Kustannusyhtiö Kosmos

Pontus Purokurun kääntökirja on aforistisen tarkka kuvaus ihmisyydestä ja romahduksen odotuksesta

Jaa
Haavamaa (Kosmos) koostuu viidestä proosamaisemasta ja kolmesta runoteoksesta.

Pontus Purokurun toinen fiktioteos Haavamaa on brutaalin rehellinen ja elegantin tarkka kuvaus ekologisen ja sosiaalisen tuhon vastaanottamisesta, ihmissuhteen loppumisesta, kaipuusta maan yhteyteen ja epätoivon keskelläkin kajastavasta katarttisesta nautinnosta ja ilosta. Kääntökirjan muotoon rakennetun teoksen toinen puoli koostuu proosamaisemista ja toinen runokokoelmasta. Proosamaisemat on jäsennetty neljän eri hautaustavan mukaan ja runokokoelma koostuu kolmesta osiosta, joista ensimmäinen esittää teorian perinteestä, toinen perustuu Tang-dynastian aikaisiin kiinalaisiin luontorunoihin ja kolmas on mustaa kuolonhuumoria.

“Kirja syntyi siitä kun kävelin ympäri Eurooppaa ja kirjoitin vihkoon säkeitä haudoista, metsistä, kaupungeista, kielestä ja perinteestä. Runomuodolla pystyi ilmaisemaan kokemuksia ja käsitteitä mutta ei oikein kertomaan tarinaa. Siksi kirjoitin runoteoksen rinnalle pienoisromaanin, joka ilmaisee ikään kuin samat asiat mutta kertomuksen muodossa. Molemmat osiot ovat tasa-arvoisia. Ne vuotavat toisiinsa ja jatkavat toisiaan”, kuvailee Pontus kirjan syntyä ja rakennetta.

“Lähtökohtana oli kokemus siitä, kuinka me rakennemme itsellemme valtavaa hautaa – yksilönä ja yhteiskuntana. Mukana on myös yritys ajatella tällä hetkellä yleistä traumakirjallisuuden juonnetta. Trauma (kreikasta käännettynä 'haava') hallitsee fiktiota. Olemme ripustaneet haavamme roikkumaan ikään kuin galleriaan ja tuntuu, että jokainen kokemus on potentiaalisesti haavoittava. Haavamaassa koetin venyttää, ehkä myös kiihdyttää trauman kokemusta ja kysyä, onko elämän synty itsessään jonkinlainen traumaattinen tapahtuma planeetan historiassa.”

Pontus Purokuru on kirjailija, pop-filosofi ja podcast-artisti, joka tunnetaan mm. Mikä meitä vaivaa? -podcastista. Hänen aiemmat omat teoksensa Täysin automatisoitu avaruusluksushomokommunismi ja Römaani ovat olleet arvostelumenestyksiä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Haavamaa
Haavamaa
Lataa
Pontus Purokuru / Kuva:  Meri Björn
Pontus Purokuru / Kuva: Meri Björn
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kustannusyhtiö Kosmos
Kustannusyhtiö Kosmos
Porthaninkatu 10 LH 1
00530 Helsinki

http://www.kosmoskirjat.fi

Kosmos kehittää välineitä, joilla voi lukea toisten ajatuksia. Kirjoja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusyhtiö Kosmos

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme