Suomen Akatemia

Uudet akatemiatutkijat valittu kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen aloille

Jaa
Suomen Akatemian kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunta (KY) on myöntänyt rahoituksen 50 uudelle nuoren tutkijasukupolven lupaavalle akatemiatutkijalle.

Akatemiatutkijan rahoitus on tarkoitettu nopeasti urallaan edenneelle ja kansainvälisesti verkostoituneelle nuorelle tutkijalle, joka tekee tieteellisesti korkeatasoista, vaikuttavaa ja tiedettä uudistavaa tutkimusta. Kyseistä rahoitusta jaettiin nyt ensimmäistä kertaa nuoren tutkijasukupolven rahoitusmuotouudistuksen pohjalta. Myönnetty rahoitus mahdollistaa akatemiatutkijan merkittävän etenemisen kohti kilpailtuja, vaativimpia tutkijantehtäviä.

KY-toimikunta osoitti akatemiatutkijoiden rahoittamiseen 25,5 miljoonaa euroa. Myönnettävä rahoitus ohjataan tutkimusorganisaatiolle, joka hallinnoi rahoituksen käyttöä. Rahoitus jakautuu neljälle vuodelle. Keskimäärin yhden tutkimusrahoituksen suuruus on noin 510 000 euroa. Suomen Akatemia seuraa rahoittamansa tutkimuksen vaikuttavuutta.

Kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunta painottaa päätöksissään rahoitettavien alojen, teemojen ja metodien monipuolisuutta sekä tutkijoiden kansainvälistä yhteistyötä ja verkostoitumista eri muodoissaan. Rahoitetut tutkijat edustavat monipuolisesti kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen tieteenaloja.

Toimikunnan tärkeimmät päätösten kriteerit ovat hakijan pätevyys ja tutkimussuunnitelman tieteellinen laatu. Kaikkien rahoituksen saaneiden akatemiatutkijoiden hakemukset saivat parhaat arvosanat kansainvälisen vertaisarvioinnin pohjalta.

Toimikunnan huolet siitä, että nuoret tai varttuneemmat tutkijat eivät pärjää haussa samalla tavalla, eivät toteutuneet. Rahoitukseen valittiin laadukkaita hakijoita kaikista uravaiheista.

”Tänäkin vuonna hakemusten yleinen taso osoittautui erittäin korkeaksi. Päätökset olivat vaikeita ja useita hyviä hakemuksia jäi rahoittamatta, vaikka myöntöprosentti nousikin viime vuoden yhdestätoista prosentista viiteentoista prosenttiin”, toimikunnan puheenjohtaja, professori Petri Karonen kertoo.

Uudessa akatemiatutkijan rahoitusmuodossa KY-toimikunta saattoi myös myöntää rahoitusta tutkimusryhmää varten, mikäli tämä vastasi tutkimustarpeita.

”Monet hakijoista olivatkin tarttuneet tilaisuuteen, ja tutkimussuunnitelmien joukossa oli monia mielenkiintoisia yhdistelmiä”, Karonen jatkaa.

Lisätietoja

Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi.

  • Kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunta järjestää syyshakuja koskevan palautetilaisuuden 14.6.2023 klo 12–14 Microsoft Teams -alustalla. Hakijat kutsutaan tilaisuuteen sähköpostitse.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen akatemiatutkijoiden rahoitukseen 25,5 miljoonaa euroa.
Kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen akatemiatutkijoiden rahoitukseen 25,5 miljoonaa euroa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2023 rahoitamme tutkimusta lähes 505 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Uudistettu akatemiatutkijan tehtävän rahoitus saavutti kohderyhmänsä – akatemiahankkeiden rahoitus lisääntyi20.6.2023 14:08:56 EEST | Tiedote

Suomen Akatemia rahoittaa 153 uudistetun akatemiatutkijan tehtävän rahoituksen saajaa. Rahoituksen sai 15 prosenttia hakijoista. Uudistettu rahoitus oli ensimmäistä kertaa haettavana viime vuoden syyshaussa. Akatemiatutkija on lupaava nuoren tutkijasukupolven tutkija. Tehtävä on tarkoitettu urallaan nopeasti edenneiden nuoren tutkijasukupolven tutkijoiden tukemiseksi, jotta he voivat pätevöityä ja edetä merkittävästi urallaan.

Strategisen tutkimuksen teema-aloitteessa syvennytään veteen ja vesivaroihin sekä työn ja maahanmuuton vuorovaikutuksiin13.6.2023 09:10:05 EEST | Tiedote

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) ehdottaa valtioneuvostolle kahta teemaa vuonna 2024 käynnistettäville, kuusivuotisille strategisen tutkimuksen ohjelmille. Neuvoston ehdotukset uusiksi strategisen tutkimuksen ohjelmien teemoiksi ovat: Vesi hyvinvoinnin, turvan ja rauhan elementtinä sekä Maahanmuuton, työn ja hyvinvoinnin vuorovaikutukset tulevaisuuden Suomessa. Tutkimusteemoja läpileikkaavaksi painopisteeksi ehdotetaan demokratiaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme