Suomen Akatemia

Rahoitusta uusille biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen akatemiatutkijoille

Jaa
Suomen Akatemian biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta (BTY) tukee nuorta tutkijasukupolvea ja tieteen uudistumista rahoittamalla 44 uutta eri uravaiheissa olevaa akatemiatutkijaa. Rahoituksen sai 15 prosenttia hakijoista.

BTY-toimikunta osoitti yhteensä lähes 30 miljoonaa euroa 44 uuden akatemiatutkijan rahoitukseen. Keskimääräinen myöntösumma nelivuotisille hankkeille on 670 000 euroa. Myönnettävä rahoitus maksetaan rahoitusta hallinnoivalle tutkimusorganisaatiolle, jossa tutkimus tehdään.

Akatemiatutkijan rahoitus on tarkoitettu nuorelle, nopeasti urallaan edenneelle ja kansainvälisesti verkostoituneelle tutkijalle, joka tekee tieteellisesti korkeatasoista, vaikuttavaa ja tiedettä uudistavaa tutkimusta. Kyseistä rahoitusta jaettiin nyt ensimmäistä kertaa nuoren tutkijasukupolven rahoitusmuotouudistuksen pohjalta. Tällä hakukierroksella hakukelpoisia olivat hakijat, joiden väitöksestä oli kulunut kahdesta yhdeksään vuotta.

Rahoitusmuodon tavoitteena on tukea nuoren sukupolven tutkijoiden pätevöitymistä ja uralla etenemistä kohti vaativampia tutkijantehtäviä sekä auttaa tutkijoita vakiinnuttamaan paikkansa kansallisessa ja kansainvälisessä tutkijayhteisössä.

BTY-toimikunta sai hakemuksia hyvin erilaisissa uravaiheissa olevilta tutkijoilta. Rahoitusta myönnettiin sekä aloittaville, pari vuotta sitten väitelleille tutkijoille, että selvästi pidemmälle urallaan ehtineille, oman tutkimusryhmän jo perustaneille tieteentekijöille. Selvä enemmistö sekä hakijoista että rahoitetuista oli naisia. Rahoitetut hankkeet kattavat monipuolisesti biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen aloja.

”BTY-toimikunta katsoi, että tieteellisesti korkeatasoisia hakemuksia oli tänä vuonna paljon. Rahoituspäätöksiä tehdessään toimikunta painotti paitsi tieteellistä laatua, myös erityisesti tutkijan itsenäisyyttä eli edellytyksiä oman, uuden tutkimuslinjan avaamiseen ja tutkimusryhmän perustamiseen. Laadukasta tutkimusta ei myöskään voi tehdä tyhjiössä, vaan yhteistyössä muiden kanssa, ja siksi toimikunta kiinnitti huomiota myös hakijoiden kansalliseen ja kansainväliseen liikkuvuuteen sekä verkostoitumiseen”, toimikunnan puheenjohtaja, professori Jussi Kukkonen kertoo.

Rahoitusta myönnettiin tutkijoille, jotka joko olivat jo laajasti ja monipuolisesti verkostoituneita tai joiden hakemuksessa oli selkeä ja toteuttamiskelpoinen suunnitelma verkostoitumiseen.

”Rahoituksen turvin tutkija saa monipuoliset mahdollisuudet itsenäiseen tutkimustyöhön ja oman tieteenalansa tutkimuksen ja yhteistyöverkostojen kehittämiseen yhdessä tutkimusryhmänsä kanssa. Ratkaisujen löytäminen globaaleihin haasteisiin ja varautuminen tuleviin kriiseihin edellyttää panostuksia tieteeseen ja tutkimukseen. Nuoria tutkijoita tukemalla varmistetaan suomalaisen tieteen uusiutuminen ja vahvistetaan yhteiskunnan kykyä vastata uusiin haasteisiin”, Kukkonen arvioi.

BTY-toimikunta kannustaa hakijoita seuraavalla hakukierroksella rohkeisiin, uusiin avauksiin sekä innostavaan yhteistyöhön muiden tutkijoiden kanssa. Lisäksi toimikunta toivoo tutkijoita kuvaamaan hakemuksessa selkeästi sen, miten he itse aikovat kehittää omaa tutkimusalaansa ja tutkijan työtä omassa organisaatiossaan ja yhteistyöverkostoissaan.

Akatemiatutkijan rahoitusta voi käyttää enintään kahden tutkijan palkkakuluihin sekä lisäksi muihin tutkimuksen tekemisestä aiheutuviin välttämättömiin kustannuksiin. Uudistetussa akatemiatutkijan rahoitusmuodossa rahoitusta voi käyttää tarvittaessa myös omaan palkkaan jopa 46 kuukauden ajan. Suomen Akatemia seuraa rahoittamansa tutkimuksen vaikuttavuutta.

Lisätietoja

Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

BTY:n akatemiatutkijoiden rahoitukseen 29,6 miljoonaa euroa.
BTY:n akatemiatutkijoiden rahoitukseen 29,6 miljoonaa euroa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2023 rahoitamme tutkimusta lähes 505 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Uudistettu akatemiatutkijan tehtävän rahoitus saavutti kohderyhmänsä – akatemiahankkeiden rahoitus lisääntyi20.6.2023 14:08:56 EEST | Tiedote

Suomen Akatemia rahoittaa 153 uudistetun akatemiatutkijan tehtävän rahoituksen saajaa. Rahoituksen sai 15 prosenttia hakijoista. Uudistettu rahoitus oli ensimmäistä kertaa haettavana viime vuoden syyshaussa. Akatemiatutkija on lupaava nuoren tutkijasukupolven tutkija. Tehtävä on tarkoitettu urallaan nopeasti edenneiden nuoren tutkijasukupolven tutkijoiden tukemiseksi, jotta he voivat pätevöityä ja edetä merkittävästi urallaan.

Strategisen tutkimuksen teema-aloitteessa syvennytään veteen ja vesivaroihin sekä työn ja maahanmuuton vuorovaikutuksiin13.6.2023 09:10:05 EEST | Tiedote

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) ehdottaa valtioneuvostolle kahta teemaa vuonna 2024 käynnistettäville, kuusivuotisille strategisen tutkimuksen ohjelmille. Neuvoston ehdotukset uusiksi strategisen tutkimuksen ohjelmien teemoiksi ovat: Vesi hyvinvoinnin, turvan ja rauhan elementtinä sekä Maahanmuuton, työn ja hyvinvoinnin vuorovaikutukset tulevaisuuden Suomessa. Tutkimusteemoja läpileikkaavaksi painopisteeksi ehdotetaan demokratiaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme