Insinööriliitto IL ry

Insinööriliitto: Työkyvyn ylläpito vähentää säästötarvetta

Jaa
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo toivoo maan seuraavalta hallitukselta sitoutumista työhyvinvoinnin kehittämiseen.

Puheenjohtaja Samu Salon mukaan työhyvinvointi ja työssäjaksaminen ovat julkisista menoista puhuttaessa miljardiluokan kysymys.

– Vaalien alla ja niiden jälkeen on puhuttu paljon säästöistä ja mistä leikataan. Huomiota pitäisi samaan aikaan kiinnittää siihen, miten vältetään tulevia kuluja. Työhyvinvointi kuuluu asioihin, joiden parantaminen vähentää tulevilta hallituksilta sekä säästökohteiden etsimistä ja tarvetta korottaa kokonaisveroastetta, hän sanoo.

Salo muistuttaa, että työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyy vuosittain lähes 18 000 henkilöä. Mielenterveydestä aiheutuvista poissaoloista on tulossa kasvava ongelma, niiden takia menetetään jopa 18 miljoonaa työpäivää joka vuosi.

– Työhyvinvoinnin ja työssäjaksamisen ongelmat aiheuttavat erilaisten etuuksien ja palvelujen tarpeen kautta julkiselle sektorille miljardeihin euroihin nousevat kustannukset. Säätytalolla kannattaakin muistaa, että työhyvinvointi ei ole hallitusohjelman marginaaliin kirjoitettavaa sanahelinää, vaan mitä suuremmassa määrin talouden kovaa ydintä.

Salo painottaa, että kyse ei ole vain rahasta. Kyse on myös inhimillisyydestä, ihmisten hyvinvoinnista ja osallisuudesta.

– Työssäjaksamisen ongelmat heijastuvat ihmisten ja perheiden arkeen monin tavoin, Salo muistuttaa.

Hänen mukaansa työhyvinvoinnin eteen voidaan tehdä lainsäädännön kautta paljon. Työturvallisuuslaki kaipaa uusimista niin, että se ottaa huomioon psykososiaalisen kuormituksen.

– Asiantuntijoiden mahdollisuuksia hallita työaikaansa on parannettava, etätöiden sääntelyäon kehitettävä, matkustamisesta aiheutuvaa rasitusta on huomioitava nykyistä paremmin. Asialistaa riittää. Jos uudella hallituksella vain on halua, sillä on miljardien eurojen paikka kääntää suomalaisen työhyvinvoinnin suuntaa, Salo sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:


puheenjohtaja Samu Salo 040 184 2290

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Insinööriliitto IL ry
Insinööriliitto IL ry
Ratavartijankatu 2
00520 Helsinki

0201 801 801http://www.ilry.fi

Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta 70 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä ja muita tekniikan asiantuntijoita sekä insinööriopiskelijoita. Insinööriliitto tekee työtä parempien työpäivien puolesta.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme