Tampereen ammattikorkeakoulu

TAMK vie droonikoulutuksen ja droonitoiminnan regulaation osaamista Namibiaan

Jaa
Tampereen ammattikorkeakoulu on saanut ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroista Finnpartnership-rahoituksen tukitoimintohankkeelle, joka avustaa Radai Oy:n liikekumppanuustukihanketta. Kyseessä on TAMKin ensimmäinen hanke tällä rahoituksella, jolla suomalaisten yritykset tekevät yhteistyötä kehitysmaiden kanssa.

Tukea voidaan myöntää kehitysmaihin suuntautuvan pitkäaikaisen, kaupalliseen yhteistyöhön tähtäävän ja kannattavan liiketoiminnan aloittamiseen. Tukitoimintohankkeen tulee kehittää paikallista yhteisöä, ja sen tulee myös suoraan liittyä tukea hakeneen yrityksen liikekumppanuustukihankkeeseen. 

Radai Oy on kehittänyt miehittämättömiin lentolaitteisiin (drooni) integroitavan magneettikentän mittausjärjestelmän ja palvelun. Radai Oy:n kansainvälisen toiminnan vetäjän Miia Mikkosen mukaan palvelua on menestyksekkäästi toteutettu Suomessa vuodesta 2016 lähtien. Nyt Radai Oy aikoo selvittää Namibian markkinapotentiaalia ja rakentaa yhteistyöverkostoa magneettikentän mittauspalveluja droonilla tuottavaa yritystä varten.

– Yhteistyö TAMKin kanssa Namibiassa luo edellytykset menestyksekkäälle toiminnallemme siellä, toteaa Mikkonen.

Hanke kytkeytyy tamperelaisen AiRRHow-konsortion Namibian osaamiskeskushankkeeseen. Namibialaisten tavoitteena on kasvaa maanosansa ilmailun osaajaksi ja kehittää alueelleen ilmailualan osaamiskeskus, The Center of Excellence in Civil Aviation for Africa. AiRRHow-konsortio auttaa hankkeen edistämisessä ja vie suomalaista osaamista Namibiaan. Konsortio on ollut olemassa jo useita vuosia. Sen tavoitteena on kehittää erityisesti Pirkanmaan siviili-ilmailua ja luoda sille uusia markkinoita.

Namibian ja Suomen välisen Center of Excellence-sopimuksen allekirjoittivat Windhoekissa marraskuussa 2022 Suomen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Jari Skinnari ja Namibian työ- ja liikenneministeri John Mutorwa. TAMKin yliopettaja Antti Perttula oli paikalla muun AiRRHow delegaation mukana. Toukokuussa 2023 myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö tutustui hankkeeseen vieraillessaan Namibiassa.

TAMK vie edelläkävijän oppejaan Namibiaan

TAMKin rooli kokonaisuudessa on kehittää yhdessä Namibia University of Science and Technologyn (NUST) kanssa droonipilottikoulutus ja droonikouluttajakoulutus sekä suomalaista regulaatiota mallina käyttäen selvittää ja edistää droonitoimintaan liittyvää regulaatiota Namibiassa. 

– Suomessa ammattimaiselta droonin lennättäjältä vaaditaan aina Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin määräysten mukainen droonilennättäjän lupa. Sen haltija saa lennättää kevyitä laitteita kaukana ihmisistä. Käytännön lennättämiskokemusta edellytetään perustason kokeesta seuraavan vaiheen suorittamiseen, jonka suoritettuaan henkilö saa luvan tietyn painoisen droonin lennättämiseen lähempänä ihmisiä ja asutusta, Antti Perttula kertoo. 

Perttulan johdolla TAMK on toiminut aktiivisena edelläkävijänä droonikoulutuksessa ja -tutkimuksessa sekä suomalaisen drooniosaajaverkoston rakentajana jo toistakymmentä vuotta. Perttula kertoo, että TAMKin vahvalle drooniosaamiselle on kasvavaa kysyntää myös ulkomailla. Droonikouluttamiseen liittyviä keskusteluja on jo käyty ulkomaalaisten toimijoiden kanssa. Namibiassa toteutettava hanke on ensimmäisenä niistä johtanut hankerahoitukseen ja käytännön toteutukseen.

TAMK on saanut rahoituksen myös toiseen, pienempään hankkeeseen Afrikan Ruandassa. Siinä kartoitetaan logistiikan tarpeita ja suunnitellaan paikallisen yliopiston kanssa esimerkiksi droonikoulutuksen sisältöjä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yliopettaja Antti Perttula, Teollisuusteknologia, Tampereen ammattikorkeakoulu, p. 050 464 4550, antti.perttula@tuni.fi


Projektipäällikkö Kalle Tammi, Rakennettu ympäristö ja biotalous, Tampereen ammattikorkeakoulu, p. 040 672 5378, kalle.tammi@tuni.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Tampereen ammattikorkeakoulu
Tampereen ammattikorkeakoulu
Kuntokatu 3
33520 TAMPERE

p. 0294 5222https://www.tuni.fi/tamk

Tampereen ammattikorkeakoulu on monialainen työelämäkorkeakoulu, joka vastaa työ- ja elinkeinoelämän muuttuviin osaamistarpeisiin tuottamalla parasta ammatillista korkeakoulutusta ja innovaatioita. Toimimme aktiivisessa yhteistyössä korkeakouluyhteisön ja työelämän kumppaneiden kanssa, kotimaisissa ja kansainvälisissä verkostoissa. Kärkiosaamisemme suuntautuu oppimisen edistämiseen, uusien teknologioiden hyödyntämiseen, ekologisiin innovaatioihin ja sosiokulttuurisiin haasteisiin. TAMKissa on yli 10 000 opiskelijaa ja vakituista henkilöstöä noin 700.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen ammattikorkeakoulu

School to belong vähentää korkeakouluopiskelijoiden yksinäisyyttä – TAMK ensimmäisenä korkeakouluna mukana19.9.2023 14:00:27 EEST | Tiedote

Korkeakouluopintoihin ja usein uudelle paikkakunnalle tultaessa odotetaan opiskelijaelämää, uusia kavereita ja kuulumista opiskelijayhteisöön. Valitettavasti kaikkien osalta tämä ei toteudu kuten voisi toivoa. Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK) on ensimmäisenä korkeakouluna mukana HelsinkiMission yksinäisyyttä vähentävässä School to Belong -ohjelmassa.

Invitation to media: Welcome to meet Tunisian higher education and ministry delegation at Tampere University of Applied Sciences 26th Sept, 2023 at 10:30 am13.9.2023 15:07:00 EEST | Press Invitation

Tampere University of Applied Sciences (TAMK) is active in promoting international cooperation with research, development, and innovation projects. We are partnering in a RDI project ‘BiotechTunisia’. As part of it, we are welcoming Senior Researchers, Professors, Members of University management and Ministry of Education and Scientific Research from Tunisia. The media is warmly welcome to meet the delegation for short interviews and a cup of coffee and refreshments. The delegation comprises of 22 members.

A new functionally bilingual nursing education model takes part in solving skills shortages in Finland11.9.2023 16:36:32 EEST | News

There is a shortage of nurses in Finland. A functionally bilingual education model (TOKASA) has been developed and piloted by Metropolia and Tampere universities of applied sciences to help address country's skills shortage in the social and health sector. A new feature of the model is that international students do not need to know Finnish at the beginning of their studies. In addition for having the nursing degree, the model supports students' Finnish language learning, employment, and integration into Finnish society.

Toiminnallisesti kaksikielinen sairaanhoitajakoulutus ratkoo osaajapulaa – malli on kehitetty Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Tampereen ammattikorkeakoulun yhteistyönä11.9.2023 12:28:50 EEST | Uutinen

Suomessa on sairaanhoitajapula. Ammattikorkeakouluissa on kehitetty ja pilotoitu toiminnallisesti kaksikielinen koulutusmalli (TOKASA). Koulutus vastaa osaltaan Suomen sosiaali- ja terveysalan osaajavajeeseen. Uutta koulutusmallissa on se, että kansainvälisten opiskelijoiden ei tarvitse osata suomen kieltä opintojen alussa. Sairaanhoitajatutkinnon lisäksi malli tukee opiskelijoiden suomen kielen oppimista, työllistymistä ja integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme