Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Yleisötilaisuus Valtatien 4 pitkän aikavälin tavoitetilan ratkaisuista Iin Olhavan ja Kuivaniemen taajamien sekä Myllykankaan kohdilla

Jaa
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksella on käynnissä valtatien 4 pitkän aikavälin tavoitetilan ratkaisujen määrittäminen Iin, Olhavan, Myllykankaan ja Kuivaniemen taajamien sekä Myllykankaan kohdilla.

Valtatien 4 tavoitetilan saavuttaminen edellyttää merkittäviä muutoksia esimerkiksi valtatien liittymäratkaisuihin. Nyt tarkasteltavat periaateratkaisut tulevat pitkällä aikavälillä vaikuttamaan mm. asukkaiden päivittäisiin kulkureitteihin. Käynnissä olevalla suunnittelulla varaudutaan tulevaisuuteen.

Valtatie 4 on valtakunnallinen tason I pääväylä ja osa Eurooppa-tasoista TEN-T-ydinverkkokäytävää. Valtatiellä 4 on merkittävä rooli Suomen kansainväliseen saavutettavuuteen ja maaliikenneyhteyksiin länteen. Tien merkitys tavaraliikenteen kannalta on suuri.

Tutkittavien toimenpiteiden lähtökohtana on vuonna 2020 valmistunut selvitys ”Valtatiekäytävän 4 ja 29 kehittämisen periaatteet välillä Helsinki - Tornio/Haaparanta”, jossa määritettiin koko välille pitkän aikavälin tavoitetila, joka vastaa pääväyläasetuksen ja TEN-T-ydinverkkokäytävän edellyttämää tasoa.

Tavoitteena on parantaa valtatien 4 sujuvuutta ja turvallisuutta. Pohjois-Iin ja Kuivaniemen välisen tieosuuden kehittämistavoitteita ovat muun muassa eritasoliittymät sekä jatkuva keskikaiteellinen ohituskaistatie myös taajamien kohdalla. Tieosuudella tavoitteellisena nopeusrajoituksena on 100 km/h ja nopeusrajoituksen tulisi olla vähintään 80 km/h.

Kuivaniemen alueelle esitetään kahta eritasoliittymää, yksi joen molemmille puolille. Myös Olhavan alueelle ehdotetaan kahta eritasoliittymää, toinen joen etelä- ja toinen pohjoispuolelle. Näiden lisäksi myös Myllykankaan kohdalle esitetään eritasoliittymä.

Liikennetarkastelut suunnitellaan ajatellen Iin kunnan strategisen yleiskaavan laatimista ja tavoitteena on löytää ratkaisut, jotka palvelevat sekä valtatien 4 tavoitetilan saavuttamista että kunnan maankäytön kehittämistä pitkälle tulevaisuuteen.

Luonnoksia periaateratkaisuista esitellään Kuivaniemen Kievarissa tiistaina 16 toukokuuta 2023 kello 17:30-19:00. Suunnitelmaluonnokset ovat nähtävillä hankkeen nettisivuilla viimeistään viikkoa ennen yleisötilaisuutta.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus:
liikennejärjestelmävastaava Päivi Hautaniemi, p. 0295 038 239
yksikön päällikkö Heino Heikkinen, p. 0295 038 241
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi


Iin kunta:
elinvoimajohtaja Helena Illikainen, p. 040 620 5881
yhdyskuntajohtaja Eelis Rankka, p. 040 704 7667
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi


Destia Oy:
yksikön päällikkö Mika Tuominen, p. 044 322 2207
etunimi.sukunimi@destia.fi

Kuvat

Yleisötilaisuudessa käsiteltävät kohteet kartalla.
Yleisötilaisuudessa käsiteltävät kohteet kartalla.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Sinileväseuranta käynnistyi – Pohjois-Pohjanmaalla ei havaintoja sinilevistä, männyn siitepölyä paikoin runsaasti6.6.2024 11:08:52 EEST | Tiedote

Valtakunnallinen sinileväseuranta on käynnistynyt kesäkuun alussa ja jatkuu syyskuun loppuun. Seurannan ensimmäisellä viikolla Pohjois-Pohjanmaan vakiohavaintopaikoilla ei havaittu sinileviä. Havupuiden kellertävää siitepölyä esiintyy paikoin runsaasti veden pintakalvolla tai ranta-alueella veteen sekoittuneena. Toukokuun poikkeuksellisen lämmin sää on nostanut vesien pintalämpötilaa tavanomaista korkeammalle.

Vesienhoito- ja kunnostushankkeiden avustukset31.5.2024 13:29:50 EEST | Tiedote

Vesienhoito- ja kunnostushankkeita avustetaan Pohjois-Pohjanmaalla tänä vuonna 280 000 €:lla (8 kpl). Pohjavesien suojelusuunnitelmiin avustusta myönnettiin yhteensä 21 000 euroa kolmelle hankkeelle. Vesistöjen käytön ja hoidon parantamiseen avustusta myönnettiin 180 000 euroa ELY-keskuksen, Oulujoen ja Oulujärven moninaiskäytön sekä Vattenfall-ympäristörahan puitesopimuksista yhteensä 13 hankkeelle. Valtio toteuttaa Helmi- purokunnostushankkeina neljän puron kunnostuksen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye