Muumimuseon ”Tiitiäisen aika” ihastuttaa saturunojen alkuperäiskuvituksilla 70 vuoden ajalta

Muumimuseo syventää Päivälehden museon alkuperäisideaan perustuvaa mielikuvitusrikasta näyttelyä alkuperäisillä kirjankuvituksilla. Kunnaksen kirjoissa kuva kulkee erottamattomana runojen kanssa, ja kuvitukset puhuvat runojen kanssa samaa kieltä. Näyttely alkaa suuren satupuun ympäriltä, jossa Tiitiäis-kirjoista tutut hahmot, kuten Herra Pii Poo, Haitula ja Metsähiisi, viehättävät tarinoillaan ja kietovat sanojen ja kuvien yltäkylläiseen iloon. Näyttelyn toisessa osassa, Jaakko Vaakko Vesirotan kaislikon takaa, paljastuu kirjojen kuvitusten hykerryttävä maailma.
Vuosikymmenten varrella Tiitiäis-runoja ovat kuvittaneet monet kuvittajat. Rakastettujen runojen uudelleen kuvitus on haasteellista, mutta Kunnaksen runomaailma on ottanut huomaansa aina uusia tulkintoja. Kunnaksen ensimmäinen lastenrunoteos Tiitiäisen satupuu (1956) Maija Karman mestarillisilla kuvituksilla on suomalaisen lastenkirjallisuuden tunnetuimpia teoksia, jota luetaan yhä uusille sukupolville. Kunnas jatkoi sanailoitteluaan vielä kahdessa kirjassa: Tiitiäisen Pippurimyllyssä (1991), jonka kuvitukset ovat Julia Vuoren, ja Kristiina Louhen kuvittamassa Tiitiäisen tuluskukkarossa (2000). Kolmeen alkuperäiseen runokirjaan perustuville kokoelmateoksille etsittiin uudet kuvittajat: Christel Rönns ilahduttaa Tiitiäisen runolelussa (2002), Tiitiäisen runokirjassa (2018) sekä laajassa kokoomateoksessa Tapahtui Tiitiäisen maassa (2004). Tiitiäisen kissa- ja koiraystävät -kirjan kuvitti Pia Westerholm ja tuoreimman, Tiitiäisen metsän kuvitusten takana on Silja-Maria Wihersaari.
Kaikki Tiitiäis-kirjojen kuvittajat ovat mukana Muumimuseon omassa, originaalikuvituksista koostuvassa runokokoelmassa. Sama runo voi näyttää kovin erilaiselta eri kuvituksissa – runo on aina avoin tulkinnoille.
Tiitiäisen aika
29.4.2023–7.1.2024
Muumimuseon Observatorio
Kuvat:
Christel Rönns: Kuvitus runoihin Ankkojen aamulaulu ja Metsäsianpossuntossu. Raapekartonki, akvarelli. Tiitiäisen runolelu, 2002. WSOY. Kuva: Jari Kuusenaho, Tampereen taidemuseo.
Julia Vuori: Kuvitus runoon Kylpyläelämää. Lyijykynä, akvarelli, guassi, muovikalvo. Tiitiäisen pippurimylly, 1991. WSOY. Kuva: Jari Kuusenaho, Tampereen taidemuseo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minna Honkasalo
tuottaja
Muumimuseo
puh. 040 518 1491
minna.honkasalo@tampere.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Maailman ainoa Muumimuseo
Muumimuseo on elämyksellinen taidemuseo, joka viehättää kaikenikäisiä muumien ja kuvataiteen ystäviä. Tutustu muumien rakastettuihin tarinoihin Tove Janssonin alkuperäisten kuvitusten myötä, astu taikurin hattuun ja koe Muumilaakson taikuutta, tutki yksityiskohtaisia muumikuvaelmia ja näe kimaltelevan pyrstötähden kiitävän avaruudessa! Uutta katsottavaa löytyy museon Observatoriosta eli vaihtuvien näyttelyiden tilasta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo
Tampereen Satakunnankadun liikenneympyrän taideteoksesta kilpailu30.8.2023 10:00:00 EEST | Tiedote
Satakunnankadun uuteen kiertoliittymään tai sen läheisyyteen toteutetaan taideteos teemalla ”Tekniikan ja teollisuuden Tampere”. Taideteoksen tekijää haetaan portfoliohaun kautta. Tampereen kaupunki ja tänä vuonna 130 vuotta täyttävä Tampereen Teknillinen Seura tilaavat teoksen yhdessä.
Tripadvisor palkitsi Muumimuseon Travellers’ Choice 2023 -palkinnolla17.8.2023 13:19:44 EEST | Tiedote
Tripadvisor on palkinnut Tampereella sijaitsevan maailman ainoan Muumimuseon Travellers’ Choice 2023 -palkinnolla Erikoismuseoiden kategoriassa. Palkinnon saava kohde saa jatkuvasti erinomaisia arvioita matkailijoilta Tripadvisor-sivustolla. Voittajat sijoittuvat maailmanlaajuisesti 10 parhaan prosentin joukkoon Tripadvisorissa olevista kohteista.
Hervantaan valmistui Tampereen pisin maalaus16.8.2023 11:57:00 EEST | Tiedote
Hervannan valtaväylän päälle on valmistunut kaksi uutta siltaa. Kävely- ja pyöräilysilta tien pohjoispäässä on nimetty Aasiansillaksi. Sillan 70 metriä pitkä tukimuuri on saanut kylkeensä upean taideteoksen nimeltä Matkalla kotiin. Tekijänä on taiteilija, graafinen suunnittelija ja kuvittaja Terhi Ekebom.
Vuoden 2023 nuoren taiteilijan Eetu Huhtalan näyttely avautuu 17.6.2023 Tampereen taidemuseossa8.6.2023 11:33:11 EEST | Tiedote
Vuoden 2023 nuoreksi taiteilijaksi valitun kuvanveistäjä Eetu Huhtalan näyttely a pillow fort & other soft things avautuu Tampereen taidemuseon ylemmissä kerroksissa lauantaina 17.6.2023. Näyttelystä ei järjestetä tiedotustilaisuutta, mutta taiteilija on tavattavissa 12.–16.6. taidemuseolla sopimuksen mukaan. Median edustajat ovat tervetulleita myös henkilökunnan kierrokselle perjantaina 16.6. klo 13.30, jolloin Eetu Huhtala kertoo taiteestaan. Ilmoittautuminen kierrokselle etukäteen os. heli.hakala@tampere.fi. Taidemuseon alimmassa kerroksessa avautuu samaan aikaan Backlight’23: Julmaa valoa – Cruel Radiance -näyttely, joka on osa kansainvälistä Backlight-valokuvafestivaalia.
BACKLIGHT’23 tuo kansainvälistä valokuvataidetta Tampereen taidemuseoon8.6.2023 11:13:41 EEST | Tiedote
Backlight’23-valokuvafestivaalin tämänvuotisen teeman Julmaa valoa / Cruel Radiance nimeä kantava näyttely avautuu Tampereen taidemuseossa lauantaina 17.6.2023. Näyttelystä ei järjestetä tiedotustilaisuutta, mutta taiteilijat Noelle Mason ja Anastasia Mityukova sekä kuraattorit Harri Pälviranta sekä Marko Karo ovat museolla haastateltavissa perjantaina 16.6. iltapäivällä sopimuksen mukaan. Median edustajat ovat tervetulleita myös henkilökunnan kierrokselle perjantaina 16.6. noin klo 14.30 alkaen. Ilmoittautuminen kierrokselle etukäteen os. heli.hakala@tampere.fi. Lauantaina 17.6. klo 15 samat taiteilijat ovat läsnä Artists talk -tilaisuudessa museolla. Backlight’23-näyttelyn kanssa samanaikaisesti museolla avautuu myös Vuoden 2023 nuoren taiteilijan Eetu Huhtalan näyttely a pillow fort & other soft things.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme