkeus Liinamaassa Kauhavalla on noin metrin tulvarajan yläpuolella ja sen ennustetaan nousevan vielä noin 80 sentillä. Kuortaneenjärven vedenpinnan ennustetaan nousevan lähes viime vuoden kevättulvan tasolle vapun tienoilla. Kuortaneenjärven tulviminen saattaa katkaista matalalla olevia teitä ja kastella matalalla olevia rakennuksia.

Kyrönjoen alaosalla virtaaman ennustetaan nousevan loppuviikosta noin tasolle 270 m3/s eli lähelle keskimääräistä vuosittaista suurinta virtaamaa, joka on 300 m3/s. Virtaama oli keskiviikkona aamulla noin 220 m3/s. Kyrönjoen pinnan Ilmajoen Nikkolassa ennustetaan nousevan keskiviikkoaamusta noin puolella metrillä, mutta jäävän selvästi alle tason, jolloin pengerrysalueiden tulvaluukut tulee avata.

Nopeimmin virtaamat nousevat sadetilanteissa rannikon pienillä järvettömillä vesistöalueilla. Virtaamien ennustetaan nousevan lähipäivinä keskimääräistä kevättulvaa suuremmiksi mm. Kälviän-, Kruunupyyn-, Maalahdenjoella ja Laihianjoella.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:
Johtava vesitalousasiantuntija Katja Haukilehto, puh. 0295 027 794
Vesitalousasiantuntija Juhani Huhtamäki, puh. 0295 027 806
Ryhmäpäällikkö Kim Klemola, puh. 0295 027 829

Kuvat

Ennusteiden mukaan pohjalaismaakunnissa vesi on korkealla. Kuvakaappaus vesi.fi:n karttapalvelusta 26.4.2023.
Ennusteiden mukaan pohjalaismaakunnissa vesi on korkealla. Kuvakaappaus vesi.fi:n karttapalvelusta 26.4.2023.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Kollektivtrafiken påverkas av den nya viktbegränsningen på stadsbron i Kristinestad21.9.2023 14:43:03 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Södra Österbotten har i samarbete med Trafikledsverket beslutat att införa en lägre viktbegränsning på 8 ton på bron (tidigare viktbegränsning 25 ton). Den nya viktbegränsningen påverkar också kollektivtrafiken i området. De större bussarna kan inte längre köra över bron på grund av viktbegränsningen. Ändringar i bussrutterna träder i kraft 25.9.2023 och gäller tills vidare. Ändringarna i bussrutterna träder i kraft 25.9.2023 och gäller tills vidare.

Kristiinankaupungin sillan uudella painorajoituksella vaikutusta joukkoliikenteeseen21.9.2023 13:39:55 EEST | Tiedote

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on päättänyt yhdessä Väyläviraston kanssa asettaa Kristiinankaupungin sillalle nykyistä (25 tonnia) alemman painorajoituksen 8 tonnia. Uudella painorajoituksella on vaikutusta myös alueen joukkoliikenteeseen. Isoimmat linja-autot eivät jatkossa voi painorajoituksen vuoksi liikennöidä sillalla. Reittimuutos astuu voimaan 25.9.2023 ja on voimassa toistaiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme