OX2

Selvitys: Merituulivoimahankkeiden talous- ja työllisyysvaikutukset merkittäviä – OX2:n merituulivoimahankkeet edenneet jo pitkälle

Jaa
Merituulivoima voi työllistää suomalaisia 148 000 henkilötyövuoden edestä ja tuoda Suomelle arviolta 3,2 miljardin verohyödyt, käy ilmi tuoreesta selvityksestä. OX2:n Suomen merituulivoimahankkeiden investointiarvo on noin 20 miljardia euroa.

Merituulivoimahankkeilla on merkittävät talous- ja työllisyysvaikutukset Suomessa, käy ilmi Suomen Tuulivoimayhdistyksen (STY) tilaamasta ja kestävän liiketoiminnan konsulttiyhtiö Gaia Consulting Oy:n tekemästä selvityksestä.

Jo useiden vuosien ajan talous- ja työllisyyskasvun vauhdittajaksi on kaivattu uusia teollisia investointeja. Ulkomaisten investointien tason lasku koskee koko Eurooppaa. Suomi on kuitenkin nyt poikkeuksellisessa tilanteessa, kun uusiutuvaa energiaa tuottavista yrityksistä erityisesti merituulitoimijat ovat edenneet suunnitelmissaan.

Suomessa on tällä hetkellä vireillä merituulivoimahankkeita n. 33 gigawatin (GW) edestä. Mikäli hankkeista 75 % toteutuu, niin selvityksen mukaan kiinteistö- ja yhteisöveroista sekä ansiotyön verotuksesta kertyvät verohyödyt Suomelle olisivat arviolta 3,8 miljardia euroa. Myös talousvyöhykkeellä Suomen valtiolla on oikeus kantaa veroja. Määrän valmistuminen tarkoittaisi noin 148 000 henkilötyövuoden edestä töitä Suomeen. Kehitteillä olevien hankkeiden on arvioitu toteutuvan vuoteen 2045 mennessä.

OX2:n merituulivoimahankkeet muodostavat merkittävän osan tällä hetkellä Suomessa käynnissä olevista hankkeista. Pohjanlahdelle suunnitellut merituulipuistot Halla, Laine ja Tyrsky ovat Suomen suurimpien merituulivoimahankkeiden kärjessä, ja niiden odotetaan valmistuvan jo 2030-luvun vaihteessa. Näiden lisäksi samassa aikataulussa etenevät OX2:n merituulivoimahankkeet Noatun North ja Noatun South Ahvenanmaan pohjois- ja eteläpuolella. OX2:n Suomen hankkeet käsittävät yhteensä noin puolet Suomessa tällä hetkellä vireillä olevasta merituulivoimakapasiteetista.

”Suomalaisen merituulivoiman potentiaali on valtava. Merituulivoima täydentää maatuulivoimaa ja pystyy tuottamaan sähköä myös silloin, kun maalla ei tuule. On tärkeää, että Suomen toimintaympäristö on vakaa ja ennakoitavissa. Merituulivoiman avulla saadaan tuotettua merkittävä määrä uusiutuvaa ja hinnaltaan kilpailukykyistä sähköä, joka parantaa Suomen kilpailukykyä ja mahdollistaa myös uudet teolliset investoinnit Suomeen. Hankkeiden rakentamiseen liittyvät työllisyysvaikutukset ovat alueellisesti merkittävät”, kertoo OX2:n merituulivoiman liiketoimintajohtaja Janne Lamberg.

OX2:n Halla ja Laine-merituulivoimahankkeita Perämerellä on kehitetty jo noin 4 vuotta, ja niiden ympäristövaikutusten arviointimenettely on edennyt selostusvaiheeseen.

”Jotta hankkeet etenevät toivotussa aikataulussa, on selkeä ja ripeä luvituksen eteneminen välttämätöntä. Hankkeidemme vaikutus Suomen sähköntuotannolle on merkittävä. Pelkästään Hallan, Laineen ja Tyrskyn yhteenlaskettu tuotanto toisi Suomeen 45 % lisää sähköä vuoteen 2020 verrattuna”, muistuttaa Lamberg.

Lataa selvitys täällä 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

OX2:n merituulivoiman liiketoimintajohtaja Janne Lamberg, OX2, p. +358 405 040 396, janne.lamberg@ox2.com

Kuvat

OX2 Suomen merituulivoiman liiketoimintajohtaja Janne Lamberg. Kuva OX2
OX2 Suomen merituulivoiman liiketoimintajohtaja Janne Lamberg. Kuva OX2
Lataa

Tietoja julkaisijasta

OX2
OX2
Kansakoulukuja 1
00100 Helsinki

https://www.ox2.com/fi/

OX2 kehittää, rakentaa ja myy maa- ja merituulipuistoja sekä aurinkovoimapuistoja. Lisäksi OX2 hallinnoi valmiita tuuli- ja aurinkovoimapuistoja. OX2:n hankekehitysportfolio koostuu yhtiön itse käynnistämistä sekä muilta toimijoilta hankituista, eri vaiheissa olevista tuuli- ja aurinkovoimahankkeista. Yhtiö kehittää aktiivisesti myös muihin uusiutuvan energian teknologioihin, kuten vedyn tuotantoon ja energian varastointiin, perustuvia hankkeita. OX2 toimii Euroopassa kymmenellä markkina-alueella: Ruotsissa, Suomessa, Virossa, Liettuassa, Puolassa, Romaniassa, Ranskassa, Espanjassa, Italiassa ja Kreikassa. Vuonna 2022 liikevaihto oli noin 7,6 miljardia kruunua (n. 680 miljoonaa euroa). Yhtiöllä on noin 360 työntekijää ja sen pääkonttori on Tukholmassa, Ruotsissa. OX2 listautui Tukholman pörssin päälistalle huhtikuussa 2022. www.ox2.com

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta OX2

OX2 jatkaa hankealueiden satamien kanssa kumppanoitumista – OX2 ja Kaskisten satama yhteistyöhön edistämään merituulivoimapuisto Tyrskyn valmistelua6.9.2023 10:00:00 EEST | Tiedote

Uusiutuvan energian yhtiö OX2 ja Kaskisten satama ovat sopineet Pohjanlahdelle sijoittuvan merituulivoimahanke Tyrskyn valmisteluun liittyvästä yhteistyöstä. OX2 ja Kaskisten satama tulevat työskentelemään yhdessä merituulivoimapuiston niin rakentamisen kuin huolto- sekä käyttötoimintojenkin suunnittelun osalta. Tyrsky on yksi OX2:n kolmesta Pohjanlahdelle sijoittuvasta merituulivoimapuistohankkeesta.

OX2 ja Pietarsaaren Satama yhteistyöhön merituulivoimapuisto Laineen valmistelun edistämiseksi4.9.2023 10:00:00 EEST | Tiedote

Uusiutuvan energian yhtiö OX2 ja Pietarsaaren satama ovat sopineet yhteistyöstä valmistauduttaessa Pohjanlahdelle sijoittuvan merituulivoimapuisto Laineen etenemiseen. Pietarsaaren satama tulee olemaan keskeisessä roolissa tällä hetkellä suunnitteluvaiheessa olevan merituulivoimapuisto Laineen käytössä, ylläpidossa ja huollossa. Laine-hanke tukee Pietarsaaren sataman kehitystä ja alueen työllisyyttä vuosikymmeniksi eteenpäin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme