Suomen startup-yhteisö

Suomen startup-yhteisön viesti tulevalle hallitukselle: Osaavan työvoiman saatavuuden lisääminen tulee asettaa hallituskauden keskeiseksi tavoitteeksi

Jaa
Suomen startup-yhteisö kysyi jäseniltään, millaisia politiikkatoimenpiteitä tulevalta hallitukselta toivotaan ja mitkä asiat ovat tärkeitä yritysten kasvun kannalta? Kyselyn perusteella tärkeimmäksi nousi työvoiman saatavuuden parantamiseen liittyvät kysymykset.
Suomen startup-yhteisön kyselyn tulokset: ylimpänä startup-yrityksille tärkein politiikkatoimenpide, johon yritykset toivovat muutosta. Alimpana vähiten tärkein.
Suomen startup-yhteisön kyselyn tulokset: ylimpänä startup-yrityksille tärkein politiikkatoimenpide, johon yritykset toivovat muutosta. Alimpana vähiten tärkein.

Suomen startup-yhteisön toteuttaman kyselyn tavoitteena oli kartoittaa politikkatoimenpiteistä tärkeimmät sekä asettaa ne tärkeysjärjestykseen. Kyselyn tavoitteena oli tarkastella sellaisten politiikkatoimenpiteiden tärkeyttä, jotka palvelisivat kaikkia niitä toimialoja, joilla jäsenyrityksemme toimivat.

Startupeille kolme tärkeintä politiikkatoimenpidettä liittyivät jollain tavalla työvoiman saatavuuden parantamiseen. Kyselyn perusteella oli huomioitavaa, että tohtorikoulutuksen saaneen työvoiman saatavuuden lisäämistä ei koettu kovinkaan tärkeänä verrattuna esimerkiksi muihin työvoiman saatavuuden lisäämistä kartoittaviin kysymyksiin. 

Kyselyn tuloksia on syytä pitää suuntaa-antavina, sillä otoskoko on verrattain pieni, 114 vastaajayritystä. Startup-yhteisöllä on tällä hetkellä 200 jäsentä. Tulokset ovat kuitenkin hyvin linjassa sen kanssa, millaisia politiikkatoimenpiteitä startup-yritykset ovat pitäneet esillä Suomessa viimeisten vuosien aikana.

Peliyhtiö Supercell lataa isoimmat odotukset työvoiman saatavuuden yleiseen parantumiseen sekä maahanmuuttoprosessien suoraviivaistamiseen, erityisesti digitalisaation avulla. “Osaavat työntekijät ovat meille kohtalonkysymys ja ilman heitä ei ole menestyvää pelistudiota. Hyviä uudistuksia on jo osittain tehty, mutta kunnianhimon tasoa tulee nostaa ja esimerkiksi digitaalisen henkilöllisyyden uudistus on vietävä maaliin heti hallituskauden alussa”, sanoo Supercellin yhteiskuntasuhteiden johtaja Markku Ignatius.

Suomen startup-yhteisön pääekonomisti Youssef Zad muistuttaa, että startup-yhteisön jäsenet toimivat hyvin erilaisilla toimialoilla, joissa työvoiman osaamisvaatimukset myös eroavat toisistaan. “Jäsenissämme toimii yrityksiä esimerkiksi kvanttiteknologian parissa, jossa työntekijöiden osaaamisvaatimukset ovat erittäin keskeisessä roolissa ja työssä onnistuminen edellyttää sellaista syväosaamista, joka voidaan hankkia lähtökohtaisesti tohtoritason koulutuksella“, toteaa Zad.

Esimerkiksi kvanttitietokoneita valmistava IQM:n työntekijöiltä vaaditaan todella korkeatasoista teoreettistä osaamista työssään. “Olemme koonneet Euroopan suurimman kvanttiasiantuntijoiden tiimin. Meidän 230 työntekijästä yli 40 prosentilla on tohtorin tutkinto. Kvanttiteknologian kehittyessä sekä teoreettinen että käytännön osaamisen tarve tulevat lisääntymään. Teollisuuden, tiedemaailman ja hallituksen on tehtävä saumatonta yhteistyötä osaamisvajeen kuromiseksi ja kvanttiteknologian potentiaalin hyödyntämiseksi”, sanoo kvanttiyritys IQM Quantum Computersin toimitusjohtaja ja toinen perustajista Jan Goetz.  

Suomen startup-yhteisön kyselyn perusteella verotusta pidetään tärkeänä silloin, kun sillä voidaan houkutella startupeihin paremmin avainhenkilöitä tai kannustaa startup-yrityksiä harjoittamaan TKI-toimintaa. Ehdotetuista politiikkasuosituksista kaikista vähiten tärkeänä pidettiin yhteisöveron leikkaamista, mikä osaltansa tukee sitä viestiä, jota jäsenyrityksemme ovat jo aikaisemmin tuoneet esille suomalaiset startupit  haluavat maksaa veroja Suomeen ja luoda tätä kautta hyvinvointia koko yhteiskunnalle.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suomen startup-yhteisön kyselyn tulokset: ylimpänä startup-yrityksille tärkein politiikkatoimenpide, johon yritykset toivovat muutosta. Alimpana vähiten tärkein.
Suomen startup-yhteisön kyselyn tulokset: ylimpänä startup-yrityksille tärkein politiikkatoimenpide, johon yritykset toivovat muutosta. Alimpana vähiten tärkein.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen startup-yhteisö
Suomen startup-yhteisö
Lapinlahdenkatu 16
00180 Helsinki

Suomen startup-yhteisön muodostaa lähes 200 eri suomalaista kasvuyritystä kasvun eri vaiheista, aina alkuvaiheen yrityksistä kymmensarvisiin asti. Startup-yhteisö ei ole edunvalvontajärjestö yksittäiselle toimialalle, vaan uskomme yhdessä tekemisen voimaan – uhkien sijaan näemme ympärillämme mahdollisuuksia. Startup-yhteisön tavoitteena on rakentaa Suomesta maailman paras paikka yrittää, opiskella ja elää.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen startup-yhteisö

Suomen startup-yhteisö: budjettiriihi lupaa panostuksia tutkimukseen ja kehitykseen – työperäiseen maahanmuuttoon tarvitaan toimenpiteitä välittömästi20.9.2023 10:57:14 EEST | Tiedote

Hallitus sopi budjettiriihessä talousarvioesityksestä vuodelle 2024 ja julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2024–2027. Tärkein viesti startup-yritysten suuntaan on ehdottomasti se, että talouden tila otetaan nyt vakavasti ja kipeitäkin päätöksiä uskalletaan tehdä. Toisaalta panostukset tutkimukseen ja kehitykseen antavat uskoa yrityksille sekä uusien innovaatioiden kehittymiselle.

Suomen startup-yhteisö peräänkuuluttaa hallitukselle kolmen kuukauden maastapoistumisen säännön muuttamista – kiittää kunnianhimoisista TKI-linjauksista29.8.2023 10:48:35 EEST | Tiedote

Valtiovarainministeriö julkaisi tarkennetun suunnitelman vuoden 2024 talousarvioksi. Budjetin hyvistäkin kirjauksista huolimatta hallituksen luoma imagollinen kuva on huolestuttava. Erityisen haitallisena Suomen startup-yhteisö pitää hallitusohjelman kirjausta, jossa Suomessa työtä tekevä henkilö joutuu poistumaan maasta, jos irtisanoutumisen tapahtuessa hän ei löydä uutta työtä kolmen kuukauden aikana. Tämä luo valtavaa epävarmuutta ja imagohaittaa Suomelle.

Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen: “Hallitusohjelmassa luodaan maaperää startuppien entistä vahvemmalle kasvulle.”16.6.2023 17:15:40 EEST | Tiedote

Suomen startup-yhteisö on tyytyväinen siihen, kuinka uudessa hallitusohjelmassa huomioidaan yrittäjyys, uudet innovaatiot ja luodaan vahvat edellytykset tulevien vuosien talouskasvulle. Myös vallitsevaan työvoimapulaan ja erityisosaajien saamiseksi Suomeen esitetään konkreettisia toimia. Näistä tärkein on ehdottomasti viikon palvelulupaus erityisasiantuntijoille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme