Tahaton lapsettomuus on kriisi - Lapsettomien Simpukka-viikko 8.–14.5.2023

Jaa
Suomessa joka viides hedelmällisessä iässä oleva kohtaa tahattoman lapsettomuuden. Kokemuksesta selviytymiseen tarvitaan tietoa ja tukea. Lapsettomien Simpukka-viikko 8.–14.5.2023 ja Lapsettomien lauantai 13.5.2023 muistuttavat, että vanhemmuus ei ole itsestäänselvyys. Lapsettomien yhdistys Simpukka ry kerää 35-vuotisjuhlavuonnaan tahatonta lapsettomuutta kokevien tarinoita.

Yksi viidestä hedelmällisessä iässä olevasta kohtaa tahattoman lapsettomuuden Suomessa. Lukuina määrän on arvioitu olevan 300 000. Kyseessä on yksi aikuisiän suurimmista kriiseistä, joka vaikuttaa kokijansa kehoon, mieleen, talouteen, työelämään ja tulevaisuudensuunnitelmiin. 

Tahattoman lapsettomuuden taustalla voi olla terveydellinen tai elämäntilanteeseen liittyvä syy, kuten puolisoa ei ole tai puolisoiden toiveet eivät kohtaa. Joskus lapsettomuuden syytä ei saada selvitettyä. Tahattoman lapsettomuuden kokemuksesta selviytymiseen tarvitaan oikea-aikaista ja saavutettavaa tietoa ja tukea.

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry perustettiin vuonna 1988 aikana, jolloin lapsettomuus oli monelle kokijalleen häpeä ja tabu. Tukea ja tietoa oli vain vähän saatavilla aikana ennen internetiä. Tahattoman lapsettomuuden kokijaksi näyttäytyivät tuolloin vain nais-miesparit. 

– Lapsettomuuden kokemus on monimuotoistunut 35 vuodessa. Nykyään tunnistetaan ja halutaan pitää esillä jokaisen oikeutta lapsitoiveeseen ja sen mahdollistumiseen. Lasta toivovat nais-miesparien lisäksi sateenkaariparit, vanhemmuuskumppanit ja itselliset aikuiset, sanoo Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:n toiminnanjohtaja Piia Savio

Simpukka on kiitollinen lapsettomuustietoisuuden kasvusta sekä tarina kerrallaan tabun poistumisesta. Lapsitoiveesta ja tahattomasta lapsettomuudesta uskalletaan puhua entistä avoimemmin.

Sijaissynnytyksen sääntely hallitusohjelmaan

Tänä vuonna 35-vuotisjuhlavuottaan viettävän Simpukan tärkeimpiä ajettavia asioita ovat muun muassa sijaissynnytyslainsäädäntö, hedelmöityshoitojen resurssien turvaaminen ja psykososiaalisen tuen vahvistaminen lapsettomuushoitopolulla.

Simpukka ajaa myös keskenmenojen hoitopolun vakiinnuttamista,  keskenmenojen hoidon Käypä hoito -suosituksen luomista, lapsettomien perheiden huomioimista päätöksenteossa ja palveluissa sekä syrjimättömyyttä työelämässä. 

Lapsettomien Simpukka-viikko 8.–14.5.2023

Lapsettomien Simpukka-viikko 8.–14.5.2023 on Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:n organisoima tahattoman lapsettomuuden teemaviikko, jota vietetään vuosittain toukokuussa samalla viikolla, jolloin on äitienpäivä. 

Teemaviikon tarkoituksena on tuoda tahatonta lapsettomuutta esille ilmiönä ja kokemuksena. Lapsettomien Simpukka-viikkoa on vietetty vuodesta 2008 alkaen ja Lapsettomien lauantaita vuodesta 1994 alkaen. 

Tarinoita lapsettomuudesta 

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry kerää ja jakaa vuoden 2023 ajan tahatonta lapsettomuutta kohdanneiden tarinoita. Tarinat tuottavat tietoa lapsettomuuden moninaisista ilmenemismuodoista ja kokemuksesta sekä toimivat helposti saavutettavana vertaistukena. 

Simpukka kerää tarinoita someseuraajiltaan, Simpukka-lehden lukijoilta, vapaaehtoisilta ja suurelta yleisöltä. Tarinoita julkaistaan Simpukan Tarinoita lapsettomuudesta -blogissa. Tarinoita on saatu tällä hetkellä 55, ja niitä julkaistaan nyt kevään aikana. 

Tarinoiden kirjoittajat kertovat pyynnöstä kokemuksiaan myös medialle.

Lapsettomien Simpukka-viikon ohjelma

Lapsettomien Simpukka-viikko näkyy vahvasti sosiaalisessa mediassa. Somekampanja tuo tahatonta lapsettomuutta monipuolisesti esille kokemuksena ja ilmiönä.

– Haluamme sanoa tahatonta lapsettomuutta kokeville, että he eivät ole yksin. Kokemuksesta selviytymiseen tarvitaan tietoa ja tukea ystäviltä, vertaisilta ja ammattilaisilta. Läheisille tarjoamme tapoja ja sanoja tukea tärkeää ihmistä, joka käy läpi yhtä aikuisikänsä suurinta kriisiä. Yksin ei kannata kenenkään jäädä, rohkaisee Simpukan vertaistukikoordinaattori Viivi Selin,

Simpukka järjestää Lapsettomien Simpukka-viikolla viisi kaikille avointa ja ilmaista verkkoluentoa. Luentojen aiheina ovat kerronnallisuus lapsettomuuden käsittelyssä, adoptioprosessi, hedelmöityshoidot julkisella sektorilla, muutoskyky mielen voimavarana sekä lapsettomuuden vaikutuksia seksuaalisuuteen.

Viikon aikana järjestetään vertaisryhmien tapaamisia ja chatteja. Seurakunnat järjestävät Tyhjän sylin tilaisuuksia.

Tahaton lapsettomuus näkyy viikon aikana myös median julkaisuissa. Simpukka välittää medialle haastatteluun tahatonta lapsettomuutta kokevia.

Simpukka-piknikejä ympäri Suomen

Simpukka kutsuu Lapsettomien lauantaina 13.5. kaikki järjestämään piknikejä ympäri Suomen. Piknikeillä jaetaan vertaistukea sekä juhlistetaan 35-vuotiasta Simpukkaa ja 15-vuotiasta Lapsettomien Simpukka-viikkoa. Ideana on kutsua koolle tuttu vertaisryhmä tai kaveriporukka tai koota yhteen uusia tuttavuuksia omalla paikkakunnalla. Kohdata voi puistossa, sisätilassa ja tai ravintolassa ja jakaa kokemuksia tahattomasta lapsettomuudesta.

Tapahtumien aikataulut ja linkit löytyvät muun muassa Simpukan verkkosivujen tapahtumakalenterista.

Simpukan Helmi -tunnustus

Simpukan Helmi on Simpukka ry:n vuodesta 2006 alkaen jakama tunnustus henkilölle tai taholle, joka on edistänyt lapsettomien hyvinvointia tai asemaa yhteiskunnassamme.

Vuoden 2023 Simpukan Helmen saaja  julkistetaan Lapsettomien lauantaina 13.5. kello 12 Simpukan Instagram-tilillä. 

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry 35 vuotta

 • 1988 Saisimmepa Lapsen ry perustetaan. Ensimmäinen jäsentapaaminen Kuopiossa.
 • 1992 Yhdistyksen nimi muutetaan Lapsettomien tuki ry:ksi. Yhdistys alkaa lähettää jäsentiedotteen neljä kertaa vuodessa.
 • 1993 Puhelinpäivystys käynnistyy.
 • 1994 Lapsettomien lauantaita vietetään ensimmäistä kertaa Helsingissä. Yhdistykselle vuokrataan toimitila Helsingistä. 
 • 1995 Haikara-lehti ilmestyy ensimmäistä kertaa. Vertaistukiryhmiä on 10 paikkakunnalla. 
 • 1996 Yhdistyksen internetsivu avataan. 
 • 1997 Tyhjän sylin messu järjestetään ensimmäistä kertaa Lahdessa.
 • 2000–2005 Yhdistys saa RAY:lta rahoituksen Simpukka-projektille ja yhdelle projektityöntekijälle. 
 • 2001 Vertaistukiryhmiä kokoontuu 12 paikkakunnalla. Vertaistukijoiden koulutukset käynnistyvät.
 • 2006 Yhdistyksen nimeksi muutetaan Lapsettomien yhdistys Simpukka ry ja lehden nimeksi Simpukka. RAY myöntää yhdistykselle yleisavustuksen. Simpukkaan palkataan toiminnanjohtaja. Toimisto muuttaa Tampereelle. 
 • 2007 Hedelmöityshoitolaki tulee voimaan. 
 • 2008 Lapsettomien Simpukka-viikkoa vietetään ensimmäisen kerran. 
 • 2009 RAY myöntää yleisavustuksen. Simpukkaan palkataan järjestösihteeri. Fertility Europe -kattojärjestö perustetaan. Helminauha-verkosto lahjasoluperheille perustetaan. 
 • 2010 Simpukan ensimmäinen strategia tulee voimaan.
 • 2012 RAY myöntää avustuksen vertaistukikoordinaattorin palkkaamiseksi. 
 • 2013 Facebookiin perustetaan ensimmäiset vertaisryhmät. Yksin ja kaksin elävien SYKE-verkosto perustetaan. 
 • 2014 RAY myöntää vuonna 2012 perustetulle parisuhteiden SimpukkaParit-projektille kolmivuotisen avustuksen.
 • 2016 Ensimmäinen European Fertility Week järjestetään.  
 • 2018 Simpukkaan palkataan viestintäsuunnittelija.
 • 2019 Simpukka saa kolmivuotisen rahoituksen lahjasoluperheiden Helminauha-hankkeelle. Hankkeeseen palkataan hankesuunnittelija ja hankevastaava.
 • 2021 Simpukka saa Paikka auki -avustusohjelman vuoden mittaisen rahoituksen. Rahoituksella palkataan järjestötyöntekijä. 
 • 2022 Helminauha-hanke saa kolmivuotisen jatkokauden. Myös Paikka auki -avustusohjelma saa jatkoa. 
 • 2023: Simpukka täyttää 35, Lapsettomien Simpukka-viikko 15 ja Simpukan yksin ja kaksin elävien, lopullisesti lapsettomien SYKE-verkosto 10 vuotta. Simpukan verkkosivut uudistuivat huhtikuussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Piia SavioToiminnanjohtajaLapsettomien yhdistys Simpukka ry

Edunvalvonta, vaikuttaminen, verkostot, Simpukka-lehden päätoimittajuus sekä asiantuntijaluennot.

Puh:+358 40 4808 676piia.savio@simpukka.info

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry
Kalevantie 7 C
33100 TAMPERE

+358 400 844 823http://www.simpukka.info/

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry on tahattoman lapsettomuuden asiantuntijaorganisaatio. Vuonna 1988 perustettu Simpukka edistää lapsettomien asemaa tiedon, tuen ja vaikuttamisen keinoin. Simpukan tavoitteena on, että Suomessa jokainen tahattoman lapsettomuuden kohtaava saa apua ja tukea. Valtakunnallisesti toimivan Simpukan toimisto sijaitsee Tampereella.

Tiedämme, miltä lapsettomuus tuntuu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapsettomien yhdistys Simpukka ry

Suomeen on saatava sijaissynnytyslainsäädäntö - Georgia kieltää sijaissynnytysjärjestelyt ulkomaalaisilta25.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Suomesta on hakeuduttu sijaissynnytysprosessiin erityisesti Ukrainaan, Venäjälle ja Georgiaan. Näiden maiden käyttö ei ole enää mahdollista. Ei-kaupallisten sijaissynnytysten salliminen Suomessa mahdollistaisi lapsitoiveen muun muassa toistuvia keskenmenoja kokeneille, kohduttomille, itsellisille miehille ja miespareille, muistuttaa Lapsettomien yhdistys Simpukka ry.

Luovutetuilla sukusoluilla tehtyjen hedelmöityshoitojen määrä kasvanut - hoidot eivät silti ole yhdenvertaisesti saavutettavia kaikille7.6.2023 15:48:27 EEST | Tiedote

THL:n tuoreen raportin mukaan luovutetuilla sukusoluilla tehdyistä hedelmöityshoidoista yhä suurempi osa tehdään julkisella sektorilla. Helminauha-hanke iloitsee lahjasoluhoitojen määrän kasvusta sekä muistuttaa, että hedelmöityshoitojen resursseja tulee kasvattaa entisestään, jotta hoidot olisivat aidosti yhdenvertaisia valtakunnallisesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme