Y-Säätiö

Asunnottomuustoimijat vaativat asunnottomuusohjelmaa – asunnottomuus voidaan poistaa vuoteen 2027 mennessä

Jaa
Suomi on ollut 2000-luvulla asunnottomuuden poistamisen mallimaa. Se on ainoa EU-maa, jossa asunnottomuus on vähentynyt. Soteuudistuksen myötä asunnottomuustyön kenttä on murroksessa: asunnottomien palveluiden järjestäminen on siirtynyt kunnilta hyvinvointialueiden vastuulle ja hyvinvointialueet ovat nousseet avainasemaan asunnottomuuden poistamisessa. Asunnottomuuden ennaltaehkäisemiseksi ja asunnottomuustyön turvaamiseksi on panostettava toimijoiden väliseen yhteistyöhön. Asunnottomuustoimijat haluavat hallitusohjelmaan asunnottomuusohjelman varmistamaan, että asunnottomuus pystytään poistamaan.

Keskeiset asunnottomuuden parissa työskentelevät toimijat ovat allekirjoittaneet kannanoton, joka peräänkuuluttaa vahvaa asunnottomuusohjelmaa seuraavalle hallituskaudelle. Asunnottomuusohjelmat ovat olleet tuloksellisia ja niiden avulla on onnistuttu vakiinnuttamaan Asunto ensin -malli, joka perustuu pysyviin asumisratkaisuihin ja yksilölliseen tukeen. Seuraavassa asunnottomuusohjelmassa tulisi pyrkiä asunnottomuuden poistamiseen, joka tarkoittaisi käytännössä muun muassa sitä, että tilapäisissä asumisratkaisuissa majoittuisi alle 100 henkeä, eikä niissä majoituttaisi kuukautta pidempää aikaa.

Kannanottoon on koottu keskeiset toimenpiteet ja rahoituslähteet tavoitteen saavuttamiseksi. Seuraavan neljän vuoden aikana ensisuojat tulisi korvata asumispäivystyksillä, joissa asiakkaan tilanne arvioidaan ja etsitään tarvetta vastaava asumisratkaisu. Myös asunnottomuuden ennaltaehkäisyyn on panostettava asumisneuvontaa tarjoamalla ja häätöjä ehkäisemällä.

Kannanotto julkaistaan Asunto ensin Verkostokehittäjien kevätseminaarissa 28.4.2023. Asunto ensin Verkostokehittäjät on kaikille asunnottomuustoimijoille avoin verkosto, joka järjestää koulutusta, kehittää asumissosiaalista työtä ja rakentaa yhteistyötä toimijoiden välille. Toimintaa rahoittaa STEA ja yhteistyötä koordinoi Y-Säätiö.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Y-Säätiö
Y-Säätiö
Pitkänsillanranta 3 A
00530 HELSINKI

09 7742 5540, palveluaika arkisin klo 9–15https://ysaatio.fi

Y-Säätiö on Suomen neljänneksi suurin vuokranantaja ja asunnottomuustyön asiantuntija. Y-Säätiö edistää yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta tarjoamalla kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja ihmisille, joiden on vaikea löytää asuntoa. Y-Säätiö on yleishyödyllinen ja voittoa tavoittelematon. Y-Säätiö-konsernilla on yli 18 000 asuntoa 57 paikkakunnalla. M2-Kodit on osa konsernia. ysaatio.fi / m2kodit.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Y-Säätiö

Muutokset asumis- ja toimeentulotukeen nostavat asunnottomuuden riskiä21.9.2023 09:16:31 EEST | Tiedote

Hallitus on suunnittelemassa merkittäviä leikkauksia sosiaalitukiin, jotka auttavat ihmisiä selviytymään asumiskuluistaan. Säästöjä etsitään asumistuen ja toimeentulotuen lisäksi työttömyysturvaa koskevista laeista. Y-Säätiö näkee, että uudistukset lakeihin kohdistuvat ja kasautuvat kohtuuttomasti heikossa yhteiskunnallisessa asemassa oleville ihmisille. Seurauksena asunnottomuuden riski kasvaa koskettamaan aiempaa suurempaa joukkoa suomalaisista: vuokravelat, velkaantuminen ja häädöt yleistyvät, jos arjen ja asumisen kuluista ei selviydytä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme