Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Pohjois-Karjalassa keskimääräistä vähemmän lunta huhtikuussa

Jaa
Huhtikuu oli Pohjois-Karjalassa pääosin kuiva ja loppukuun sateet sulattivat lumia. Vedenkorkeudet olivat pääasiallisesti tavallista korkeammalla. Lunta satoi keskimääräistä vähemmän. Huhtikuun keskilämpötila oli keskimääräinen.
Pielisellä oli vielä jääpeite Nurmeksessa 3.5.2023. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Pielisellä oli vielä jääpeite Nurmeksessa 3.5.2023. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Huhtikuu oli Pohjois-Karjalassa pääosin kuiva ja loppukuun sateet sulattivat lumia. Ilmatieteen laitoksen mukaan huhtikuun keskilämpötila oli Pohjois-Karjalan maakunnassa keskimääräinen. 

Maakunnan pohjoisosissa keskilämpötila oli pitkään aikaväliin verrattuna viileämpi, kun taas etelämmässä keskilämpötila oli vastaavasti lämpimämpi. Kuukauden keskilämpötila oli Liperin mittausasemalla noin 0,7 astetta keskimääräistä lämpimämpi, kun taas Nurmeksessa lämpötila oli 0,7 astetta keskimääräistä viileämpi.

Yöpakkaset ja kuiva sää hillitsivät lumen sulamista ja hidastivat kuukauden alkupuolella kevään etenemistä.

Maakunnan sadekertymä jäi keskimääräistä pienemmäksi. Huhtikuun sademäärä oli 20 mm, kun keskimäärin huhtikuussa sataa 34 mm.

Runsaslumisen talven jäljiltä lunta oli kuukauden viimeisenä päivänä maakunnassa vielä paikoin reilusti ajankohtaan nähden. Lumen vesiarvo (mm) eli lumikuorma (kg/m2) vaihteli Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Jakokoskella, Höytiäisellä, Koitajoella ja Jänisjoella välillä 158–194 mm. Keskimäärin huhtikuun puolen välin lumen vesiarvo näissä pisteissä on 117 mm. Kuukauden viimeisen viikon sateet sulattivat lunta.

Järvien vedenkorkeudet olivat huhtikuun lopussa yleisesti hieman ylempänä. Kermajärven vedenkorkeus oli huhtikuun lopussa 23 cm ja Varisveden vedenkorkeus 28 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Kajoonjärven vedenkorkeus oli 27 cm ja Viinijärven 4 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä.

Orivesi-Pyhäselän vedenpinta oli kuukauden lopussa 9 cm ajankohdan keskitason alapuolella. Ennusteen mukaan vedenkorkeus nousee vielä noin 40 cm kesäkuun puoliväliin mennessä.

Pielisen vedenkorkeus oli noin 30 cm ajankohdan keskitasoa ylempänä. Touko-kesäkuuhun ajoittuvan tulvahuipun ennustetaan nousevan keskimääräistä kevättulvaa selvästi korkeammalle tasolle. Vedenkorkeuden ennustetaan nousevan vielä noin 30–60 cm kesäkuun alkuun mennessä tämänhetkisestä tasostaan ja selvästi yli metrin viimesyksyisestä tasostaan. Veneiden omistajien on syytä tarkistaa veneidensä kiinnitykset.

Pielisjoen sekä Lieksanjoen keskivirtaama oli huhtikuussa noin 10 % keskimääräistä pienempi. Koitajoessa vettä virtasi huhtikuussa lähes keskimääräisesti. Pienempien jokien huhtikuun keskivirtaamat vaihtelivat suuresti. Esimerkiksi Jänisjoen virtaama Ruskeakoskella oli huhtikuussa kolmanneksen ajankohdan keskiarvoa suurempi.

Saramojoella Roukkajankoskella virtaama oli keskimääräinen, kun taas Höytiäisen kanavalla Puntarikoskella virtasi vettä yli kaksi kertaa keskimääräistä enemmän. Myös Varisvedellä Karviossa vettä virtasi noin kolmanneksen ajankohdan keskitasoon verrattuna enemmän.

Huhtikuun lopussa olivat pohjavedenkorkeudet Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Ilomantsin Kuuksenvaarassa 92 cm ja Kontiolahden Jaamankankaalla 37 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä. Kontiolahden Jakokoskella ja Nurmeksen Juutilankankaalla pohjavedenkorkeudet olivat keskiarvon tasolla tai hieman sen alapuolella. Routaa havaintopisteissä oli keskimäärin 1 cm, kun sitä normaalisti on keskimäärin 7 cm.

Orivesi-Pyhäselällä oli vielä 11.4.2023 jäätä 66 cm, mutta kuukauden lopussa jään paksuus ei ollut enää mitattavissa. Pielisellä oli vielä 20.4.2023 jäätä 45 cm, joskin rantojen sulaminen on edennyt nopeasti ja alueella on suuria vaihteluita jään paksuuden suhteen. Maakunnan eteläosissa jäät ovat jo lähteneet etenkin virtapaikkojen läheisyydessä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Milla Sallinen
vesitalousasiantuntija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
p. 0295 026 162, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Pielisellä oli vielä jääpeite Nurmeksessa 3.5.2023. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Pielisellä oli vielä jääpeite Nurmeksessa 3.5.2023. Kuva: Ilkka Elo / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000https://www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme